A testsúlycsökkentő műtét az egész családot fogyasztja

MTI
megjelent:

Számos kóros elhízott ember esetében testsúlycsökkentő műtétet hajtanak végre, amely azonban az érintett családjának többi tagjára is fogyasztó hatással van.

A kóros kövérség súlyos következményekkel is jár: cukorbetegség, magas vérnyomás és a test olyan megterhelése, amit már az izületek nem tudnak elviselni. A páciensek sokszor egyszerű diétával már nem képesek megszabadulni súlyfeleslegüktől, ilyenkor jön szóba a műtét.

Mára a plasztikai sebészet külön ágává fejlődött a felesleges zsírszövet eltávolítása, valamint speciális gyomorműtéteket dolgoztak ki a táplálékbevitel csökkentésére. A közelmúlban az Egyesült Államokban átlag 125 000 műtétet végeztek el évente.

A családtagok egészségesebb életmódra törekszenek

John Morton és munkacsoportja a műtéten átesett amerikaiak követéses vizsgálatát végezte, és ennek kapcsán az egész család egészségének alakulását is vizsgálta. A beavatkozás utáni évben minden súlyfelesleggel rendelkező családtag is jelentősen fogyott.

A kutatók 35 családot részletesen vizsgáltak. A műtét előtt a család többi felnőtt tagjának 60 százaléka, a gyerekek 73 százaléka viselt súlytöbbletet. A családtag bariátriai operációja után főleg a felnőttek fogytak kifejezetten. A gyerekek is mérhetően többet mozogtak.

A felnőtt családtagok kevesebbet nassoltak, és jobban figyeltek táplálkozásukra. Határozottan kevesebbszer ittak alkoholt is.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a súlycsökkentő műtét után a család többi tagja is jobban figyel az étkezésére, és igyekszik csökkenteni a túlevést - összegezték megfigyeléseiket a kutatók. A tanulmányt az Archives of Surgery közölte.

Az elhízás kezelési lehetőségei

Az elhízás kezelésének célja egészségesebb testtömeg elérése, és ami ugyanilyen fontos, hosszútávú megtartása. Már 5-10 százalékos testtömeg csökkenés is jelentős egészségjavulást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy ha Ön 95 kiló (és elhízott a BMI alapján), már 5-10 kg leadása nagy eredmény. Az elhízás kezelési lehetőségei>>

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.