• Májgyulladásos betegek táplálkozása

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak.

        Az akut hepatitist a fertőző hepatitis vírus különböző formái (A- E-ig) okozzák, melyek terjedhetnek fertőzött élelmiszerrel, vérrel és testnedvekkel. A terápia során szükség van a beteg elkülönítésére, megfelelő terápiával biztosítani kell a tápanyagszükségletet, és többek között kímélni kell a májat a károsító anyagoktól (pl. alkohol, erős fűszerek, vízben nem oldódó rostok).

        Akut vírushepatitisz

        Az akut vírushepatitisz tünetei rendszerint hirtelen alakulnak ki. Jellemző tünet, hogy a dohányos ember undorodik a cigarettától. Esetenként, különösen hepatitisz B fertőzésben ízületi fájdalmak és csalánkiütések (viszkető, vörös kiütések a bőrön) jelentkeznek. Az akut vírushepatitisz tünetei és kezelése.>>
        • Az energia- (1700-2500 kcal) és fehérjeigénynek (0,5-1,2 g/ttkg) a beteg étvágyához kell igazodnia.
        • A kéntartalmú aminosavak, mint a metionin (köles, sovány túró, tojásfehérje), cisztin és cisztein elősegítik a májsejtek regenerációját.
        • A zsírbevitel 0,5-0,8 g/ttkg legyen, könnyen emészthető, rövid szénláncú, esszenciális zsírsavak formájában.
        • A szénhidrát (6-8 g/ttkg) szerepet játszik a máj védelmében a májregeneráló hormon (inzulin) termelődésének fokozásában, és általa feltöltődnek a glikogén raktárak. A B1, B6, C-vitamin és folsav szükséglet is megnő.
        • Az étrend szempontjából kiemelten fontos a mennyiség, az étkezések gyakoriságának és az ételek állagának fokozatos emelése. Tilos alkoholos italok és erős fűszerek (erős paprika, bors, torma, mustár, chili) fogyasztása. Célszerű naponta ötször-hatszor, egyszerre kis mennyiségeket fogyasztva étkezni.
        Hirdetések

        A betegség során az étrend szakaszai

        • Első szakaszra a szénhidrát- és vitamindús, folyékony menüsor (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, teák, szörpök, zöldséglevek, vizes turmixok, szűrt gyümölcslevek) jellemző.
        • A második szakaszban történik a fehérjebeépítés, már lehet pépes ételeket fogyasztani. Adható sovány tej, tejes turmixok, kakaó, tejbegríz, tejberizs, joghurt, kefir, túrókrém, zsírszegény reszelt sajt, almalekvár, méz, pürék, főtt rizs, babapiskóta, háztartási keksz. Zsiradékot tilos használni az ételek elkészítése során.
        • A harmadik szakaszban fokozatosan beépíthetők a zsiradékok, de rostszegény ételeket lehet fogyasztani. Már adható tojás (pl. habart tojás), húskészítmények (pl. főtt hal, párolt vagdalt), gyümölcsök (kivéve apró magvasak).
        • A negyedik szakasz energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, könnyű, vegyes étrend kímélő fűszerezéssel.

        A krónikus hepatitisz diétája

        Krónikus hepatitisről akkor beszélünk, ha a máj gyulladása hat hónap után is fennáll. Csökkent májműködés jellemzi, emellett étvágytalanság, puffadás, fogyás, hasmenés, székrekedés jelentkezhet. A diétázás célja az állapot romlásának megakadályozása, a fogyás megállítása, a fokozott vitaminszükséglet kielégítése, a máj védelme.

        Az energia (35-40 kcal/ttkg) és fehérjebevitel (1,2-1,5 g/ttkg) itt is a beteg általános állapotához, étvágyához igazodjon. A fehérje a májsejtek felépítéséhez, az enzimek termeléséhez szükséges.

        A kéntartalmú aminosavaknak szintén fontos szerepe van a májsejtek regenerációjában.  A szénhidrát 6-8 g/ttkg, hiszen részt vesz a máj védelmében. A zsírbevitel 0,8-1 g/ttkg legyen, nem kell teljes mértékben száműzni az étrendből, hiszen ezt a diétát életre szólóan be kell tartani. Fokozott a B1, B2, B6 és B12, valamint a C-vitamin és folsav szükséglet a megnövelt szénhidrát és fehérje bevitel miatt.

        Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a beteg ízlését, valamint hogy változatos legyen a menüsor. A délutánonként előforduló rosszullétek miatt célszerűbb délelőtt kínálni az ételeket.

