• Az ezüstkolloid oldatok veszélyeire figyelmeztet az OGYÉI

    Szerző:
    WEBBeteg

    Elkerülhető kockázatnak teszi ki magát az, aki a nem bizonyított hatású ezüstkolloid készítményeket választ engedélyezett gyógyszerek helyett – figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója annak apropóján, hogy egyre több webáruház kínál ezüstkolloid oldatot a lakosság számára.

    A forgalmazók közül jó néhány cég egészségi állapotra vonatkozó, nem bizonyított jótékony hatást, illetve gyógyhatást tulajdonít termékeiknek – hívja fel lakosság figyelmét dr. Pozsgay Csilla. A webáruházakban és néhány patikában megvásárolható ezüstkolloid készítmény ráadásul bizonytalan minőségű, nem garantált sem az összetételük, sem a tisztaságuk.

    Mit kell tudni az ezüstkolloid oldatokról?

    Az ezüstkolloid nem új találmány, sebészeti alkalmazását Carl Benno Credé (1847-1929) 1896 körül vezette be a terápiás gyakorlatba, a „hivatalos” magyar orvostudomány gyakorlatilag azonnal átvette az eredményeket. A korabeli orvosok folyamatosan kutatták az ezüst-sók antibakteriális hatását, ugyanakkor a lehetséges mellékhatásokat sem titkolták el. A sebkezelésen túl az ezüstkolloid intravénás alkalmazásával még a himlő és a pestis kezelését is megkísérelték. Az ezüstkolloid később fokozatosan kiszorult a gyógyászatból, helyét korszerűbb szerek vették át, de teljesen sosem tűnt el.

    Hirdetések

    Mi az OGYÉI álláspontja?

    Az OGYÉI álláspontja szerint ezüstkolloid hatóanyagot tartalmazó készítményeket a felhasználás céljától függően elvileg gyógyszerként, vagy – helyi alkalmazás esetén – kozmetikumként kellene engedélyeztetni, regisztrálni, ám ilyen irányú kérelem egy gyártótól sem érkezett a hatósághoz. Élelmiszerként, vagy étrend-kiegészítőként nem hozható forgalomba, így intézetünk sem jegyzett be ilyen összetételű terméket. (A vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez adásáról szóló 1924/2006/EK rendelet alapján arany és/vagy ezüst semmilyen formában nem használható fel élelmiszerek dúsítására.)

    Gyógyszerbiztonság – miért fontos a forgalmazási engedély?

     Patikán kívüli forgalmazás
    A gyógyszerek patikán kívüli forgalmazását a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerfogalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 68§-77§ szabályozza.

    Gyógyszerként való engedélyezés esetén megfelelő színvonalú dokumentációval kell bizonyítani egy termék hatásosságát és ártalmatlanságát, valamint az állandó minőséget. A gyógyszergyártás engedélyhez kötött tevékenység, melynek feltételeit Uniós jogszabályok határozzák meg, a folyamatot szigorú minőségbiztosítási rendszerrel ellenőrzik a tagállamok gyógyszerügyi hatóságainak szakemberei.

    Az ellenőrzött körülmények szerinti gyártást nem véletlenül hangsúlyozza a magyarországi gyógyszerügyi hatóság vezetője, hisz részben ez a garanciája a gyógyszerbiztonságnak. A jelenleg kapható ezüstkolloid megnevezéssel forgalmazott termékek bizonytalan minőségűek, nem garantált sem az összetételük, sem tisztaságuk (nem tudjuk tartalmaz-e bármilyen szennyező anyagot), sem az, hogy valóban a kolloid mérettartományba tartozó ezüstszemcséket tartalmaznak-e.

    Az amerikai hatóság – az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) – éppen ezért közleményekben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ezüstkolloid tartalmú készítményeket a jelenlegi szabályozás szerint nem ismeri el hatékony és biztonságos gyógyszerként, gyógyhatással nem népszerűsíthetők, és az ilyen készítmények használata az argyria kórkép kialakulásának veszélyével jár.

    Argyria – mik az ezüstkolloid oldatok veszélyei?

    Az ezüstkolloid alkalmazásának súlyos mellékhatásai lehetnek. Az emberi szervezetbe beépülve ezüstmérgezést, ún. argyriát okoz, amely a bőr, belső szervek, köröm, fogíny kékes-szürkés elszíneződésében mutatkozik meg, ami nem kezelhető, állandósult állapot. Mindemellett neurológiai tünetek, epilepsziás rohamok, vesekárosodás, gyomorpanaszok, fáradtság, bőrirritáció jelenhet meg. A leghíresebb ilyen eset bizonyára Stan Jones amerikai szenátoré volt, aki egy házilag előállított ezüstkészítmény tartós fogyasztása miatt volt kénytelen elkékülve a nyilvánosság elé állni.

    Mit tesz az OGYÉI?

