• A koszorúér meszesedés (coronariasclerosis)

    Szerző:
    WEBBeteg

    A coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronaria sclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronaria sclerosis és az ebből eredő szívizom infarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

    A koszorúér meszesedése: Mit mutatnak a statisztikák?

     Mit okozhat az érelmeszesedés?


    Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
    Mit okozhat az érelmeszesedés?>>

    Az utóbbi 3 évtizedben a tudomány fejlődésével a coronaria betegségből eredő megbetegedéseket, valamint a halálozás statisztikáját jelentősen lehetett javítani mellkasi fájdalom ambulanciák (ún. Chest Pain Unitok) létrehozásával, a koszorúér sebészet (coronaria bypass) fejlődésével, a percutan coronaria intervenciók széles körű elterjedésével és a gyógyszeres terápia javulásával.

    A nyugat európai országok és az Egyesült Államok koszorúér betegség statisztikája hasonló. (Évente14 millió észak amerikainál diagnosztizálnak coronarisclerosist és ebből 1,5 millión szenvednek el szívinfarktust)

    Hirdetések

      Szív- és érrendszeri teszt


    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett!
    A teszt kitöltése>>

    A mediterrán országokban, illetve Franciaországban ez a szám kisebb, mely a vörösbor fogyasztásra, a mediterrán diétára, a telítetlen zsírsav fogyasztásra vezethető vissza. Az eszkimóknál is kisebb ez a szám az arányaiban nagyobb mennyiségben elfogyasztott omega-3 zsírsav jótékony hatásának köszönhetően. Az afroamerikaiaknál gyakrabban fordul elő a fehérpopulációhoz képest. Ennek oka az, hogy náluk nagyobb arányú a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint és a fizikai aktivitás hiánya. Ha a férfi nő arányt hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy a menopauza előtt a nők kevésbé érintettek ebben a betegségben. A menopausa után10 évvel azonban ez az arány kiegyenlítődik. A dohányzás azonban a nőkben a menopauza adta védelmet megszűnteti.

    Hogyan alakul ki a koszorúéren a plakk?

     Érelmeszesedés esetén: a koszorúérműtét (Bypass-műtét)


    A koszorúérműtét egy nagy műtét, mely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?
    Érelmeszesedés esetén: a koszorúérműtét (Bypass-műtét)>>

    Az atherosclerosis görög eredetű szó, mely arra utal, hogy a lipid az ér falában felhalmozódik (athere), valamint az érfal belső, úgynevezett intima rétege megvastagodik (sclerosis). Az érfal belseje, az intima sérülhet a dohányzástól, cukorbetegségtől, hypercholesterinaemiától és egyéb gyulladásos folyamatoktól.

    Az atherosclerosis kialakulásában leginkább az LDL (low- density lipoprotein) tehető felelőssé. Ezeket a molekulákat az érfal belsejébe vándorló un. Makrofág fehérvérsejtek bekebelezik. Ezekből a sejtekből a folyamat folytatódásával un. „habos” /foam sejtek jönnek létre. Ezekhez még kötőszövetet termelő, un. fibroblasztok is hozzá tapadnak és fibroatehromát alkotnak.

    Amennyiben ez a fibrosus sapka megsérül, úgy egy vérrög képződési folyamat indul be, mely tulajdonképpen az ér teljes keresztmetszetét elzárja és végső soron a folyamat szívinfarktushoz vezet. A fenti elváltozások az idő folyamán lassacskán elmeszesedhetnek, kalcifikálódhatnak. Meszes plakkok jönnek létre. Egy atheroscleroticus plakk kialakulásához 10-15 évre is szükség lehet.

     Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?


    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?>>

    Az lenne a logikus, ha a minél súlyosabban szűkült ér szakaszból alakulna ki a hirtelen elzáródás. De ez nem így van. Kimutatták, hogy sokszor csak a 60%-ban szűkült ereknél van hirtelen ruptura („robbanás”) és ezt követő vérrög képződés, majd elzáródás. Ennek az az oka, hogy ezeknek az elváltozásoknak nagyobb a lipid/zsír tartalma, vékonyabb rajta az ún. fibrines kötőszövetes sapka, nagyobb bennük a fehérvérsejt aktivitás. Ezáltal ezek a plakkok sokkal sérülékenyebbek.

    A koszorúérmeszesedés során az ér keresztmetszete tágabb és szűkebb irányban is változhat.

    • Amennyiben az érfal inkább kifelé tágul, alakul, úgy az érfal keresztmetszete sokáig nem szűkül, az áramlás nem csökken. Ezekben gyakrabban alakulnak ki ún. sérülékeny plakkok, amelyek hirtelen rupturához, azt követően a teljes keresztmetszet elzáródásához vezetnek.
    • Amennyiben az érfal inkább befelé vastagszik, akkor a keresztmetszet szűkül. Ezek az elváltozások inkább a stabil angina/ stabil mellkasi fájdalom hátterében állnak.

    Milyen hatások vezethetnek az atheroscelrosis kialakulásához?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Újabb kutatások arra mutatnak rá, hogy az atherosclerosis nem más, mint egy gyulladásos folyamat eredménye. A klasszikus rizikó faktorok közé tartozó dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint is egy-egy gyulladásos folyamatot indít be, és végül egy közös gyulladásos kaszkádba torkollnak.

    Ily módon fertőző betegségeket, illetve annak kórokozóit - mint pl. a Chlyamydia pneumoniaet, Helicobacter Pylorit, Herpes Simplex Virust, Cytomegalovirust- is felelőssé tették az atherosclerosis folyamatának kialakulásáért. Így könnyű elhinni, hogy a gyulladáscsökkentőként ismert aspirin bizonyítottan csökkenti a szívizom infarktus és a hirtelen szívhalál kialakulását.

    (WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Mit kell tudni a glikémiás indexről?

    Mit mutat meg a glikémiás index? Milyen tényezők befolyásolják a glikémiás indexet?

    Együtt vérzést is okozhatnak

    Az acetilszalicilsav kölcsönhatásba léphet a gyógynövény alapú étrend-kiegészítők egy-egy összetevőjével.

    Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket.

    Főzzön Ön is egészségesen!

    Válaszoljon 2015. augusztus 13-ig három, az emésztési görcsökkel kapcsolatos kérdésre és nyerjen egy konyhai készüléket!

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Szeles Tibor
    2014-10-21 22:48
    édesanyámnak koszorúér szükölete volt.édespám nyakiért kellett tistitani,őcsém szten beültetésen esett át,bátyámnak két hete volt bypass mütétje,én elkezdtem a teljes kivizsgáltatásom,edig minden negativ,folytatjuk,megelözésért,másoknak is ajánlom ha bajt éreznek elözzék mem Tibor

    Írta: Rózsayné-Zsóka
    2011-02-07 06:49
    kÖSZÖNÖM a hasznos információkat,a rendszeresen küldött hírleveleket! Boldog születésnapot kívánok!!!!!