A tüdőgyulladás kivizsgálása, diagnózisa

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A tüdőgyulladás a tünetek alapján csak valószínűsíthető, de a diagnózis felállításához más vizsgálatokra is szükség van.

Kórtörténet és fizikális vizsgálat

A tüdőgyulladás gyanúja már a kórtörténet áttekintésekor, a jellegzetes tünetek meghallgatásakor és a fizikális vizsgálat alatt felmerülhet orvosában.

Az orvosi vizsgálat során orvosa meghallgatja a tüdőket fonendoszkópja segítségével, melynek során azt figyeli, hogy levegővételkor vannak-e olyan zörejek (vagy éppen legyengült légzéshang), amelyek váladék és gyulladás jelenlétére utalnak. A további vizsgálatok elsősorban attól függnek, hogy milyen súlyos a betegség, továbbá a betegnek milyen rizikófaktorai vannak.

Mellkasröntgen

A diagnózis felállításában a kétirányú mellkasröntgen szinte mindig egyértelműen segít, nagy valószínűséggel röntgenfelvétel készülni fog a tüdőgyulladás igazolása, illetve helyének meghatározására. Ha a tünetek megjelenése után túl hamar készül a röntgen, előfordulhat, hogy eltérést nem fog mutatni, mert az első 24-48 órában még nem minden esetben jelenik meg a tipikus beszűrödés (infiltrátum).

A röntgenfelvétel a tüdőgyulladás igazolásán kívül segítséget nyújthat:

  • folyamat kiterjedtségének megítélésében, ami a kórokra is utalhat (pl. lebenyi érintettség vagy gócos beszűrődés);
  • felderíteni a háttérben megbújó alapbetegséget, légutakat lezáró elváltozás, ami a lezárt terület gyulladását okozza;
  • kimutatható vele a mellkasi folyadék mennyisége, elhelyezkedése, vagy más szövődmények (pl. tüdőtályog);
  • a későbbi kontroll felvételekkel lehetővé válik a folyamat követése, a terápia hatékonyságának megítélése.

Általános laborvizsgálatok

Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra is szükség lesz, ami a tüdőgyulladás súlyosságának, illetve a beteg általános állapotának megítélésében segíthet. Tüdőgyulladás esetén jellemző eltérések a magas fehérvérsejtszám, gyorsult süllyedés, emelkedett CRP, továbbá procalcitonin. A súlyossági besoroláshoz fontos még az eletrolitszint és veseműködés vizsgálata is.

További lehetséges vizsgálatok

A kórokozó azonosítása általában a veszélyesebb, kórházban szerzett bakteriális fertőzés esetén fontos, ám más esetben is szükségessé válhat. Az alábbi vizsgálatok eredményeként a kezelés során lehetővé válik az egy-egy kórokozó elleni célzott antibiotikumok alkalmazása.

Haemokultúra és mellűri folyadék vizsgálata - Ez a két vizsgálati módszer kórházban kezelt betegek esetén jöhet szóba. A hemokultúrát (vérminta a benne lévő kórokozók kimutatásához) még az antibiotikus kezelés megkezdése előtt kell levenni. A tüdőgyulladást gyakran kíséri mellűri folyadékképződés, az innen nyert mintát szintén el lehet küldeni tenyésztésre, közvetlen mikroszkópos vizsgálatra, illetve végezhető belőle PCR is.

PCR vizsgálat - Az adott mintából (pl. köpet, mellűri folyadék) DNS felsokszorozással a tüdőgyulladást okozó kórokozó kimutathatóvá válik.

Köpet mintavétel és tenyésztés: A vizsgálat alapfeltétele, hogy az alsó légutakból származzon a minta. A mély légutakból bronchoaleolaris mosással (BAL) nyerhetünk mintát tüdőtükrözés/hörgőtükrözés (bronchoscopia) során.

Szerológiai vizsgálatok - Antitest kimutatásán alapul, a kórokozó meghatározását szolgáló módszer.

Közvetlen antigénkimutatáson alapuló próbák - Az antigén közvetlen kimutatására lehetőségünk van Legionella pneumophylia, Sterptococcus pneumonia és többféle vírus (influenza A és B, RSV, parainfluenza vírus) okozta fertőzés esetén.

A tüdőgyulladás súlyosságának osztályozása

Az otthon szerzett pneumonia súlyossága többféle pontrendszer alapján ítélhető meg.

PORT: A pontrendszer figyelembe veszi a beteg demográfiai adatait, társbetegségeket és az aktuális állapot jellemzőit. Az összesített pontszám a beteg halálozási valószínűségét mutatja meg százalékosan.

CURB-65: Zavartság meglétét, karbamidot, légzésszámot, vérnyomást és életkort veszi figyelembe. A pontrendszer a beteg általános állapotának súlyosságát nézi, a pontrendszer alapján eldönthető az orvos számára, hogy a tüdőgyulladásos beteg otthon vagy kórházban kezelendő.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.