• Carpalis alagút szindróma

    Alagút szindrómáknak nevezzük azon kórképeket, melyek során valamely ideg nyomás alá kerül az őt körülvevő egyes izmok, inak és csontos csatornák által. Ez akkor fordul elő, ha sérülés, törés, tumor, gyulladás, csontkinövés, vérömleny, illetve csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség miatt szűkület alakul ki az idegek mentén.

    Az esetek egy részét olyan általános betegségek okozzák, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, rheumatoid arthritis, amyloidosis, sarcoidosis, acromegália, leukémia. Művese-kezelt betegeknél és terheseknél is gyakran megfigyelhető valamely alagút szindróma - leggyakrabban a carpalis alagút szindróma - (terhességben elsősorban a testtömeg növekedése és az oedemaképződés miatt). Rendszeresen előfordul az is, hogy nem lehet kiváltó okot kimutatni a háttérben.

    Hirdetések

    Mit is jelent pontosan a carpalis alagút szindróma?

    Alagút- szindrómák
    Carpalis alagút szindróma

    A szindróma viszonylag gyakori, fájdalmas betegség, elsősorban középkorú nők körében fordul elő.

    Általában a domináns kéz az érintett, de a kétoldali folyamat sem ritka. A betegség lényege, hogy a nervus medianus nevű ideg, mely az alkar hajlító izmait és több kis kézizmot is beidegez, a csukló magasságában - a ligamentum carpi transversum nevű szalag alatt - összenyomódik (lásd a képen).

    Ez a kórkép viszonylag könnyen kialakulhat a fent említett tényezők hatására, hiszen anatómiailag igen szűk az a rés, az az "alagút", melyen az idegnek át kell haladnia.

    Az állapot létrejöhet foglalkozási ártalomként, a kéz és a csukló túlzott fizikai igénybevételét követően is, például olyan munkásoknál, akik rendszeresen, több órán keresztül légkalapáccsal, fúrógéppel dolgoznak, valamint családi hajlam is megfigyelhető.

    Milyen tünetei vannak a betegségnek?

    A hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjak végén, eleinte bizsergést, zsibbadást érez a beteg, majd érzékelési zavar (paraesthesia), érzészavar, tapintási érzéketlenség lép fel. A nyomás alatt levő területen, a kéz és a csukló környékén egyre erősebb, égő, hasogató jellegű fájdalom jelentkezik, mely éjjel a legkifejezettebb, a beteget nem hagyja aludni. A csukló rendszerint duzzadt, nyomásérzékeny, és a fájdalom annak mozgatásakor, elsősorban hátrahajlításakor fokozódik, gyakran az alkarba, valamint a vállak és a nyak felé sugárzik.

    Az ujjak szabad mozgatását az erős fájdalom nagy mértékben gátolja. Idővel a kézizmok és a csukló gyengesége, a kéz ügyetlensége, néhány hónap múlva a hüvelykujj alatti izompárna (thenar) sorvadása is fellép.

    A szindróma diagnosztikája és terápiája

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A diagnózis felállítása a beteg panaszai és általános fizikális vizsgálata alapján általában nem jelent nehézséget. Szükség esetén röntgen- és ultrahangvizsgálat, valamint CT és MR elvégzésére is sor kerülhet. Speciális módszer az ideg vezetési sebességének vizsgálata és az elektromyográfia.

    A betegség kezdeti stádiumában a konzervatív (műtét nélküli) kezeléstől is jó eredmény várható. Igen korai esetben a kéz, a csukló és az alkar középállásban történő begipszelése, rögzítése az első lépés. Ha ez nem eredményes, akkor a csuklóba, a "carpalis alagútba" adott szteroid-injekció a megfelelő terápiás lépés, mely többnyire tartós javulást hoz.

    Ha a konzervatív kezelés ellenére sem enyhülnek a beteg panaszai, akkor meg kell operálni a csuklót. Az ínszalag, a ligamentum carpi transversum átmetszése után, a páciensek mintegy 80-90 százaléka fájdalom- és tünetmentes lesz. Abban az esetben, ha az izmok sorvadása nem volt kifejezett, akkor az izomerő is hamarosan visszatér a műtétet követően.

    (WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Rosszindulatú melanoma

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat a malignus melanoma.

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    A depresszió kezelése

    A gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A kezelés részét képezheti a pszichoterápia is.

   •  

    Hozzászólások (7)
    Írta: orsi
    Sziasztok! Nekem is mindkét kezem zsibbad reggel arra ébredek hogy kegyetlenül fáj.idén áprilisban már éreztem hogy zsibbadnak az ujjaim de csak nyáron jutottam vele orvoshoz....Milgamma-t szedek rá de semmit nem javult azóta sem....remélem a műtét után jó lesz

    Írta: Hajnalka :)
    Mind két kezemet mütöttéék egy éven belül,a bal kezemnél altatás után ,öröm volt észhez térnem mivel megszünt az az iszonyatos fájadmas zsibbadás.Jobb kezemet most mütötték egy honapja ,de szinte mintha nem is az én kezem lenne,nem zsibbad nem fáj tudok aludni,ami a fö légyeg ,tudok krumplit pucolni , varrni,vasalni,nem tudom elmondani milyen jo érzés ujra fájdalom nélül csinálni a dolgonmat.Nem szabd türni,azonna orvoshoz kell menni,és szinte más ember leszel a mütét után.Mindnkinek sok sikert hozzá ,nekem hála istennek sikerült .

    Írta: Laci
    Nekem januar 22.-en mütöttek a jobb kezemet es februar 7.-en a balt. Mar masnap reggel nem zsibbadt es 8-ig aludtam. A mütetek utani 2. nap nekem kellett levenni a kmpresszio kötest es en tettem ra a ragtapaszt. 2 het mulva a haziorvos nõverke vette ki a varrast. Tehat februar 5.-en. 7.-en meg mar megoperaltak a bal kezemet is. Ahogy levettem a kompresszios kötest, mar kicsit gitaroztam is. A mütet utan 1 hettel - meg benne volt a varras - mar a gitarozasban semmi nem akadalyozott. Most meg a csavarhuzot nem tudom marokra fogni es erõsen csavarni, mert meg erzekeny a tenyerem. De szerintem 2-3 het mulva mar nem is fogok emlekezni ra. Mindenkinek ajanlom akinek zsibbadnak az ujjai, karja, valla. Ezeket a müteteket a norvegiai Haugesundban csinaltak. Helyi erzestelenitessel es egyenesen az operalo orvoshoz küldött a haziorvos. Nem volt MRI, CT, ultrahang stb. A szakorvos megkerdezte mi a panasz, majd kiegyenesitett egy gemkapcsot es a tenyeremen, az ujjaimon huzgalta es kerdezte, hogy erzem-e? A mütetek 15 percesek voltak.

    Lapozzon a hozzászólások között!