• Milyen betegség a légmell?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mellhártya önálló megbetegedése a légmell vagy pneumothorax. Ilyenkor a tüdő mellhártya felé eső részén keletkezett sérülés folytán a levegő a mellhártyák közé juthat, eltávolítja egymástól a két lemezt és csökkenti a negatív nyomást, amivel egymásra és a mellkasfalra tapadnak.

    A téma cikkei
    2/1 Mellhártyagyulladás
    2/2 Légmell

    Amennyiben ez a folyamat nagyobb felszínt érint, akkor a tüdőfél összeesik és hirtelen jelentkező fulladás érzést okoz. A spontán, hirtelen, gyakran erőfeszítéssel járó cselekedet következtében kialakuló légmell egyik jele az igen erős fájdalom.

    A légmell kimutatására a mellkasröntgen alkalmas. Az egyetlen betegség, amit csak ezzel a módszerrel lehet elkülöníteni más betegségektől.

    Hirdetések

    A mellhártya
    A mellhártya (pleura) két savóshártyából, a fali- és zsigeri mellhártyából áll. A tüdőt és a mellkasfalat borítják és szerepük összetett, elsődleges szerepük az, hogy tapadásukkal és a két lemez közti negatív nyomás hatására a mellkasfal tágulását és összehúzódását közvetítsék a tüdőállománynak, aztán mechanikus és immunológiai védelmet biztosítsanak a tüdőnek.

    Spontán légmell. Fiatal, sovány, magas egyéneknél ez az úgynevezett spontán pneumothorax gyakoribb.

    Kiterjedésétől függően sebészi beavatkozást igényelhet, ami egy szívócső mellkasi beültetését jelenti. A csövön keresztül a levegőt eltávolítják a mellhártyák közül, és miután a tüdő újra "kitapad", a csövet el lehet távolítani.

    Vannak olyan betegségek, melyek hajlamosítanak a spontán pneumothorax megjelenésére. Ilyen a cisztás fibrózis, a histiocitózis X, emphysema, tüdőfibrózis (megállíthatatlan kötőszövetesedés, hegesedés) és tuberkulózis.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szelep légmell. A légmell lehet baleset, szúrás, trauma következménye is, amikor egyik változata az úgynevezett  szelep légmell (ventilpneumothorax) életveszélyes helyzetet provokálhat. A levegő ilyenkor csak befelé irányul a mellhártyák közé, onnan egy szelep funkciót betöltő sérülés miatt ki nem tud jönni. Minden egyes belégzéssel - mint egy luftballont - felfújjuk a mellkasunkat, ami nagyon hamar összenyomhatja a szívet és a nagyereket, halált okozva.

    A ventilpneumothorax sürgős ellátást igényel: egy vastagabb tű segítségével, amit az érintett mellkasfél második bordaközébe szúrunk a levegő kiszabadulhat, csökkentve ezzel a nyomást, addig, amíg megfelelő orvosi ellátást nem kaphat a sérült.

    (Dr. Brugós László, tüdőgyógyász, allergológus)

    2/1 Mellhártyagyulladás |  2/2 | Következő oldal
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Rosszindulatú daganatok

    Dr. Pécsi Balázs

    A leggyakoribb gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek.

    Antioxidánsok

    Dr. Parrák Zita

    Milyen szerepük lehet az antioxidánsoknak az öregedés lassításában?

    A mellhártyagyulladás tünetei és típusai

    A mellhártyának lehet önálló, csakis a lemezeket érintő betegsége, vagy más szervek betegségeinek következményeként is mutathat...

    A járványos mellhártya-fájdalom

    A pleurodynia epidemica (myalgia epidemica, Bornholm-betegség) egy izomgyulladással járó vírusfertőzés, amely nőknél és férfiaknál is...

    Goodpasture szindróma

    A Goodpasture szindróma lényegét jól összefoglalja másik elnevezése: haemorrhagias pulmo-renalis szindróma. Ez az idegen kifejezés annyit...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei

    Töltse ki kvízeinket, és tudjon meg többet egészségről, betegségről.

   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások