• A fültőmirigy-duzzanat okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyálmirigyeknek még az úgymond ártalmatlan betegségei is kellemetlen panaszokat okoznak, mivel a tünetek gyakran az étkezéssel összefüggő fájdalomban, duzzanatban nyilvánulnak meg, mely esztétikai problémát is jelent. A fültőmirigy-duzzanat hátterében azonban súlyos, daganatos betegségek is állhatnak.

    A nyál összetétele

    A Sjögren-szindróma

    A szem nagyon kiszárad, viszketni, égni kezd, a beteg úgy érzi, mintha valami lenne benne. A könnytermelés hiánya miatt a szemek néha annyira kiszáradnak, hogy a szaruhártyán fekély is kialakulhat, melynek következtében nagyfokú fájdalom és fényérzékenység lép fel. A szájszárazság a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet. A nyáltermelés lecsökkenése miatt a nyelv széle és a szájzug is könnyen berepedezhet. Milyen tünetek utalhatnak Sjögren-szindrómára?

    A nyálmirigyek a szájüreg környékén helyezkednek el. A nyálkahártyában lévő számos kis nyálmirigy mellett, még három pár nagy nyálmirigy tartozik a szájüreghez: az állkapocs alatti mirigy, a nyelv alatti mirigy, és a fültőmirigy, a parotis.

    A nyálkiválasztó mirigyek váladékukat, a kivezető csöveken keresztül a szájüregbe ürítik. A különféle nyálmirigyek különböző összetételű nyálat termelnek.

    Az egyik részük savós (bőséges, hígan folyó), a másik részük nyákos (kevés, tapadós) jellegű anyagot termel.

    A nyál legnagyobb része víz, de találhatunk benne sókat, továbbá az emésztés folyamatában résztvevő enzimeket, sőt még baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik.

    A fültőmirigy duzzanat okai

    A fültőmirigy duzzanatát, leggyakrabban különböző fertőző ágens kiváltotta, gyulladásos folyamat okozza:

    • Vírusok okozta gyulladás

    A fertőző ágensek közül, leggyakrabban a vírusok játszanak kóroki szerepet. Így például, a széles körű immunizáció elterjedését megelőzően, a mumpszvírus okozta járványos fültőmirigy-gyulladás - tehát a mumpsz -, igen gyakori betegségnek számított.

    A középfülgyulladás

    A középfülgyulladásnak több formája különböztethető meg: lehet akut illetve krónikus, más szempont szerint pedig hurutos illetve gennyes. Az akut gyulladást a hirtelen bekövetkező gyorsan gyógyuló esetekre mondjuk, míg a krónikus középfülgyulladás a hosszan elhúzódó, lassan gyógyuló illetve a gyakran visszaeső középfülgyulladásokra. A hurutos vagy savós középfülgyulladásban általában áttetsző váladék található a középfülben, míg a gennyes folyamatokban - mint ahogy azt a neve is elárulja - sűrű, sárga gennyes váladék, amely baktérium által okozott fertőzésre utal.
    A középfülgyulladás

    A mumpszvírus mellett egyéb vírus eredetű fültőmirigy-gyulladás is ismeretes, beleértve a human immundeficiencia vírus (HIV) fertőzést, influenza, parainfluenza, Cytomegalovirus (CMV) okozta fertőzéseket, továbbá a Coxsackie- vagy a lymphocytás choriomeningitis vírus infekciókat.

    • Bakteriális fertőzés hatására kialakult mirigygyulladás

    Egyes, vagy az egész szervezetet igénybe vevő (pl. gyengült védekezőképesség), vagy csupán csak a parotist érintő betegségek (pl. elégtelen szájhigiéné, nyálkő) hajlamosítanak arra, hogy a mirigyállományba baktériumok telepedjenek meg, és gennyes gyulladást okozzanak.

    A kórokozók legtöbbször a Staphylococcusok, illetve Streptococcusok lehetnek. A baktériumok vagy a szájüreg felől, a nyálvezeték közvetítésével, vagy a véráram útján jutnak el a nyálmirigybe.

