• Kötőhártya-gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Három éves kislányomnak nagyon gyakran, kb. 2 havonta van kötőhártya gyulladása. Voltunk vele már szemész orvosnál többször is, de nem igazán kaptam kielégítő válaszokat. Volt hogy azt mondták hogy "hát ha taknyos akkor ilyen lesz..." - de hogy mitől azt nem árulták el, és azt sem hogy mit kezdhetek vele. Másik orvos azt mondta hogy azt kizárja hogy vírusos mivel ilyen gyakori, és hogy más a családban nem kapja el tőle, őnála nyáron voltunk akkor nem volt "taknyos-időjárás", akkor azt a választ kaptam hogy lehet hogy allergiás vagy lehet szemüveges lesz majd (bár én nem veszem észre hogy rossz lenne a szeme, rajzolásnál nem hajol közelre, minden apróságot észrevesz/látja, nem hunyorít, a 3 éves státuszon mikor a táblát "olvastatták" vele, akkor minden jól látott). Mikor erre rákérdeztem hogy akkor hogy s mint vihetem allergia vizsgálatra, akkor azt kérdezték hogy mivel vagyok azzal bentebb ha tudom mire allergiás? Hát mondtam hogy akkor (én mint laikus gondoltam) hogy az allergiának van tüneti kezelése és nem kell antibiotikumos szemcseppet használni. Lehet ezzel hülyeséget írtam, de ha nem kaptam egyértelmű választ akkor csak erre tudok gondolni. Nyár óta másodszor van begyulladva a gyermek szeme, most egy kicsit taknyos is hozzá. Kérdésem az lenne hogy próbálkozzak megint a szemészeten, oda vigyem vagy vigyem el allergia-vizsgálatra? Ez utóbbira a házi gyermekorvosunk azt szokta mondani hogy oda minek? Még kicsi a gyerek úgysem csinálnak vizsgálatot. Ezt én nem értem hogy miért nem csinálnának. Tényleg nem csinálják meg? Egy másik gyermekorvossal beszéltem ma, ő azt mondta hogy gyermekeknél ez természetes hogy ha kicsit váladékos az orra akkor a szeme is, mert nekik még nyitottak a csatornák. Ha ez tényleg így van akkor ezt mikorra nőheti ki? És addig mit kezdjek vele? Köszönöm a választ!

        Dr. Papp Júlia válasza a Kötőhártya-gyulladás témában

        Tisztelt kérdező! A kisgyermekeknél valóban keskenyebb még a könnyet elvezető csatorna, mely a szemrésből szállítja a könnyet az orr felé. Ha bármilyen okból váladékozik az orra, a csatornát bélelő kötőhártya megvastagodik és így akadályozza a szabad elfolyást. Az orrváladékozás lehet allegiás alapon vagy megfázásból adódóan is. Ilyenkor könnyesebb a kicsi szeme és előfordul, hogy a kórokozók feljutnak a kötőhártyához és gyulladást, fertőzést váltanak ki. Az allegológigai kivizsgálás mindenképp javasolt lenne - ott pontosan tájékoztatják majd Önöket, hogy figyelembe véve a pontos immunstátuszt milyen vizsgálatok javasoltak és mikor. Ha tudjuk, hogy mire allergiás lépéseket tehetünk azok elkerülésére vagy a megfelelő időszakokban a kezelésre. Az is igaz emellett, hogy kisgyermekeknél néha a szemüveg igény jelentkezik így. Gyerekeknél, még akik hibátlanul végig olvassák is a táblát előfordul, hogy a szemizmok nagyon dolgoznak és ez okozhatja az enyhe visszatérő bepirosodást - de ez ritka.


        Kérdés: 2011. október 06., 17:31; Megválaszolva: 2011. október 10., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: