• A nárcisztikus személyiségzavar

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon.

    Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat.

    A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok.

    A nárcisztikus düh

    Ezek a korai tapasztalatok okozzák a "nárcisztikus szégyenérzet" kialakulását mely a "nárcisztikus düh" kiváltója, valahányszor úgy érzik, hogy nem tisztelik őket eléggé, vagy valaki viselkedése rossz fényt vet rájuk, s ezzel felszakítja a régi sebeket.

    Hirdetések

    Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek a szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük, hiszen a nárcisztikus személy mindenkitől, de leginkább tőlük várja el mindazt a szeretetet, melyet gyerekkorában nem kapott meg. Házastársukkal, gyermekeikkel elhitetik, hogy nem elég jók, értéktelenek, így vetítve a körülöttük lévőkre saját érzéseiket.

    Szokatlanul önzőek

      Narcissus


    Történelmi érdekesség, hogy a nárcisztikus szó a görög mitológiából származik. Narcissus egy önmaga szépségébe szerelmes ifjú volt, aki órákat töltött a folyónál saját tükörképének csodálatával. Önteltsége annyira felbosszantotta az isteneket, hogy mérgükben virággá, nárcisszá változtatták.

    Másik fontos jellemvonásuk, hogy szörnyen arrogánsak, önelégültek és látszatra nagyon magabiztosak. Ez mind a védekező mechanizmusuk része. Magukat különlegesnek tekintik, és úgy érzik csak más hasonlóan tehetséges emberek képesek megérteni őket, vagy kapcsolatot kialakítani velük. Folyamatosan úgy érzik, hogy nem kapják meg az őket megillető figyelmet és tiszteletet, mindezt pedig azzal magyarázzák, hogy a többiek túl buták és tudatlanok ahhoz, hogy őket elismerjék.

    Sokszor irigyek másokra, akikről azt hiszik, többet kaptak az élettől, noha szerintük ők sokkal inkább megérdemelnék. Gyakran fantáziálnak sikerről, hírnévről, ismertségről, mivel szükségük van arra, hogy így töltsék ki a lelkükben keletkezett érzelmi űrt, vagy tereljék el az elégedetlenségérzetükről a gondolataikat.

    A nárcisztikus emberek szokatlanul önzőek. Bármi, ami érdekes számukra, elsősorban róluk szól. Egyszerűen nincs elég energiájuk ahhoz, hogy mások igényeit vagy érzéseit figyelembe vegyék, mivel az ő igényeik sincsenek kielégítve. Nem meglepő ezek után, hogy túlságosan is el vannak foglalva azzal, hogy megszerezzék saját lelki szükségleteiket, s nem a másokéra figyelnek. Gondoljuk csak végig: képtelenek bármit is adni, amit ők maguk sosem kaptak meg.

    A másik ember csak addig fontos a számukra, amíg az pozitív hatással van rájuk. Ez lehet akár úgy, hogy valamilyen pozíciót köszönhetnek neki, vagy csak egyszerűen csodálja a nárcisztikus beteget. A lényeg, hogy ismételten csak róluk szóljon a történet.

    Csak védekezés - értsük meg őket

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Természetesen a nárcizmusnak is különféle fokozatai vannak, és nem mindegyik mutatja az összes jellemvonást. A nárcisztikus betegek védelmében, illetve annak érdekében, hogy terápián együtt lehessen dolgozni velük, sosem szabad elfelejtenünk, hogy a viselkedésük az alacsony önbecsülés és a túlzott önmegvetés eredménye. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy mindez a védekező mechanizmusuknak köszönhetően gyakran rejtve marad, és hosszú időbe telik, míg olyan terápiás légkört sikerül kialakítani, ahol eléggé biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy igazán megnyíljanak.

    Mindez elég nehézséget okoz magának a terapeutának is, ám együtt élni velük még ennél is sokkal nehezebb. Egy kapcsolat ugyanis csak akkor tud igazán működni, ha a partnerek kölcsönösen elvárhatnak egymástól bizonyos dolgokat és mindkét fél igényei egyformán ki vannak elégítve. Sajnos azonban a nárcisztikus személyiség képtelen állhatatosan szeretetet adni.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Hallássérült-e a gyermek?

    A kivételesen magas intelligenciájú kislány akaratán kívül megtévesztette a szakorvosokat, audiológusokat, a logopédust is.

    Beteg hozzátartozó otthoni ápolása

    Milyen lehetőségei vannak a segítségre szorulóknak? Kik láthatják el az otthonában fekvő pácienst?

    Ügyeleti rend július 1-jén

    Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-jén az ügyeleti rend szerint biztosítják.

    A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

    Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

   •  

    Hozzászólások (26)
    Írta: énisbelefutottam
    2015-05-31 23:03
    Sziasztok! Igen, kilépni minél előbb, ezt az is tudja, aki ki akar lépni, de amikor szeretsz és függő-kapcsolatban vagy, akkor olyan lehetetlennek tűnik. Annyira függővé tudnak tenni. Körülötted már mindenki látja, mindenki mondja, de nem... egyszerűen meg kell várnod míg teljesen a földbe tipor. És még talán utána is hajlamos vagy benne meglátni a jót, mert amikor "jó" akkor nagyon jó tud lenni. Én sokáig gondolkodtam azon, hogy mi a baja a srácnak, akinek sikerült érzelmileg teljesen szétszednie. És igen, ő rá is szinte szóról szóra illik, az itt leírtak, főleg a kommentekben találtam rengeteg hasonló dolgot. Nekem két év után sikerült őt az életemből "száműznöm", de a mai napig gondolok rá és azt hiszem, hogy ha találkoznák vele újra képes lenne manipulálni, azt hiszem mivel tényleg nem lehet őket megváltoztatni az egyetlen megoldás a teljes kapcsolatmegszakítás. Én ahányszor esélyt adtam, utána mindig sírás-rívás lett a vége, persze csak a részemről. Nagyon szomorúan olvastam itt egyes kommenteket, hogy hányan élnek át hasonlót. Kívánom nekik, hogy sikerüljön felépíteni újra az életüket az illető nélkül és találják meg azt az embert aki építi és nem rombolja őket, akik vissza is adnak, nem csak elvárnak...

    Írta: egy_valószínűleg_társfüggő_lány
    2015-05-22 20:28
    Sziasztok! Jó rég írtam ide utoljára, azonban azóta rengeteg minden megváltozott. Kezdeném azzal, hogy véget vetettem az elnyomó "kapcsolatnak", betelt a pohár teljesen. Fájt, és még mindig fáj, pedig már 3 hete külön vagyok. A legnehezebb része az, hogy újra meg kell találnom önmagam, így 5 év önbizalomeltipró párkapcsolat után. Büszke vagyok magamra (családom és közeli barátaim is, akiket utólag beavattam volt párkapcsolatom legsötétebb részleteibe is), hogy erős tudtam lenni, nemet tudtam mondani mindenféle kérésnek, hogy kezdjük újra, megváltozik, csak én maradtam neki. Ahogy John is írta, kutyából nem lesz szalonna, ez lebegett a szemem előtt. Ha 5 év alatt nem változott meg miattam (pedig nem egyszer kértem rá), akkor most mégis mi a fenéért tenné? Szóval azóta élem az életem nélküle, próbálom felépíteni önmagam újra, hogy ne egy önbizalom hiányos nő legyek. Most már én is csak tanácsolni tudom, hogy ha nagyon szenvedtek/rengeteg megaláztatást kaptok, hagyjátok ott a francba!!

