• A térdfájás lehetséges okai

    WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
    Szerző:
    WEBBeteg

    A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyálkatömlő-gyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma.

    A térdfájdalom leggyakoribb okai

    Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

    Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható.
    Olvasson bővebben az izomsérülések fajtáiról és kezeléséről a WEBBetegen>>

    Ízületi kopás (ostheoarthritis): Főként középkorúaknál (40 év felett) jelentkezik. Azok, akik fiatalkorban versenyszerűen sportoltak, illetve térdsérülést szenvedtek el, akik túlsúlyosak vagy térdük alaki eltérést mutat („O-láb”, „X-láb) különösen hajlamosak osteoarthritis kialakulására.

    Az elváltozás lényege, hogy az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása, elvékonyodása következtében, az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek, az ízületi tok az éles felszínű ízvégek által rongálódik, mindez a tapasztalható „térdropogás” mellet, igen erőteljes fájdalommal is jár.

    A térdfájdalom mellett jelentkezhet még reggel, illetve fizikai terhelést követően jelentkező ízületi merevség, duzzanat. A folyamat lassítható a túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, valamint speciális porcépítő készítmények szedésével, előrehaladott esetben a térdízületbe adott injekciók, műtét a választandó megoldás. Olvasson bővebben az ízületi kopásról (ostheoartritisről)>>

    Porcleválás és térdműtét

    A térdízület a testünk legnagyobb és egyik legbonyolultabb ízülete, és ez sérül leggyakrabban. Ennek sérülése során valóban porckárosodás következik be, de nem az ízületi felszínt borító üvegporc sérül, hanem a két C alakú rostos porcból álló képződmény – a meniscus – egyike vagy ritkán mindkettő elszakad vagy bereped.
    A térdműtétről>>

    Rheumathoid arthritis: Ez az arthritis egy speciális formája, ami ún. autoimmun betegség.  Lényege, hogy az immunrendszer túlműködése következtében sok-ízületi károsodás alakul ki, (emellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek a betegség részeként).

    A folyamat során mind az ízfelszínek, mind az ízületi tok károsodik, az ízületek mozgása beszűkül, fájdalmassá válik, előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki. Főként fiatal felnőttkorú nők érintettek.

    Kezelésének bázisát, az alapbetegség gyógyszeres terápiája képezi, ún. immunszupresszív (az immunrendszer működését csökkentő) szerekkel.
    Olvasson a rheumatoid arthritisről>>

    Nyálkatömlő gyulladás (bursitis): A térdízületben lévő nyálkatömlő az ízületet párnázza, a bursitis ennek a gyulladását jelenti. Hátterében hosszan tartó terhelés, térdelés, fertőzés vagy sérülés állhat. Kezelése a végtag kíméletéből és gyulladáscsökkentők szedéséből áll. Bővebben a bursitisről>>

    Hirdetések

    Íngyulladás: A térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása miatt is jelentkezhet térdfájdalom. Fontos a fizikai kímélet, gyulladáscsökkentő kezelése.

    Ínszalagszakadás

    Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. A sérülés általában trauma, rossz mozdulat következménye, és a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Ínszalagszakadás>>

     Sportsérülés: Főként fiatal korban, sportolás kapcsán kialakuló térdfájdalom hátterében többféle ok állhat.

     Kerékpározás, futás vagy síelés következtében kialakuló íngyulladás esetén beszélünk, ún. „futótérdről”, mely igen kifejezett fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár.

     Sérülhetnek, megnyúlhatnak a térdízületet alkotó szalagok az ízület hirtelen történő megcsavarodása vagy trauma kapcsán. Ilyenkor térdfájdalom mellett, a térdízületben kialakuló instabilitás miatt a beteg járása bizonytalanná válik.

     A térdízületben lévő porcok (meniscusok) is sérülhetnek a térd hirtelen megcsavarodása miatt, ez gyakori síelés, teniszezés, futballozás kapcsán. Jellemző az igen erőteljes fájdalom, a térd kattogni kezd, egyes esetekben nem is mozgatható. A sérülés mértékétől függően, enyhébb esetben terápiás lehet a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, súlyosabb sérülések esetén műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

     A térdsérülésekről

      
     Az egészséges térd

     A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ezek növelik a terhelési felszínt, valamint csökkentik az ízületet érő dinamikus terheléseket. A térdízületet alkotó részeket különféle szalagok, valamint az ízületi tok köti össze. Sérülési gyakoriság alapján négy szalag a legfontosabb: a két oldalszalag (belső és külső) és a két keresztszalag (elülső és hátulsó). A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a mozgás során az ízületet alkotó csontok kóros mértékű elmozdulását. A legtöbb sérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térdsérülések megértéséhez ismernünk kell a térdízület felépítését. Az ízület a következő részekből áll: a combcsont ízülete, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács (patella), mely a combcsont vályulatában helyezkedik el.

     A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz. Ez teszi lehetővé, hogy a felette található négyfejű combizom segítségével kinyújthassuk vagy megfeszítve tarthassuk a térdet. A belső és a külső rögzítő szalagok segítenek abban, hogy a térd mozgásai közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről. Az ízfelszíneket tükörsima felületű, úgynevezett üvegporc borítja. Az üvegporcot mintegy kiegészítve a sípcsont lapos ízületi felszínén két félhold alakú rostos-rugalmas porc, a külső és belső meniscusok helyezkednek el.

     A térdsérülésekről bővebben a WEBBetegen>>

     Mind az elhúzódó, mind a hirtelen kialakuló térdfájdalom jelentkezésekor javasolt orvosi szakvizsgálat.

     A térdfájdalom kezelésében gyógyszeres és műtéti terápián kívül fizikoterápia és gyógytorna is hatékony.

     (WEBBeteg - Dr. Molnár Anna)

     Legutóbb frissült:
     • WEBBeteg.hu
    • Cikkajánló

     Hasi panaszok kisbabáknál

     Dr. Lesznyák Judit

     Az újszülöttgondozás egyik legnagyobb próbatétele a csecsemőkori hasfájás.

     Teendők afta ellen

     M. J.

     Mik lehetnek a hajlamosító tényezők? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

     A térdfájás gyakran a farizomból indul ki

     Ha térdfájásról van szó, elsőre a legtöbben a térdben vagy a térd közvetlen környezetében keresnénk az okokat. A térd megfelelő...

     Tippek a térdfájás megelőzésére

     A térdfájás egyáltalán nem ritka probléma, oka többnyire a hibás terhelés. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a megelőzéssel...

     Élet rheumatoid arthritisszel

     Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni...

     Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

     A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor...

    • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA