Saját őssejtekkel gyógyított szívroham

MTI
megjelent:

Szívroham által okozott szövetkárosodást tudtak gyógyítani a páciensek saját szívéből nyert őssejtekkel - idézte amerikai kutatók bejelentését a BBC hírportálja.

Állításuk szerint a szívben keletkezett hegszövet mennyiségét sikerült a felére csökkenteni, a szívizom pedig példátlan módon gyarapodott a kis méretű, eredetileg a módszer biztonságosságának vizsgálatára tervezett klinikai próbában.

Szívroham akkor történik, amikor vérrög képződése miatt elzáródnak a szív erei, ezért a szerv oxigénhiányos állapotba kerül. A gyógyulás folyamatában az elhalt izomszövet helyét hegszövet veszi át, amely azonban nem képes a pumpafunkció ellátására, ezért a létfontosságú szerv teljesítménye csökken.

Az amerikai Cedars-Sinai Szívintézet munkatársai a most ismertetett klinikai próbában a saját szívőssejtek gyógyításra való felhasználásának biztonságosságát tesztelték huszonöt betegen.

Egy hónapon belül a szívrohamot követően tubust helyeztek el az érintett páciens nyaki vénájába, majd letolták szívéig, ahonnan "fél mazsolányi" szövetmintát vettek. A mintából laboratóriumban kinyerték az őssejteket, és tovább tenyésztették azokat.

Csökkent a hegszövet mérete

A kezelés előtti átlagosan 24 százalékról hat hónap elteltével 16, majd egy év múlva 12 százalékra csökkent a hegszövet mennyisége a szív bal kamrájában. A hegszövet helyét ráadásul egészséges szívizom töltötte ki.

Bár tanulmányunk elsődleges célja a biztonságosság igazolása volt, arra is kerestünk bizonyítékokat, hogy a kezelés eltüntetheti a hegszövetet és újranövesztheti az elveszett szívizmot - foglalta össze Eduardo Marban, a kutatók egyike. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szív bal kamrájából kipumpált vér mennyisége nem nőtt.

A tanulmányt részletesen a The Lancet című orvosi folyóiratban ismertették.

Kutatások az elhalt szívizomsejteket pótlására

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint világszerte legalább 20 millió ember marad életben szívroham vagy agyi katasztrófa után, de életük minősége legtöbbször továbbra is rossz, ráadásul sokféle és drága kezelést igényelnek. Ha sikerülne infarktust követően az elhalt szívizomsejteket pótolni, a szívgyógyászati ellátás lehetőségei alapvetően megváltoznának. Kutatások az elhalt szívizomsejteket pótlására.>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.