• Diétás tanácsok várandósok számára

        Szerző:
        WEBBeteg

        A terhesség idején nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre. Beleértve az életmódot, táplálkozást és testmozgást. Ha az anya kiegyensúlyozott, odafigyel étkezésére, azzal elősegíti, hogy egészséges babája szülessen.

        A terhesség különböző szakaszaiban végbemenő emésztőrendszeri változások

        Első trimeszter

        Az étvágy nő – ezt próbáljuk zsírszegény, cukormentes élelmiszerek fogyasztásával csillapítani. A 6. és 12. hét között jellemzőek lehetnek a reggeli rosszullétek, hányinger, hányás. Ennek csillapítására jó lehet a felkelés előtt elfogyasztott keksz, kétszersült, kevés tea, mely után még 15 percig maradjunk az ágyban, pihenjünk. A hányingert elkerülhetjük gyakori, kis mennyiségű étkezéssel. Azt együk, amit megkívánunk (de ez ne vezessen egyoldalúsághoz). Segíthetnek továbbá a hideg, savanykás italok, a fehérjében gazdag vacsora, B6-vitamin, gyömbér, valamint a dohányzás, kávéfogyasztás, alkoholfogyasztás mellőzése.

        Második és harmadik trimeszter

        A gyomorürülés ebben az időszakban gyorsabbá válik, a tápanyag felszívódás pedig hatékonyabbá. A súlygyarapodás ekkor már látható méreteket ölt.

        Gyakran előfordul székrekedés. Megelőzésére a hagyományos módszereken kívül (például aszalt szilva beáztatott leve, szilvalekvár, utifűmaghéj, zabkorpa, zöldség, gyümölcs és levük, joghurt, kefír, langyos víz) szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Figyeljünk, hogy csak olyan szert válasszunk, ami nincs káros hatással a magzatra. Ezt érdemes egyeztetni a kezelőorvossal!

        Hirdetések

        Tápanyagszükséglet a terhesség idején

        Naponta 5-6 alkalommal étkezzünk, kisebb mennyiségeket. Az ideális súlygyarapodás a terhesség végéig 9-12 kg.

        Az energia bevitelt az első trimeszterben napi 150-200 kcal-val kell emelni, ezután pedig napi 300 kcal-val. (Ez az első időszakban kb. napi 2200-2300 kcal-t jelent, utána napi 2500 kcal-t). Az értékekből is látszik, hogy a terhesség nem a fogyókúra időszaka!

        Az energia bevitel növelésével együtt fontos, hogy a minőségre is ügyeljünk. Ne édességekkel, zsíros ételekkel próbáljuk fedezni a többlet energiát, hanem tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonával és gyümölcsökkel.

        Néhány példa az energia bevitel növeléséhez

        150 kcal
        300 kcal
        fél db zsemle + 1 db kockasajt
        3 dkg baromfi párizsi + 1 db zsemle + 1 db tojás
        1 pohár natúr joghurt + 1 db őszibarack
        3 dkg trappista sajt + 50g barna kenyér + 1 db nagyobb alma

         

        2 dl 2,8%-os tej  + 1 db abonett
        10 dkg tonhal filé + 1 db kifli + 2 db paradicsom
        8 dkg félzsíros tehéntúró + 1 db paradicsom
        1 doboz gyümölcsjoghurt + 80 g bakonyi barna kenyér
        1 db kifli + 2 dkg csirkesonka
        2 dl 2,8%-os tej + 2 evőkanál zabpehely + 50 g banán

        Fehérjeszükséglet

        Napi 90-110 g fehérjebevitelre van szükség a várandósság ideje alatt. A tápanyagtáblázat tanulmányozása után, beláthatjuk, hogy ez a mennyiség nem elérhetetlen. Sőt, gyakran egy átlag ember ennyit el is fogyaszt egy napon.

        Ételek fehérjetartalma

        Nyersanyag
        Fehérje tartalom /100 g
        csirkemell
        24,7 g
        csirkecomb
        20,9 g
        pulykahús
        20,5 g
        sertés karaj vagy comb
        21 g
        gépsonka
        22,6 g
        párizsi
        11,9 g
        virsli
        12,5 g
        csirkemáj
        20 g
        filézett tőkehal
        19,4 g
        tej, tejföl, kefir
        3,4 g
        Trappista sajt
        27,7 g
        Óvári sovány sajt
        29,6 g
        Félzsíros túró
        2,8 g
        Kockasajt (light)
        16,2 g
        tojás (1 db)
        5,4 g
        fehér kenyér
        8,3 g
        félbarna kenyér
        9,8 g
        Bakonyi barna kenyér
        8,5 g
        vizes zsemle (1 db)
        5,1 g
        zöldborsó
        7 g
        bimbós kel
        4,9 g

        Fontos, hogy a napi fehérjebevitel legalább fele állati eredetű legyen. Tehát hús, tojás vagy tejtermék. Ezt kiegészítve fogyaszthatunk teljes kiőrlésű kenyeret, búzacsírát, dióféléket, olajos magvakat.

        Zsírbevitel

        A napi összes energia bevitel 25 százalékát tanácsos ebből a tápanyagcsoportból fedezni. Ez kb. napi 60-70 g zsírt jelent. Ügyeljünk, hogy sovány húsokat és felvágottakat vásároljunk. Emellett az ételkészítés során kerüljük a bő zsiradékban sütést, sok olaj használatát. Ételkészítéshez használhatunk napraforgó olajat, salátákhoz különböző mag- és csíra olajokat.