    A webáruházakban hirdetett és forgalmazott termékek közegészségügyi kockázatot jelentenek, ezért az OGYÉI a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul. A GVH legutóbb tavaly, 2015 decemberében egymillió forintnyi bírságot szabott ki egy kolloid oldatokat forgalmazó cégre. A társhatóságok jogkörükben eljárva kivizsgálhatják és szankciókkal sújthatják azokat, akik az engedélyhez kötött készítmények forgalmazásának feltételeit figyelmen kívül hagyják.

    Pozsgay Csilla arra kéri a lakosságot, hogy ne vásároljon a bizonytalan minőségű és összetételű termékekből. Felhívja a patikák vezetőinek a figyelmét arra, hogy vizsgálják át készletüket és ne forgalmazzák a közegészségügyi kockázatot jelentő készítményeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A jövőben a tisztigyógyszerészek a gyógyszertárak ellenőrzésekor kiemelt figyelmet fordítanak az engedély nélkül forgalmazott készítményekre, ha kell, súlyos szankcióval sújtják azokat, akik ellenőrizetlen minőségű termékeket árusítanak.

    A hatóság egyébiránt folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a bizonytalan eredetű szerekkel kapcsolatban is. Az OGYÉI honlapján közzéteszi azokat a kétes eredetű és hatású készítményeket, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik: a www.ogyei.gov.hu oldalon a termékek neve mellett a lehetséges hatás is szerepel.

    (OGYÉI)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Vándor
    "Argyria – mik az ezüstkolloid oldatok veszélyei?"Ebben van igazság, ezért talált itt "fogást" a témán a gyógyszermaffia. (Mert máshol nem tudott!)A tisztánlátás kedvéért a LÉNYEG: Az ezüstkolloidoknál csak a koncentrációt tünteik fel (10, 20PPM) általában, viszont hogy ebből mennyi az oldatban az IONOS ezüst (Ag+) és az ATOMOS állapotú azt NEM. Ez utóbbi okozza a GYÓGYHATÁST azért lényeges.Az otthoni gyártásúaknál ez az ionos változat van túlsúlyban (95%+), ami a szervezetbe kerülve - mivel az egyensúlyra törekszik - 5-8 másodperc alatt a gyomorsavban (HCl) vagy a vérben lévő Klórral (Cl-) reakcióba lép és innentől semmit nem ér, mert Ezüst-Klorid lesz belőle. Ez okozza az Argyriát - "kék bőrt", azaz kvázi ezüst mérgezést amivel riogatnak. Viszont ehhez hatalmas dózist kell bevinni heteken, hónapokon át ROSSZ MINŐSÉGŐ ezüst kolloidot.Ezt inkább külsőleg vagy háztartási célokra használjuk, mert arra viszont jó.A boltiak jobb minőségűek, mivel más gyártás technilógiával állítják elő, de ott is nagy a szórás. A drágábbakba általában több az atomos ezüst. Ezeknek nincs semmilyen mellékhatása. Ezt lehet használni belsőleg.Még egy paramétert meg kell említeni, ami a TÖBBSZÁZ SZOROSÁRA fokozza (!) az ezüst kolloid hatását és szintén nem szokták feltüntetni sok készítményen. Ez az oldaltban lévő ezüst RÉSZECSKÉK mérete.A jobb, drágább készítményekben ez 10-30 nanométer közötti tehát ~15-40 ezüst atom (0.65nm/Ag) van egymáshoz "kapaszkodva" és ekkor az oldat színe már sárgás-borostyán (!) NEM átlátszó és nem kell sötét üvegbe tartani, s nem lép reakcióba a műanyaggal. Ez utóbbi a gyenge készítmények ismérve, mármint ha víztiszták.Egy ezüstkolloid készítmény van a világon amelyben 1 nanométer alattiak a részecskék és garantálják a 80% feletti atomos ezüstöt a neve "MezoSilver". Teljesen másképp gyártják mint a többit, egy szabadalmaztatott eljárással az USA keleti partján. Sok keresgélés és olvasás után jutottam el ehhez.~9000 Ft körül van egy üveg (250ml) de desztillált vízzel hozzáönthetük még akár 10 litert akkor lesz ott ahol a drágábbak, tehát ár-érték arányban a töredéke a többinek. Akit a részletek érdekelnek még itt találja angolul: http://www.silver-colloids.com/Pubs/truecolloidalsilver.htmlEgy szlovák webáruházból szoktam rendelni magamnak a többi kolloid készítménnyel együtt, remélem nem számit reklámnak ha ide másolom a címét segítség képpen: www.koloidnestriebro.sk A GLS futár kiszállítja 1-2 nap alatt Magyarországra.

    Írta: wajan
    Az USA-ban orrsprayban használták és használják a mai napig. A mellékhatása borzalmas. Az ember bőre megfeketedik mert saját sejtének tartja a beépülő kolloidot, amit soha nem lehet eltüntetni.

    Írta: Vendég
    Mi a veszélyesebb? Az ezüstkolloid vagy a gyógyszermaffia?