    A gennyes gyulladás megfelelő antibiotikum kezelésre gyógyul. A nem, vagy a nem elégségesen kezelt esetek, krónikus folyamattá fajulhatnak.

    Specifikus fertőzésként előfordulhat a tuberculosis, amikor a mirigyállományban lassan növekedő, daganatszerű elváltozás keletkezik, nagyon ritkán sugárgomba-betegség (actinomycosis) és syphilises fertőzés állhat a nyálmirigy kóros beszűrtségének hátterében.

    A macskakarmolási betegségben és nyúlpestisben (tularaemia), gyulladásos eredetű sarjszövet, granulóma képződhet a mirigyállományban.

    Hirdetések

    A fültőmirigy-duzzanatot kiváltó egyéb tényezők

    Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.
    Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

    A sialadenosis (sialosis) nyálmirigy(ek)et (leggyakrabban a fültőmirigyet) érintő nem daganatos, nem gyulladásos, kétoldali, diffúz és lassan kifejlődő duzzanat. Kóreredetében többféle ok szerepelhet, például kémiai kórokok (gyógyszerek, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása). Kísérő tünetként felléphet egyes betegségekben (diabetes mellitus, A- és B-vitamin-hiány, fehérje- és energiahiányos alultápláltság, cöliákia, pajzsmirigy-hiperfunkció, Heerfordt-szindróma, Sjögren-szindróma, sarcoidosis, májcirrózis).

    Prediszponáló tényező lehet a terhesség és a menopausa.

    Ismeretesek eldugulásos, ún. obstruktív állapotok, melyek következtében a fültőmirigy megduzzad, megnagyobbodik. Ezek közül a leggyakoribb a nyálkövesség, amely az esetek 80 százalékában az állkapocs alatti nyálmirigyben jelentkezik, de 20 százalékban érintheti a fültőmirigyet is. A kő okozta elzáródás lehet részleges, ekkor az étkezést követő mirigyduzzanat 1-2 óra alatt oldódik, és jellemző az enyhe fájdalom. Teljes elzáródás során a duzzanat csak napok múltán oldódik, emiatt a fájdalom egyre erősebbé válik. A zavartalan nyálelfolyást, a mirigy nyálvezetékeinek a szűkülete is akadályozhatja. Ezek részben veleszületett rendellenességek, részben korábbi gyulladásokból visszamaradó hegesedések következményei.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fültőmirigy állományának megnagyobbodásához vezetnek a különféle nyálmirigydaganatok, amelyeknek részletes ismertetése nem tartozik a cikk feladatai közzé.

    Végezetül, vannak történések, amelyek csupán imitálják a mirigyduzzanatot. Fúvós hangszerek megszólaltatása, vagy léggömb fúvás közepette, levegő préselődhet a mirigyjáratokba, így okozva enyhe, átmeneti tágulatot. A fültőmirigy anatómiai vetületében elhelyezkedő, reaktív nyirokcsomó-duzzanat is megtévesztő lehet, éppúgy, mint a gyakori rágógumizás vagy kényszeres fogcsikorgatás következtében tömegesebbé váló rágóizomzat.

    Dr. Nagy László, infektológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A nyálkövesség okai, tünetei és...

    A nyálkövesség (sialolithiasis) fájdalommal jár, mely főként rágáskor jelentkezik. A kövek a nagy nyálmirigyekben képződhetnek, és...

    Mit lehet tenni a szájszárazság ellen?

    A száj kiszáradása teljesen normális jelenség stresszhelyzetben vagy idegesség hatására. Ha azonban a szájszárazság tartós állapottá...

    Focilabda nagyságú tumort távolítottak...

    Indiai orvosok óriási, focilabda-méretű tumort távolítottak egy asszony arcáról. A 67 éves Lakhmani Devi arcának bal oldalán 27 éve...

    Csomó a szájban - Milyen betegség tünete...

    "A szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Mi lehet ez?"...

    Köhögés és köhögéscsillapítás

    A köhögés egy tünet, amely különböző betegségek velejárója lehet. A leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    A hangszalaggyulladás tünetei és...

    A hangszalagok - leggyakrabban vírusos eredetű - akut gyulladása a rekedtség vezető tünetével jár. Általában felső légúti hurutok...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.