        A májrák tünetei, kezelése

        Anatómiai helyzetének köszönhetően más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet: sok esetben a májban található áttét okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
        Bővebben a betegségről >>
        • A zöldségek közül nem ajánlott a puffadást okozó száraz hüvelyesek (pl. szárazbab), a káposztafélék, mert szintén meteorizmust okoznak. Az egyéni tűrőképességet fontos szem előtt tartani. A zöldségek és gyümölcsök ajánlottak a gyakran fellépő székrekedés megszűntetéséhez is. A gyümölcsök közül kerülni kell a magas zsírtartalmú olajos magvak és diófélék fogyasztását.
        • A gabonatermékek közül fogyaszthatók a száraz kenyerek, pirítósok, búzadara, köles, durum és száraztészták, zabpehely, kukoricapehely, rizs, ropi, kekszek. Nem ajánlottak a zsírdús pékáruk, például tepertős pogácsa.
        • A tej és tejtermékek közül a zsírszegények adhatók a betegnek: sovány tej, sovány tejföl és túró, joghurtok, kefir, zsírszegény sajtok (pl. Köményes, Tolnai, nem ajánlott a Trappista, Parenyica, stb.). A tojás zsírszegényen elkészítve kiváló étel, a fehérje ételek dúsítására is megfelelő a metionin tartalma miatt.
        • A húsfélék közül nem ajánlottak a zsíros húsok, pl. sertés, kacsa, a szalámik, hurkák, kolbászok, viszont fogyaszthatók a szárnyasok bőr nélkül, sertéskaraj, zsírszegény halak (pl. busa), sonkák, és a máj magas B1 és B6 vitamin tartalma miatt. Zsiradékokból nem adható a disznó-, liba- és kacsazsír, szalonna, és tepertő.

        Az ételek elkészítésének módjai

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A konyhatechnológiát tekintve előnyben kell részesíteni a zsírszegény sütési módokat (pl. alufóliában, sütőzacskóban, teflonban, grillen, mikrohullámú sütőben), mellőzni kell a bő zsírban való sütést. Sűrítésre ajánlott a száraz rántás, egyszerű, joghurtos, kefires habarás, hintés.

        A megfelelő mennyiségű fehérjebevitelért célszerű az ételeket dúsítani túróval, reszelt zsírszegény sajttal, tojással, sovány tejporral.

        Fűszerek közül használható a friss és szárított zöldfűszerek, emellett a méz, cukor, glükóz, de a markáns, csípős fűszereket kerülni kell.

        Az alábbi ételcsoportok jól beilleszthetők a menübe: gyümölcsök, zöldségek és préslevük, kompót, zsírszegény turmixok, túrós ételek (pl. túrós tészta, túrógombóc, palacsinta, stb.), köleskása, gyümölcsös köles, zsírszegény rántotta, főtt tojás, tükörtojás, zöldség és gyümölcslevesek, főzelékek, rakott, töltött, csőben sült zöldségek, pirított dara gyümölcsszósszal, zsírszegény saláták, főtt tészták, zsírszegény húsok zöldség és rizskörettel, desszertnek puding, felfújt.

        Italok szempontjából az alkoholosak és a szénsavasak kivételével minden fogyasztható.

        Irinyi-Barta Tünde
        Forrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Kivizsgálás

        Dr. Szigeti Nóra

        Milyen vizsgálatok segítségével állapítható meg az ételallergia és az ételintolerancia?

        Izomlazítás felsőfokon

        Feövenyessy Krisztina

        Az SMR henger segítséget nyújt a sportolóknak és mozgásszervi problémákkal küzdőknek.

        Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a

        A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat....

        Alkoholos májbetegség: zsírmáj és májzsugor

        Az alkoholos májbetegség a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodást jelent. Férfiaknál 40 g/nap...

        Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

        A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik...

        Milyen ételeket kerüljön, ha köszvényes?

        Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi...

        Vízhajtót szedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        Vízhajtókra (más néven diuretikumokra) több okból lehet szükség, mint például szívelégtelenség, vérnyomásprobléma vagy vizenyő...

        A sárgaság tünetei, okai és kezelése

        Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó...

        A májelégtelenség tünetei és kezelése

        A májelégtelenség a májfunkciók olyan súlyos mértékű romlása, amikor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét.

        A Crohn-betegség szövődményei

        A Crohn-betegség nemcsak kellemetlen vagy fájdalmas tünetei, hanem súlyos, akár életveszélyes szövődményei miatt is minél korábbi...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.