A házasság vége - A pszichológus tanácsai válás esetére

Szántó Regina pszichológus
megjelent:

Magyarországon közel minden második házasság felbomlik, tehát kb. minden második gyereket elvált szülők nevelnek fel. Ha van még remény arra, hogy férj és feleség megtalálja a közös hangot, érdemes mindent megtenni azért, hogy kapcsolatunk harmonikusabbá váljon, de...

ne legyen bűntudatunk, ha rosszul működő házasságunkat végül felbontjuk. Gyermekek sokasága nő fel olyan családban, ahol jóllehet a szülők nem válnak el, mégis az állandó veszekedések, bántalmazás vagy éppen a fagyos, feszült hangulat legalább akkora, ha nem nagyobb kárt tesz a személyiségükben, mintha a szülők külön élnének.

Válás: Őszintén beszélni a gyerekkel!

Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Sajnos, maga a jogi procedúra nem minden esetben vet véget a szülők együttélésének. Van, amikor éveket töltenek még együtt a felek, de olyan eset is van, amikor - dacára annak, hogy az egyik szülő már jóval korábban elköltözött - a gyermek még mindig nem tudja az igazságot, még mindig abban a hitben él, hogy anya vagy apa egyszer visszatér. Amikor úgy látjuk, házasságunk megváltoztatására nincs remény, feltétlenül közöljük a gyermekünkkel.

Mondjuk el, hogy anyu és apu nem tudnak békességben együtt élni, ezért inkább külön költöznek. Ez nem jelenti azt, hogy őt (a gyermeket) ne szeretnék nagyon továbbra is. Ő nem csinált semmi rosszat, a szülők nem az ő hibájából válnak el, hanem azért, mert ők maguk nem akarnak tovább együtt élni.

A válás nagy megrázkódtatás a gyerek számára, aki hibásnak, értéktelennek, szerethetetlennek érzi magát a legtöbb esetben (hiszen anya/apa őt is elhagyja, akkor nyílván vele van a probléma). Sok gyerek saját magának tulajdonítja a felelősséget a szülők válásáért.

Fájdalomfüggőség

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
A fájdalomfüggőségről részletesen

A szülővel vagy szülőkkel szembeni harag tudattalanul a bűntudat elhárítását szolgálja. Nagyon fontos ezekről beszélgetni vele, elfogadni, elviselni a negatív érzéseit: dühét, haragját elkeseredését, kibírni szemrehányásait.

Persze ez a szülőnek, aki maga is hasonló érzéseket él át, sok esetben nagyon nehéz lehet. Mégis próbáljuk meg! Ha nem is tudunk tökéletesek lenni, a tabuképzés, a hallgatás csak rontana a helyzeten.

A fel nem dolgozott gyász később jelenthet problémát...

Sok szülő azt hiszi, ha a gyermeke a válást követően nyugodtabb, kevésbé problémás, akkor minden rendben, nem is kell erről a nehéz témáról beszélni. Sajnos nem így van. A fel nem dolgozott gyász előbb utóbb - talán az iskolakezdéskor, vagy a kamaszkorban - éreztetni kezdi a hatását.

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről>>

A válás során a gyerekek életében sokszor szinte minden megváltozik. Amellett, hogy az egyik szülőt kevesebbet látják, a gyermek is másik városba, lakásba költözhet, más óvodába vagy iskolába kezd járni, megváltoznak a barátai stb. Ez mind nehezebbé teszi a gyereknek az alkalmazkodást, zaklatottabbá válhat, alvási és más problémái lehetnek. A dolgot még súlyosbíthatja az is, hogy a gyerek szemében az egyik szülő elvesztésével megnő az esélye annak, hogy a másik szülőt is elvesztheti. Gyakori, hogy a váláson átesett gyermek viselkedése megváltozik. Hirtelen elkezd jobban ragaszkodni az őt nevelő szülőhöz, szeparációs félelme megnő, viselkedése korábbi fejlődési szintre regrediál. Lehet, hogy a szülők fájdalmukban, gondjaikkal küzdve nem tudnak a gyerek segítségére lenni, nem tudják meghallgatni, elfogadni az érzéseit. Ilyenkor lehet a közelben egy nagymama vagy nagypapa, aki meghallgatja a gyermek panaszait. Akinek elmondhatja, hogy például rossz jegyeket kapott az iskolában, vagy hogy éjjel milyen rosszat álmodott, és még be is pisilt néhányszor, pedig már réges-régen nincsenek ilyen gondjai. És a nagyszülőben, vagy valaki más felnőttben, aki meghallgatja, új, bizalmas barátra találhat.

A teljes cikket itt olvashatja Hogyan váljunk?

(Szántó Regina - További cikkek a szerzőtől, tanácsadás: szantoregina.hu)

Frissítve: 2012.03.14. 20:11, Megjelent: 2012.03.14. 20:11
Címkék: Válás téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.