Ha idő előtt jelentkeznek a tünetek - Tanulmány

MTI
megjelent:

Kisebb lehet a szívroham kockázata a későbbiekben azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza kezdetén jelentkeznek hőhullámok és éjszakai izzadás - közölték amerikai kutatók.

Azoknak a nőknek, akiknél csak a menopauza későbbi szakaszában fejlődnek ki ezek a tünetek, nagyobb lehet a szívkockázata - írták a Menopause című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

Mint JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa nyilatkozatában kiemelte, tanulmányuk megerősítette, hogy a korai menopauza klasszikus tüneteinek megjelenése, nem jelenti a szívroham és a szélütés kockázatának emelkedését a jövőre nézve.

A hormonkezelésnek is vannak hibái

A kutatók eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták. Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia (HRT) miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a HRT növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák a hormonkezelést.

Korai menopauza, csökkenő szívroham

Mason és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül, azoknál a nőknél nem volt nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata, akiknél a hőhullámok és az éjszakai izzadás korán, a menopauza kezdetén jelentkezett. Sőt a szív- és érrendszeri kockázat csökkenését mutató eredményeket is kaptak: 17 százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye, és 11 százalékkal a szívrohamé azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt a körükben 11 százalékkal.

A kutatók szerint, négy nőből háromnál a menopauza korai szakaszában jelentkeznek a jellegzetes tünetek.

(MTI)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.