    Írta: John
    2015-05-16 15:05
    Üdvözlöm Önöket.Először is engedjék meg, és már elnézést Suni nevű hozzászólótól. "Le akarunk fogyni, de amikor elsétálunk egy bolt mellet akkor mégis a chips mellet döntünk. Ekkor akkor ezek szerint még plusz meg is kéne jutalmazunk magunkat, hogy telezabáltuk magunkat? " mellet=mellett,ekkor akkor kezdetű mondatot sem értem, és nem vagyok nyelvtanár(követek el hibákat) de a szóismétlések és úgy az egész mutat valamit, pláne nem azt, hogy megértené miről szól a cikk. Már elnézését kérem. De lehet az a véleménye a dolgokról, joga van hozzá. Az tény, valószínűleg nem élt ilyen illetővel, pláne empatikus képessége is sok lehet ha átérzi ennyire azokat a hozzászólásokat akik szenvedtek(szenvednek) a cikkben leírt "kapcsolatban" nárcisztikus emberektől, emberekkel. Sisko, reagálása tökéletes volt Suni nagyszerű észrevételére. Szeretném leírni az én személyes véleményem, tapasztalatom. Megkérném a Hölgyeket, ahogy István szintén szót ejt róla, fogalmaz, ne legyen már ez is csak Férfi "betegség" azért. Férfi vagyok és sajnos belefutottam egy ilyen Hölgyikébe. DE!!!"Edward de Bono pszichológus professzor gondolata szerint egy egész kultúrában a nárcisztikus, önimádat felé való eltolódás figyelhető meg, hátterében pedig az önbecsülés hiánya áll. Ez nem csak egyes embereket érint, hanem már egész társadalmakat." Ezért sem lenne jó általánosítani. Sokan ahogy olvasom, úgy látom nem tudnak elszakadni és azt szeretnék pont ha Ők lennének azok akik megváltoztatják a nárcisztikus, és egyéb személyiségzavarral küszködők életét. Sajnos a válasz, nem fogják tudni,Ha a nárcisztikus nem látja be és Ő maga nem szeretné a változást. Bár előszeretettel kaptam meg speciel én azokat Tőle, hogy senki nem változik csak Ő. Sajnos Ő is csak felszínesen ,külsőségekben változott 17-18 éves korától. A gyermekkorban elszenvedett elelki sérülést nem fogja pótolni egy "kapcsolat" sem, hiába szeretik. Egy Felnőtt kapcsolatban, nem lehet anya, apapóló valaki, a szeret meg magában kevés lesz, hiszen gyerekkorban kezdődik a nevelés, szeretet, odafigyelés stb. Ki kell tudni mondani kutyából nem lesz szalonna. Ha valaki felvett bizonyos attitűdöket, 20évig, azt komolyan ki gondolja elfelejti azért mert szeretik? Ő megvan győződve arról Ő a legokosabb mindenki más hülye,nem érti meg senki, és igen addig használja az embereket még azokból pozitív részeket ki tud szívni csúnyán mondva. Amikor már nem kap neki tetsző dolgokat, a másik nemhogy negatív lesz a szemében, hanem úgy eltapossa, hogy öröm lesz abból felállni. Ha mutatnék egy levelet,hogy azt bizony egy Nő írta, valószínűleg az olvasók 98%-a nem hinné el. Megtettem speciel mindnet amit tudtam, hogy segítsem, a jó szándék vezérelt bármit mondtam hasztalan volt. Dobott engem pár hónap után egy ismerősért, aztán az is egy másikért. Most ott tart inkább(menekül valójában) egyedül marad mert milyen Férfiak vannak. És a Spiritualitásba menekül. Ami még csak baj sem lenne, hiszen inkább oda, mint az alkoholba vagy más egyébbe. De ALAPOK nélkül még nagyobb káoszt fog generálni. És lesz mindig aki adja alá a lovat, hiszen nem lehet átlátni egyből az elején , meggyőző, szeretni való, stb. Speciel tisztában voltam a múltjával és a lelki sérülésével. Bíztam benne változott, vagy tényleg szeretne változni. De NEM változott csak az Ő nézőpontja szerint. Majd Ha Ő szeretni fog valakit attól elfogadja a segítséget. Nos engem is szeretett akkor el is fogadta, amíg tartott a szeretet, majd a másiktól is amíg azt tartott. A következőtől is elfogadja ideig óráig. Hangsúlyozom! Ideig óráig. Vannak csúnyán mondom, hulladék emberek tisztában vagyok vele, de azt,hogy senki nem érti meg nehéz elhinnem. Mondtam nem egyszer neki nem rám vetítsd,(projektál) ami benned van, hanem nézz magadba. Egyszer sem történt meg.Mondtam neki