Az ADHD kezelése csak összefogással sikerülhet

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon jelenleg körülbelül 70 ezer gyermek szenved ADHD (figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) betegségben. Közülük 50 ezer esetében nem kérik szakember segítségét, és nem keresnek megoldást a problémára. Pedig a betegség igen nagy jelentőséggel bír: ma átlagosan minden magyar osztályban egy ADHD-problémával küzdő gyerek van.

A körülmények javításáért nemcsak az ADHD megismerése, a tünetek felismerése, és mind a szakemberek, mind a szülők tájékoztatása, hanem ma már egy, az ADHD kezelésére szolgáló, OEP által támogatott gyógyszer alkalmazása is segíthet.

Az ADHD az idegrendszer fejlődési zavara miatt alakul ki. Az ADHD egy olyan tünetcsoport, amely több jelenség együttes jelenléte esetén áll fent. Jellemző tünetek a hiperaktivitás, a tartós figyelem és koncentráció hiánya, illetve az impulzivitás – ismertette Dr. Gádoros Julianna, a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia tudományos tanácsadója.

Úgy képzelhetjük el a legkönnyebben, hogy mi történik a figyelemhiányos betegekkel, ha visszaemlékezünk, hogy mit is csinál a fáradt gyermek esténként – túlpörög. Ha egy gyerek a nap végére elfárad, figyelmetlenné, esékennyé, szétszórttá válik. Ha ilyenkor nem fekszik le aludni, a fáradtságot a szervezete kompenzálni próbája, és olyan érdekes eseményeket talál, amelyek ébren tartják. A figyelemhiányos gyermek az idegrendszerének fejlődési hibája miatt jóval gyakrabban kerül ilyen helyzetbe.

Főként genetikai adottságok határozzák meg az ADHD kialakulását, de a környezeti hatások is befolyásolják azt. ADHD esetén az idegrendszer fejlődésében valamilyen hiba történik, a fejlődés során a figyelem területén valami gyengeség van. Ezen a rendellenességen több időpontban és többféle módon segíthetünk. Ha például a figyelemmel kapcsolatos nehézségeket javítjuk – akár biológiai úton, gyógyszerekkel -, akkor csökkenteni tudjuk a gyermek hiperaktivitását – részletezte a tudományos tanácsadó.

Idéntől a kezelés során egy olyan új, innovatív gyógyszer is a szakemberek és a szülők rendelkezésére áll OEP-támogatással, amely nem stimuláns készítmény. Ez a noradrenalingátló gyógyszer hosszú távon képes segíteni az ADHD tünetcsoporttal diagnosztizált betegek életét – ismertette Fehér Mihály, a gyógyszert előállító Lilly Hungária ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón.

Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?

Az esetek túlnyomó többségében a hiperaktivitás megfelelő terápia mellett jól kezelhető és a tünetek az életkor előrehaladtával enyhülnek, de valamennyi figyelemzavar szinte minden esetben tartósan megmaradhat, végigkísérve a beteget egész életútján. Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?

Már akkor érdemes szakember segítségét kérni, amikor felmerül a betegség gyanúja, nem csak akkor, amikor baj van – tette hozzá Hajdu Ágnes, ADHD Magyarország Alapítvány elnöke. Az ADHD-s gyermekeknek nagyon jó agyi funkcióik vannak, így ha kellőképpen odafigyelnek rájuk a szülők és a szakemberek, igen komoly eredményeket érhetnek el. Az ADHD komplex kezelést igényel, amelynek során a pedagógusoknak, a szülőknek, a mentálhigiénés szakembereknek és a pszichológusoknak együtt kell működniük egymással. Azok a gyerekek ugyanis, akik jól vannak terelgetve, jó életet élhetnek – tette hozzá az elnök.

Egy sikeresen megvalósított, komplex terápia hozzájárul a szocializációs és beilleszkedési problémák javulásához és megszüntetéséhez. A megfelelően kezelt ADHD-ban érintett gyermeknek javul a tanulmányi előmenetele és hosszú távon be tud illeszkedni a társadalomba. A családban pedig csökkenhet, vagy megszűnhet az az erőteljes pszichés és anyagi teher, amit a nem, vagy nem megfelelően kezelt betegség okozhat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az ADHD az általános vélekedéssel ellentétben nem kizárólag gyermekkori betegség, a tüneti kép a kor előrehaladtával ugyan változik, módosul, ám az ADHD végigkísérheti az egyén egész életét – emelte ki Dr. Gádoros Julianna.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.