• Az orrpolip: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.

    Rengeteg alakja lehetséges: kerek, csepp alakú, de leggyakrabban szabálytalan. Az orrpolipok növekedés közben, leggyakrabban könnycsepp alakúak, majd a növekedés befejeztével olyan alakúak és felszínűek lesznek, mint egy héjától megfosztott, halványrózsaszín szőlőszem. Azt az állapotot, amikor az orrüreg polipokkal kitöltött, orrpolipózisnak hívják.

    Az orrpolipok légúti allergiákban szenvedőkben gyakoribbak. Az allergiás orrgyulladás (rinitisz) során, a levegő pollenjei vagy bizonyos vegyszerek ingerlik az orrnyálkahártyát, ekkor az váladékot választ ki.

    Az ismétlődő ingerek hatására a nyálkahártya néhol polippá alakul.

    Hirdetések

    Ön tudta?
    Az allergiás rinitiszben szenvedők sokszor úgy megszokják az orrdugulást, hogy észre sem veszik az orrpolip kialakulását.

    Az orr nem csupán egy egyszerű cső, amin át a levegő a tüdőbe jut, hanem az orrmelléküregek kapcsolatát is megteremti a külvilággal. Az orrmelléküregeket - az orrhoz hasonlóan - szintén nyálkahártya béleli.

    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő váladék azokból nem tud kiürülni. Ha bármely folyadék csapdába kerül és nem tud szabadon ürülni, előbb-utóbb elfertőződik.

    A következmény az orrmelléküreg-gyulladás, amely az allergiás rinitisz gyakori szövődménye. Az orrpolipok gyermekekben, a cisztás fibrózis nevű betegség szövődményeként is gyakran alakulnak ki.

    Orrpolipok
    Orrpolipok

    Ok és tünetek

    Aszpirinre allergiás betegekben az asztma és az orrpolip együtt fordul elő. A polipok eldugítják az orrot, először általában csak az egyik orrfélben.

    Ha egy polip egy melléküreg közelében fejlődik ki, az orrfelet még nem zárja el, de a melléküreget igen, és annak gyulladását okozza. Ekkor a fejben tapasztalt teltségérzés, a szaglás csökkenése vagy teljes elvesztése, és fejfájás lehetnek a fő tünetek. Amennyiben a lezárt orrmelléküreg felülfertőződik, fájdalom, láz, néha orrvérzés jelentkezik.

    Az orrpolip diagnózisa

    A polipok fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során igazolhatók. Kisebb, főleg felül és hátul lévő polipok elrejtőzhetnek a vizsgáló elől, de további vizsgálatokkal azonosíthatók. Esetenként a fül-orr-gégész, a duzzadt orrnyálkahártya gyógyszeres lohasztása mellett dönt. Ilyenkor néhány percre gyógyszerrel átitatott tampont helyez az orrüregbe a vizsgálat előtt. Az orrüreg endoszkóppal történő áttekintése is hatékony.

    Amennyiben műtétre kerül sor, az orvos annak tervezéséhez - főleg a melléküregekben lévő polip kizárása céljából - orrmelléküreg CT vizsgálatot javasol.

    Hogyan kezelik az orrpolipot?

    Fogalomtár
    Allergén - bármely olyan anyag, amely csupán az arra érzékenyeket (allergiásokat) irritálja
    Asztma - olyan krónikus betegség, amely a légutak falainak gyulladásából fakad
    Polipózis - a test bármely területén többszörös polipok kialakulása
    Melléküreg - nyálkahártyával bélelt légtartó üregek összessége a szem körül és az orrban. Jelentős szerepük van az orr tisztulásában, a hangképzésben rezonátor térként szerepelnek, egyúttal az arc kontúrjának kialakításában is részt vesznek.

    Az orrüregi polipokat helyi érzéstelenítés mellett és altatásban is el lehet távolítani. A polipektómia nevű műtét során, előforduló vérzést viszonylag egyszerű csillapítani.

    Az orrüreg és a melléküregek fertőzései, nyálkahártya-összehúzó hatású orrcseppekkel és antibiotikumokkal kezelhetők, de ha a levegő áramlása korlátozott, a fertőzés visszatérhet.

    Ameddig az allergiás irritáció fennáll, az orrpolipok visszatérhetnek. Egy 2004-ben megjelent tanulmány szerint, orrüregi polipektómia után, a betegek 60 százalékánál visszatértek az orrpolipok, és a betegek 47 százaléka esetében volt javasolt az ismételt műtét. A polipok visszatérési aránya asztmás betegek esetében magasabb.

    Megelőzhető-e az orrpolip?

    Aszpirin okozta orrpolipózis esetén minden aszpirintartalmú gyógyszert kerülni kell. Mivel bizonyos szempontból az orrpolip az allergiás rinitisz következménye, az allergiás rinitisz kezelése - amely az új terápiás lehetőségek mellett egyszerűen megtehető - megakadályozhatja az orrpolipok kialakulását.

    Az orrnyálkahártyát lohasztó szereket hosszú távon (egy héten túl) nem érdemes használni, mert tartós alkalmazásuk az allergiához hasonló állapotot idéz elő, hozzászokás alakulhat ki. A bizonyos orrsprayk használata által okozott rinitisz medikamentóza nevű betegséget, jóval nehezebb kezelni, mint az allergiás rinitiszt!

    (WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • "Depis vagyok"

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Vendég
    A cikkből nem derül ki, hogy mi az az orrpolip, és miért alakul ki (felteszem nem csak Aszpirinre allergiás betegek jönnek szóba).

    Írta: Vendég
    Tiszteletem Doktor! Gyerek koromba volt egy fulpolipom es kivancsi lennek hogy nez ki egy ilyen (leny):-) esetleg tudna-e egy olyan oldalt ajanlani ahol kepekbe megmutatjak. Elore is koszonom a segitseget. Viszlat