A legfontosabb tudnivalók a növényi alapú italokról

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A tehéntejet a világon mindenhol ismerik és fogyasztják magas biológiai értékű fehérje-, valamint kalciumtartalma miatt. Bizonyos egészségügyi indokok, mint például tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, illetve speciális táplálkozási szokások, mint lakto-vegetáriánus vagy vegán életmód követése miatt az állati eredetű tej helyettesítésére hazánkban is egyre nagyobb az igény.

Számukra kiváló alternatívaként szolgálnak a különböző növényi alapú tejhelyettesítő italok, ismertebb néven a „növényi tejek”. A fogyasztók olyan terméket keresnek a tehéntej kiváltására, ami hasonló érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik szín, állag vagy íz tekintetében, ellenben nem tartalmaz tejfehérjét (kazeint), tejcukrot (laktózt), koleszterint. A legfőbb növényi alternatívák, amelyekből tejpótló ital állítható elő: a száraz hüvelyesek (például szója, csicseriborsó), a diófélék, a mandula, a kesudió, a kókusz, az európia és törökmogyoró, különböző magvak (például napraforgómag, szezámmag, lenmag, kendermag), a gabonafélék (például rizs, zab, köles, tönköly) és álgabonák (például quinoa, hajdina, amaránt).

A legismertebb növényi italok legfontosabb jellemzői

A leggyakrabban fogyasztott tejhelyettesítő növényi alapú italok összetétele a tehéntejhez hasonlítva:

Kókusztej (pontosabban kókusztejital): telített zsírsavakban gazdag, energiatartalma viszonylag magas, míg fehérje- és szénhidráttartalma alacsony, édesebb ízű.

Szójatej (szójaital): fehérjében gazdag, magas az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, energia- és szénhidráttartalma alacsony, semleges ízű. Szójaallergiások nem fogyaszthatják.

Mandulatej (mandulaital): energiában és szénhidrátban szegényebb. Édesebb ízű.

Rizstej (rizsital): magas a szénhidrát- és energiatartalma, fehérjetartalma alacsony. Zsírban szegény. Semleges ízű. Cukorbetegek számára nem ajánlott.

Zabtej (zabital): szénhidrátban gazdag, magasabb az energiatartalma, fehérjetartalma alacsony. Zsírban szegény. Semleges ízű.

A növényi alapú italok általános jellemzői

A növényi alapú italok tápanyagösszetétele természetüknél fogva és a gyártási technológiának köszönhetően különbözik az állati eredetű tej összetételétől. A tejtermékekhez képest kevesebb a makro- és mikrotápanyag-tartalmuk, ezért gyakran adnak hozzájuk fehérjéket (például szójából vagy borsóból izolált fehérjét), vitaminokat (például A-, D-, E-, B2-, B12-vitaminokat), és ásványi anyagokat (például kalciumot, cinket, magnéziumot, vasat). Bizonyos algakivonat hozzáadásával még tovább fokozható a kalciumtartalom. Ezek a hozzáadott makro- és mikrotápanyagok az emberi emésztés során kevésbé jól szívódnak fel és nem úgy hasznosulnak, mint az állati eredetű tejben természetesen jelen lévő, biológiailag könnyebben hozzáférhető tápanyagok. Minden növényi eredetű ital tejcukor- (laktóz), tejfehérje- (kazein) és koleszterinmentes.

A növényi italok tápanyagtartalma függ attól, hogy milyen növényből állították elő, milyen eljárást használtak az előállítás során, valamint milyen egyéb összetevőkkel dúsítják. Ez utóbbiak azért szükségesek, hogy javítsák az italok tápanyag-összetételét, érzékszervi tulajdonságait és élvezeti értékét. Az íz javítására felhasználhatnak sót, cukrot, szirupot, ízesítőket, vaníliakivonatot, kakaót vagy almalésűrítményt, emiatt a kiindulási értékhez képest növekedhet az egyes italok szénhidráttartalma. A tehéntejhez hasonló selymes, lágy szájérzet elérése érdekében növényi olajokat (például napraforgó) adhatnak az italokhoz előállításuk során, ezáltal módosul a zsírtartalmuk.

Némelyik növényi tej olyan alapanyagból készül, amely egyes személyek számára allergiát okozhat, például hüvelyes növények (többek között a szója és a földimogyoró is ide tartozik), mandula, diófélék, magvak, ezért fogyasztásuk előtt tájékozódni kell a csomagoláson feltüntetett információkból.

A tehéntej helyettesítésére használt növényi alapú italok iránti kereslet világszerte növekszik. Manapság már minden boltban találhatunk valamilyen növényi tejet, a nagyobb üzletek polcain pedig igen széles választék közül lehet válogatni, emellett folyamatosan jelennek meg újfajta termékek is, például gyümölcssűrítménnyel ízesítettek, vagy cukormentes változatok. Kisgyermekek és csecsemők számára fogyasztásuk nem ajánlott.

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.