Alkalmas-e az állóképességet javító edzés a testzsírszázalék csökkentésére?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Már javában itt a nyár, nem sok idő maradt az alakformálásra. Érdemes-e kitartást, állóképességet javító edzést választani, ha a cél a testzsírszázalék csökkentése?

Meglepő módon sokan még mindig meg vannak győződve arról, hogy a mérsékelt intenzitású kitartó edzés optimális a zsírégetéshez, testsúlycsökkentéshez. Ez az elképzelés az 1968-as évre nyúlik vissza, amikor Dr. Kenneth Cooper a hosszú távú, lassú aerob kitartó edzésmódszer alapítója, tudományos megállapításai sokakat fellelkesítettek a hosszú időtartamú, a maximális oxigénfelvétel 60%-ával végzett sportágak iránt. Időközben azonban megcáfolták ezeket a megállapításokat.

Dr. Angelo Trembley és kollégái a mérsékelt, de hosszasabb kitartó edzés és az intenzív intervall-erősítő edzés hatását hasonlították össze a zsírégetés tekintetében. A bőrredő mérése alapján arra az eredményre jutottak, hogy az intervall edzésmódszerekkel jelentősen több testzsírtól lehet megszabadulni, sőt az intervall edzés kilencszer hatékonyabb zsírégetés terén, mint a kitartó edzés (Trembley et al., 1994).

Mi a helyzet az állóképesség javulásával?

Izumi Tabata, a Japán Fitnesz és Sport Intézet professzora (Tabata et al., 1996) a mérsékelt tempójú aerob kitartó edzést vetette össze az intenzív intervall edzéssel.

Az eredmény megdöbbentő volt. Annak a kísérletben résztvevő csoportnak, amelyik intervall edzést folytatott, nemcsak az aerob kapacitása javult, mégpedig kb. 14 százalékkal, hanem az anaerob kapacitása is, utóbbi kb. 28 százalékkal. A másik csoport tagjainak, akik mérsékelt, aerob kitartó edzést folytattak, csupán az aerob kapacitásuk javult.

A Tabata-tanulmány nagyban hozzájárult az intervall edzés népszerűségéhez. Később a „Tabata-edzést” is kidolgozták, amely nyolcszor 20 másodperces terhelési fázisból és csak 10 másodperces pihenő fázisokból áll.

A 10 legjobb sport fogyáshoz

10 olyan zsírégető sportágat gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyebben megy a fogyás. A fogyás mértéke egyénenként változó, és befolyásolja a nem, az életkor, a testsúly, az edzettségi állapot és az edzés intenzitása is. A 10 legjobb sport fogyáshoz

Megállapították, hogy az intervall edzés nagy hatékonysággal segíti a testzsír csökkenését, javítja a kitartást, állóképességet, sőt az izmok leépülése ellen is hat. Alapvetően egy hosszú távú, mérsékelt intenzitású kitartó edzés is csökkenti a testzsírszázalékot, azonban viszonylag sokáig tart, amíg az eredmény láthatóvá válik. Hátránya viszont az ízületeket érő hosszabb terhelés, például kocogásnál, és az időtényező sem elhanyagolható.

Tipp: Aki a legjobban kocogni szeret, és nem akar lemondani erről a sportról, azok számára ajánlott kiegészítésként erősítő edzést végezni hetente egy-két alkalommal. Ez nemcsak a testzsír csökkenéséhez járul hozzá, hanem javítja a térdízület stabilitását is.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: www.trainingsworld.com, Magyar Sporttudományi Társaság)

Cikkajánló

A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.