        Szénhidrátok

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az energiaigényünk felét érdemes szénhidrátokból fedezni. Ez körülbelül naponta 300-350 g szénhidrátot jelent. Az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozó kristálycukrot, valamint az ezekből készülő ételeket minél ritkábban, kis mennyiségben fogyasszuk. Részesítsük előnyben a magas keményítő tartalmú, összetett szénhidrátokat. Ezek közül is a magas rosttartalmú liszteket, kenyereket, péksüteményeket, gabonapelyheket, gabonaféléket – ilyen a búzakorpa, teljes kiőrlésű liszt, félbarna kenyér, barna kenyér, rozskenyér, graham zsemle, kornspitz kifli, zabpehely, köles, hajdina, bulgur. Az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak a zöldségek és gyümölcsök is, naponta legalább négy alkalommal fogyasszunk belőlük.

        Az egészséges, változatosan összeállított, vegyes táplálkozás fedezi az anya és ezzel együtt a magzat tápanyag szükségletét. Terhesség során, a fejlődő szervezet magához vonja, az összes, számára szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot. Nem megfelelő ellátottság esetén, tehát az anyai szervezet fog hiánytüneteket produkálni.

        Vitaminok, ásványi anyagok

        Ezek az életfunkciókhoz elengedhetetlen anyagok általában nincsenek meg az emberi szervezetben, így kívülről kell bejuttatnunk őket. Legszerencsésebb természetes formában elfogyasztani a vitaminokat, ásványi anyagokat, mert így szívódnak fel a leghatékonyabban. Ha nem tudjuk magunk számára a vegyes táplálkozást biztosítani vagy az orvos úgy rendeli, étrend kiegészítők formájában is hozzáférhetők.

         

        Vitaminok, ásványi anyagok természetes forrásai

        Vitamin, ásványi anyag
        Várandós nő napi szükséglete
        Természetes forrása
        A-vitamin
        0,8-1 mg

        Terhesség esetén tablettás pótlása nem javasolt. Belsőségek, tojás, tengeri halak, tejtermékek

        Béta karotin
        0,8-1 mg
        Sárgarépa, paraj, kajszibarack, paradicsom, paprika, sárgadinnye
        B-vitaminok
         
        Teljes kiőrlésű gabonák, tej, máj, hüvelyesek, halak, tojás, élesztő
        C-vitamin
        100 mg
        Zöldpaprika, káposzta, csipkebogyó, málna, kivi, brokkoli, karalábé, karfiol, citrusfélék
        E-vitamin
        15 mg
        Búzacsíra, növényi olajok, olajos magvak
        D-vitamin
        11 mikrogramm
        Halmájolaj, máj, tojás, tejtermékek
        Folsav
        0,4 mg
        Máj, élesztő, spenót, sóska, kelkáposzta, saláta, sütőtök, hüvelyesek, cékla, banán, sárgadinnye, narancs, olajos magvak, gabonafélék
        Jód
        0,17 mg
        Jódozott só, tengeri halak
        Cink
        11 mg
        Húsok, máj, tojás, hüvelyesek
        Kálcium
        1200 mg
        Tejtermékek, mák, ásványvizek
        Foszfor
        910 mg
        Tejtermékek, mák, banán, sóska, napraforgómag
        Vas
        15-25 mg
        Sertéshús, tojás, belsőségek, sötétzöld levélzöldségek

        1 nap mintaétrend várandósok számára – 2500 kcal

        Reggeli:

        • 3 dl barackos tea
        • 40g sonkaszalámi
        • 10g zöldfűszeres margarin
        • 100g rozsos kenyér
        • 100g fejes saláta

        Tízórai:            

        • Banánturmix (100g banán, 2 dl tej, kevés cukor)
        • 30g babapiskóta

        Ebéd:              

        • Zöldborsókrém leves pirított zsemlekockával
        • Pirított máj, petrezselymes burgonya
        • Kefíres uborkasaláta
        • ásványvíz

        Uzsonna:        

        • Mediterrán tál (paradicsom, mozzarella, olajbogyó)
        • 3 db abonett

        Vacsora:         

        • 3 dl citromos tea
        • 80g húskrém (pulykahús, vöröshagyma, tej, tejföl)
        • 120g Graham kenyér
        • 100g retek

        A kisétkezésekhez változatossá lehet tenni az alábbiakkal: háztartási keksz, korpovit keksz, müzli szelet, zabkeksz, zabpehely. Reggeli folyadék a tea alternatívájaként lehet tej, kakaó.

        Hetente 4-5-ször szerepeljen főzelékféle (csőben sült, töltött ételek) és a krumpli, tészta, rizs lehetőségeket variáljuk a fennmaradó napokon.

        (Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Földimogyoró-allergia

        Dr. Hidvégi Edit

        A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

        Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

        Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

        Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

        A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

        Terhességi magas vérnyomás

        A magas vérnyomás nemcsak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.

        Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

        Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló… nyáron sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, hiszen a strandon jól kell mutatni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. A hosszú távú, egészséges megoldásról dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus beszélt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA