• Az őssejtek áttörést hozhatnak az autizmus és a stroke kezelésében

    Szerző:
    WEBBeteg

    A regeneratív medicina jövőjét vitatták meg egy New Jersey-i konferencián.

    Harmadik alkalommal rendezték meg az Egyesült Államokbeli New Jersey-ben a perinatális őssejtkutatással foglalkozó konferenciát, ahol a regeneratív medicina legnagyobb szakértői vitatták meg az orvostudomány jövőjét: többek között a sebre kenhető és bőrré változó bioanyagról, csontok növesztéséről és eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésének úttörő eredményeiről is szó esett. A közép-európai régiót a Czeizel Intézet képviselte.

    Az autizmus kezelési lehetőségei

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

    Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

    A tengeri csillag a lábát, a gyíkok pedig a farkukat képesek újranöveszteni. Az ember ugyan az elveszett testrészeit képtelen regenerálni, ám bizonyos szövetei képesek a folyamatos megújulásra. Az orvostudomány regeneratív medicina ága már régóta keresi a megoldást, hogy bizonyos betegségek vagy sérülésekből származó szövetkárosodások hatékonyan gyógyíthatók legyenek a szervezet természetes regenerálódásának elősegítésével. Az őssejttechnológia legújabb áttörő kísérleti eredményeivel a világ egyre közelebb jut ahhoz, hogy eddig gyógyíthatatlan betegségek, mint az autizmus, az Alzheimer-kór vagy a különböző szív- és érrendszeri betegségek gyógyíthatókká váljanak.

    Hirdetések

    Habár az őssejteknek több fajtája is van, a regeneratív medicina számára a szakemberek állásfoglalása alapján a magzati eredetű, vagy perinatális őssejtek (a köldökzsinórvérből, köldökzsinórszövetből a magzatvízből, magzatburokból vagy a méhlepényből kinyerhető őssejtek) a legoptimálisabbak, hiszen könnyen hozzáférhetők és egyébként kidobásra kerülnének; egyaránt rendelkeznek az embrionális és a felnőtt őssejtek képességeivel; nem képeznek teratomát vagy tumor sejteket; gyorsan, nagy mennyiségben tenyészthetők szemben a felnőtt őssejtekkel és a születéskor könnyen eltárolhatók jövőbeni felhasználás céljából.

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    A felépülés és a rehabilitáció nagymértékben attól függ, hogy a stroke melyik agyterületet érintette, és mekkora volt a károsodás. Az agy jobb oldalának károsodása a baloldal mozgását és érzékelését károsítja, míg a bal oldalé a jobb oldal mozgását és érzékelését, továbbá a beszédértést és a beszédet.

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    „Hazánkban az újszülöttek köldökzsinór-őssejtjeinek tárolására jelenleg magán őssejtbankokban van módja a leendő szülőknek, mint például az FH Biobank, amely Európa magasan akkreditált szövetbankjaként hosszú távon gondoskodik arról, hogy a rohamos mértékben fejlődő gyógyászatban a páciensek teljes mértékben részesülhessenek a regeneratív medicina nyújtotta lehetőségekből” – hangsúlyozta Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, aki szerint az őssejtek megőrzése nem más, mint egyfajta előkészület egy esetlegesen kialakuló betegség minél hatékonyabb kezelésére, illetve gyógyítására. Az őssejtek már most számos betegség kezelésében felhasználhatók, de a jövőben ezek alkalmazhatósága egyre szélesebb körben válik majd lehetővé.

    „Jelenleg is számos olyan kutatási program zajlik, amelyek az orvostudomány különböző területén alkalmazzák az őssejtek jótékony hatásait. Ilyen például a szájpadhasadékkal született gyermekek kezelése, ahol a gyermek születéskor gyűjtött őssejtekkel pótolják a hiányzó szövetrészt. De az előzetes kutatási eredmények alapján az autisták közel háromnegyedénél jelentős javulás érhető el az őssejtterápiával és ígéretes a stroke kezelése is” – tette hozzá a szakember, miközben azt is kiemelte, hogy a konferencia egyik fő témája a különböző eredetű fekélyek gyógyítása, vagyis a hámszövet regenerációja. Az őssejtekből ugyanis egy ún. előszövet ugyan előállítható, de nagy kihívást jelent a kutatók számára elérni, hogy azt benőjék az idegek és a vérerek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „A konferencián számos konkrét esetet mutattak be, ahol az őssejteket sikeresen alkalmazták. Egy férfi személyesen mesélte el balesete történetét, amelynek következtében roncsolódott a húgyhólyagja. Ennek rekonstrukciója saját őssejtjeinek alkalmazásával történt meg.”– mesélte az intézetvezető, aki hozzáfűzte, hogy a regeneratív medicinában körvonalazódó lehetőségeknek köszönhetően akár az orvostudomány legmerészebb álmai is valóra válhatnak: a technológia fejlődésével képessé válhatunk komplex szervek építésére is.

    Az őssejtek alkalmazhatósága az orvoslás minden terén nagy lehetőségeket ígér és a jövő gyógyászatának megkérdőjelezhetetlen főszereplője. A születéskor gyűjthető őssejtek tárolása pedig egy lépéssel közelebb juttat minket ahhoz, hogy bármilyen formában felmerülő alkalmazhatóságuk könnyen elérhető legyen számunkra.

    (Red Lemon Media)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

    Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran látjuk ezt az állapotot agyvérzést követően, de agydaganat vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori.

    Stroke - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

    A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.