Vércukormérés és adatfeldolgozás. Vércukorszint diagram készítése.

Blog: Vércukor és diétás napló - Szerző: szentgyorgyipal

A vércukorbetegek terápiájának megállapításakor és időszakonkénti változtatásakor a rendszeresen vezetett vércukornapló fontos szerepet tölt be. A naplónak tartalmaznia kell a különböző napszakokban mért vércukor értékeket, az ajánlott napi elfogyasztható szénhidrát mennyiségeket és az inzulin adagokat.

Vércukorszintem megismerésére rendszeres vércukormérést végzek. A vércukormérőben tárolt adatokat egy csatolón keresztül számítógépbe viszem és az adatokból egy program segítségével elkészítem a vércukor szintem alakulását ábrázoló diagramot.

Az ábrán a bal felső kép a D-Cont Personal vércukormérőt (77Elektronika), aszámítógépbe helyezett LiteLink  infravörös csatolót (77Elektronika) és a számítógépetábrázolja. A vércukormérőben tárolt adatokat havonként bemásolom a számítógépbe éselkészítem a vércukorszintet ábrázoló diagramot a diabetológiai ellenőrző vizsgálatszámára. Az adatfeldolgozás a csatolóhoz társuló Diatranszfer elnevezésű , vagy egy saját programmal történik.

A jobb felső képen az Accu-Chek vércukormérő (Roche), a SmartPix infravörös csatoló ésa számítógép együttest látjuk. A SmartPix (Roche) nem egy egyszerű csatoló, hanem egyhard eszköz. A vércukormérőben tárolt adatok tárolását és feldolgozását ez az eszköz végzi el, saját programja segítségével, nem a számítógép. A számítógép csak vezérli aSmartPix csatolót és adatfeldolgozót. Az adatfeldolgozás eredményét is a SmartPix tárolja, valamint elkészít egy kinyomtatható jelentést. A SmartPix kikapcsolásakor az adatok és az adatfeldolgozás eredménye elvesztődik. Ezért kikapcsolás előtt ezeket kimentem a számítógép erre a célra létrehozott mappájába.

A bal alsó kép az Accu-Chek vércukormérőhöz kapcsolt infravörös csatolót mutatja. Ecsatoló és a számítógépben található Camit-Pro (Roche) program végzi az adatok áttöltését a vércukormérőből a számítógépbe, ahol az adatfeldolgozás történik.

A jobb alsó képen érdekességként egy mobil telefon - vércukormérő (Magyarországon nem kapható) készüléket mutatok meg. Ez a készülék a vércukormérés eredményét azonnal továbbítja egy megadott telefonszámra. Ott egy program fogadja és tárolja az adatot,valamint időszakosan elvégzi az adatfeldolgozást.