először magát tegye rendbe, vagy szakember által, vagy Önismeret útján, aztán foglalkozzon lelki, spirituális témákkal. Semmi, természetesen hülye vagyok rész jött elő. Nem én vagyok a legokosabb a Földön valószínűleg, ezt aláírom. A "kapcsolat" elején minden szépen indul ahogy kell. De aki figyel észrevehetők már akkor is gondok. Kiugrások, érzelmi hullámvölgyek amelyek olyan széles skálán mozognak, hogy egy matematika szakos sem tudná felvázolni. Egyik órában fekete, a másikban már fehér, de lehet percek kérdése is akár. Olvasom egyeseknek évtizedek mennek el így az életükből.Amit mondhatok nekik, az sajnos az Magukat fogják felőrölni, tönkretenni egy ilyen egyén mellett. Tapasztalatból mondom. Mindent megtettem érte, De még attól is többet, hogy segítsek, a jó szándék vezérelt. Szeretik az illetőt írják sokan. Értem én, csak azt nem miért. Speciel elmondtam neki én kevesebb jót kaptam ebben a "kapcsolatban" mint ő. De lássuk már be, ez nem "kapcsolat". Legalább is nekem se egy "baráti vagy társkapcsolat" nem egyoldalú, egyirányú. Aki azt gondolja majd megváltoztatja ő az illetőt gondolkozzon el azon miért szeretné ezt a "dicsőséget" magának. Hiába szereti, gyerekkori szeretetet , traumát, nem tudja pótolni egy harmadik személy. Egészséges felnőtt kapcsolatban két egészséges ember élhet. Empátia? Szeretné azt hinni a nárcisztikus, hogy van neki. Nincs sajnos. Többnyire magával van elfoglalva és azzal Őt bizony senki nem érti, és neki milyen rossz. Különben én speciel nem haragszom a Leányra,(hiszen ha ilyen dogai vannak valakinek miért haragudna épeszű ember) mondtam neki nem tudunk kommunikálni sem,(a bizalmi rész egy külön rész lenne gyerekkori területen) nekem padig az alap egy "kapcsolatban". megmondom őszintén, eddig is kerültem az ilyen típusú embereket, ezután sem lesz ez másképp. Tanulópénz vagy nem is tudom minek nevezzem, de szerettem különben mert megszereti az ember hiszen ha van empatikus képessége az illetőnek, észreveszi mi zajlik a háttérben és meglátja a szenvedést a nárcisztikusban, akit pedig szeretünk pláne nem szívesen látjuk szenvedni. De akit nem szeretünk azt sem kell nézni,hogy szenved ne legyen azért egy ember sem ennyire érzelemfüggő, hogy egy nárcisztikust szeretünk megteszünk neki mindet, eltűrünk mindet,(megaláztatásit, sértéseit) egy hajléktalant vagy aki összeseik előttünk azt nem szeretjük hiszen nem is ismerjük ezért nem is foglalkozunk annyira sem vele, hogy esetleg mentőt hívjunk neki, odaszóljunk minden rendben van e vele. Emberileg lejtmenet a mai kor, technikailag természetesen fejlődés, engem az annyira nem hat meg. https://www.youtube.com/watch?v=8NvI8BY2laEhttps://www.youtube.com/watch?v=mDCyQzhZckIKöszönöm ha elolvasták, remélem nem élik át azt amiket én, de látom már átélték jó sokan. Ami meg át kell élni mindenkinek, azt át is fogja.Nézzük meg először milyen a Világ amiben élünk, milyen sajátságokkal jár együtt. De az sem 10-20-30 éve kezdődött. A nárcisztikus nagyon jól tud még manipulálni, akár érzelmekkel vagy bármi mással. De a kor egyik jellegzetessége a Hipokrita emberek szép számban való részvétele szintén. Napestig lehetne sorolgatni, taglalni dolgokat. A Pszichológus azzal foglalkozik ami ebben az életben akár gyerekkorban, akár máskor éri az embert. De ez csak egy része a dolgoknak. Depresszióról mániákus depresszióról nem is beszélve ami nemhogy népbetegség, hanem világjárvány lassan.Az lenne a jó ha a nárcisztikus is tisztában lenne annyira Önmagával, hogy észrevenné a személyiségzavart az életében vagy a lelki sérülés okozta károkat felismerni. Az lenne a Jó hangsúlyozom. Mert mondhatja ő nem tökéletes vannak hibái, de meg tud e nevezni egyet is???Örültem volna HA változik ami szerinte megtörtént. Csak nekem az felszínes és külsőség nem az ami igazán fontos lenne.

    Lapozzon a hozzászólások között!