Probiotikumok alkalmazása különféle hasmenések esetén

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágens, családorvos frissítve:

A hasmenés könnyen felboríthatja a bélben természetes körülmények között jelenlévő és az emésztéshez nélkülözhetetlen mikrobák egyensúlyát. Ez a gyógyulási folyamat elhúzódásával jár. A probiotikumok segíthetnek egyes hasmenések kezelésében, ugyanakkor nem minden esetben hatásosak.

A probiotikumokban lévő baktériumok és élesztőgombák segítenek megőrizni és visszaállítani a bélrendszer egészségét. Kutatások szerint általános esetben probiotikumok alkalmazása nélkül 100-ból 34 embernél múlik el a hasmenés 3 napon belül, probiotikumokkal ez a szám 55-re nő. A felmérésben többnyire gyerekek vettek részt, a probiotikumokat pedig több formában (joghurtok és más tejtermékek, kapszulák, porok és oldatok) kapták.

Ám csak bizonyos baktérium- és gombatörzsek segítenek hasmenés esetén, és csak bizonyos típusú hasmenések reagálnak a probiotikumokra. Az alábbiakban abban segítünk, hogyan alkalmazza őket a hasmenés különböző fajtáira.

Probiotikumok és gyermekkori fertőző hasmenés

A probiotikumok alkalmazásának előnyeiről leginkább a gyermekkori fertőző hasmenéssel (különösen a rotavírussal) kapcsolatos vizsgálatok szolgálnak bizonyítékul.

Egy kutatás során a hasmenéses gyerekek egy csoportja a rehidratációs kezelés mellé probiotikumot is kapott, s azt tapasztalták, hogy 1-2 nappal hamarabb gyógyultak, mint társaik, akik csak rehidratációs kezelést kaptak. Szakértők szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikumok akár két nappal is megrövídíthetik a fertőző hasmenés időtartamát.

Ugyanakkor nem minden probiotikum egyformán hatásos a gyermekkori fertőző hasmenés ellen. A szakemberek szerint erre a célra az alábbi három baktérium-, illetve élesztőgombatörzs a legalkalmasabb:

  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacilllus reuteri,
  • Saccharomyces boulardii.

Ezeken kívül kisebb mértékben más probiotikus törzsek, vagy a több törzset tartalmazó készítmények is megfelelőek.

Probiotikumok gyermekkorban

A gyermekek különböző életszakaszaiban más és más alkotókból áll össze a normál bélflóra, ezért a számukra ideális probiotikum kiválasztásánál figyelembe kell venni az életkorra jellemző sajátosságokat és életkorhoz adaptált terméket kell választani.
Használhatunk probiotikumokat gyermekkorban is?

Probiotikumok és az antibiotikumhoz köthető hasmenés

A „jó” baktériumok visszaszorításával az antibiotikumok megzavarják a bélflóra egyensúlyát, ami hasmenést okozhat. Az antibiotikumot szedők mintegy 30 százalékánál jelentkezik hasmenés mellékhatásként.

Az antibiotikumos kezelés előtt és alatt alkalmazott probiotikumok mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél csökkentik a hasmenés kockázatát. Az ilyen típusú hasmenés ellen a Saccharomyces boulardii és a különböző Lactobacillus törzsek a leghatékonyabbak.Érdemes az antibiotikumkúra befejezése után folytatni a probiotikumok szedését a panaszok megszűnéséig.

Részletesen Hogyan használja a probiotikumot antibiotikumkezelés alatt?

Probiotikumok és utazók hasmenése

A szennyezett étel és/vagy ital okozta hasmenés gyakori az utazók körében, és az utazók mintegy 10 százalékánál ez tartós hasmenéses állapotot jelent.

A probiotikumok haszna az utazók hasmenésének megelőzésében kevésbé igazolt, egyes kutatások szerint nem csökkentik a fertőzések okozta hasmenés előfordulását, más kutatások szerint ilyen célra is jól alkalmazhatóak. A legerősebb bizonyítékok a Bifidobacterium bifidum, a Lactobacillus acidophilus és a Saccharomyces boulardii probiotikus törzsek mellett szólnak.

Probiotikumok és Clostridium difficile fertőzés

Ez a bélfertőzés súlyos, sőt életveszélyes hasmenést és vastagbélgyulladást okozhat. A probiotikumok segíthetnek megelőzni a Clostridium difficile fertőzés kialakulását, és van okunk feltételezni, hogy a probiotikumok segíthetnek elkerülni a kezelést gyakran követő visszafertőződést. Ez azért fontos, mert az ismételt fertőzés gyógyítása nehéz.

A betegséggel összefüggésben leggyakrabban a Saccharomyces boulardii hatását vizsgálták, kombinálva a Lactobacillus rhamnosus törzzsel.

Nem minden esetben mutatható ki a kedvező hatás

A probiotikumok nem minden esetben hatásosak, így nem segítenek a gyulladásos bélbetegségekben. Valószínűbbnek tűnik, hogy colitis ulcerosa esetén van kedvező hatása a kiegészítő terápiaként alkalmazott probiotikumoknak, míg Crohn-betegség esetén nem állnak rendelkezésre megfelelő bizonyítékok. Ezekben a betegségekben más hasmenés elleni készítményekre lehet szükség a panaszok megszüntetéséhez.

A probiotikumok jól tolerálhatóak, legfeljebb enyhe mellékhatással kell ritkán számolni. Fennáll ugyanakkor annak is az esélye, hogy a rendkívül legyengült immunrendszerű betegeknél a probiotikumokban lévő baktériumok vagy élesztőgombák néha maguk is fertőzést okoznak. Súlyos betegek ezért kezelőorvosuk tudta nélkül ne alkalmazzanak probiotikus kezelést.

Amennyiben a hasmenés nem múlik el néhány napon belül, vagy lázzal jár, esetleg véres hasmenés jelentkezik, mindenképp forduljon háziorvosához. Ne kísérletezzen se probiotikumokkal, se más vény nélkül kapható hasmenés elleni szerrel, mert a hasmenés okának diagnosztizálására és megfelelő oki terápiára lehet szükség. A rosszul megválasztott hasmenés elleni szer ronthat a panaszokon és lassíthatja a gyógyulást.

Milyen probiotikumot válasszunk?

Probiotikumok rendelkezésre állnak élelmiszerek, étrend-kiegészítők és gyógyszerek formájában is. A legtöbb boltban a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek tucatjai találhatóak joghurt, ital, vagy por formájában, ugyanakkor a gyógyszertárakban is vény nélkül beszerezhetők a probiotikus készítmények.

Egy 63 különböző tanulmány eredményeit értékelő metaanalízis szerint a legtöbb kutatás azt igazolja, hogy a gyógyszerminőségű, magas csíraszámú, vagyis több milliárd jótékony baktériumot vagy élesztőgombát tartalmazó probiotikumok enyhítik leginkább a hasmenést. Ha a hasznos mikroorganizmusokat sok folyadékkal együtt veszik be, a hasmenés időtartama átlagosan egy nappal csökkenthető. A probiotikumokkal 60 százalékkal csökkenthető a négy napnál tovább tartó hasmenéses esetek száma.

A hasmenés megelőzésben és a bélflóra egészségének megőrzésében nem kizárólag a probiotikumokra építhetünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő higiénia, a rostokban gazdag táplálkozás és a rendszeres testmozgás is.

Lásd még A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

WEBBeteg logó

Szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg
Forrás: WebMD; National Library of Medicine
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.