Szedhető-e probiotikum antibiotikummal együtt?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az antibiotikumok olyan életmentő gyógyszerek, melyek segítik a szervezetet az olyan bakteriális fertőzések ellen, melyek halálosnak számítottak azelőtt, hogy Alexander Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, illetve később mások is további antibiotikumokat.

Noha az antibiotikumok fontos szerepet játszanak az egészségünk és a gyógyulás terén, ezeknek is vannak mellékhatásai. Azonban probiotikumok alkalmazásával csökkenthetők vagy megelőzhetőek az antibiotikumok egyes kellemetlen mellékhatásai.

Az antibiotikumok nem segítenek a vírusok okozta fertőzésekkel szemben, de erősítik a szervezetet a baktériumokkal folytatatott harcban. A probiotikumok olyan „baráti” mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetet többek között pl. az emésztés egyensúlyban tartásában, még akkor is, amikor antibiotikumot kell használnunk.

Ha antibiotikumos kezelés során probiotikummal is támogatja a szervezetét, azzal megakadályozhatja az olyan emésztőszervi panaszokat, mint például a hasmenés, mely gyakran összefügg az antibiotikumhasználattal. Az antibiotikumok ugyanis megváltoztatják a bélbaktériumok egyensúlyát, ami hasmenéshez vezethet. Emellett a probiotikumok segítenek a más okból – például colitis vagy irritábilis bél szindróma – kialakuló hasmenés kezelésében is.

Probiotikumok, prebiotikumok, szinbiotikumok

  • Probiotikumok: Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva élő microbialis táplálékkiegészítők.
  • Prebiotikumok: A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Képviselőik oligoszacharidok.
  • Szinbiotikumok: A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik. Bővebben

A probiotikumok típusai

A probiotikumok nemcsak étrend-kiegészítő formában kaphatók, hanem számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Leginkább a joghurt és a kefir tartalmazza a „jó” baktériumokat. Keresse azokat a termékeket, melyek aktív, élő kultúrákat tartalmaznak! Némely probiotikum speciális esetek kezelésére (pl. irritábilis bél szindróma) a legmegfelelőbb, míg mások általánosan támogatják szervezetünket. Kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét arról, mely készítmény a legmegfelelőbb az Ön számára, mielőtt megkezdi egy probiotikus készítmény alkalmazását.

Stratégiák

Fogyasszon joghurtot mindennap az antibiotikumhasználat alatt, illetve az azt követő két hétben is. A joghurt segít a gyomrot megnyugtatni, ha az antibiotikum hányingert vagy gázosodást okoz. Válasszon cukormentes terméket!

Ha nem szereti a joghurtot, alkalmazzon probiotikus készítményeket! Ezeket mindig legalább két órával az antibiotikum bevétele után alkalmazza, hogy nehogy csökkentse az antibiotikum hatékonyságát! Mindig olvassa el a szedett antibiotikum betegtájékoztatóját és a probiotikumét is, és kérdezze meg orvosától vagy gyógyszerészétől, hogy hogyan szedhető a probiotikum antibiotikum szedése mellett!

Tovább Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K.; fordító; Livestrong
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.