• Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az ajánlás nem csupán azok számára érvényes, akik valamilyen betegségben szenvednek (mint például a cukorbetegség vagy az elhízás), de megszívlelendő tanács minden egészségtudatos ember számára. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

        A boltok polcain ma már számtalan édesítőszer közül választhatunk. Vannak közöttük olyanok, amelyek mesterségesen előállítottak, ezekben a kémiai vegyületeket laboratóriumban állítják elő; és vannak olyanok is, amelyek természetes eredetűek. Az utóbbiak között találkozhatunk például az elmúlt években feltűnt sztíviával (Stevia), melynek édes ízéért a jázminpakóca nevű dél-amerikai növény leveleiből kinyert szteviozidok felelősek.

        Minden egyes édesítőszer más-más előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Vannak olyanok, amelyek édesítőereje nagyobb, mint a hagyományos kristálycukoré, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőlük a kívánt édes íz eléréséért; és vannak, amelyek energiamentesek, vagyis nincs kalóriatartalmuk, így egyáltalán nem emelik meg a vércukorszintet. A kiszerelésüket tekintve vásárolhatunk kristályos, por vagy folyékony állagút, esetleg tablettás vagy granulátumos változatokat. Alkalmazásuk egyre inkább kezd elterjedni, hiszen segítségükkel változatosabbá tehetőek a sok esetben szigorú megszorításokat tartalmazó étrend.

        Hirdetések

        Melyek a leggyakoribb cukorpótlók?

        Választhatjuk a természetből származó sztíviát (Stevia) is, amely amellett, hogy energiamentes, 300-szor édesebb, mint a kristálycukor. Bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez, hiszen hőálló, azaz nem változik meg az íze, emellett a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, valamint gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik. Fogyókúra esetén ideális választás lehet, de cukorbetegek számára szintén ajánlott a használata, hiszen nem emeli meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet.

        Közkedvelt édesítőszer a nyírfacukor, más néven xilit is, amely a cukoralkoholok családjába tartozik több társával együtt (például eritrit, szorbit). Cukorbetegek étrendjébe eloszlatva beilleszthető a xilit, hiszen a vércukorszintet csak lassan, és fokozatosan emeli meg. Naponta 30-50 grammnál többet nem szabad használni, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatással rendelkezik. Diétázók számára kevésbé ajánlott, mert rendelkezik energiatartalommal, ami grammonként 2,4 kilokalória (ez megegyezik a glükóz értékével). A cukorral ellentétben nem károsítják fogainkat, valamint kiválóan megfelel sütemények, italok készítéséhez, és főzéshez.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Édesítőszereket is választhatunk

        A tévhitekkel ellentétben, a szokásos mértékben fogyasztva, semmilyen egészségügyi károsodást nem okoznak. Mesterséges édesítőszer a szacharin (krisztallóz), aszpartám, aceszulfám-K és a ciklamát, melyek közül az aszpartám kivételével mindegyik energiamentes, fogyaszthatják a cukorbetegek és a diétázók egyaránt. Édesítőerejük nagyobb, mint a cukoré, ennek megfelelően kisebb mennyiséget használunk belőlük édesítésre. A boltok polcain általában kombinált formában találkozhatunk velük, hiszen együttesen alkalmazva fokozzák egymás édesítőerejét. Az aszpartámot fenilketonuriában szenvedők nem fogyaszthatják. Sütéshez-főzéshez kevésbé használatosak, ugyanis eltérő mértékben hőállóak. Magasabb hőmérsékleten a szacharin elbomlik, és fémes, keserű mellékízt kölcsönöz az ételnek, italnak.

        Ahhoz, hogy a kristálycukor helyettesítésére a legmegfelelőbb édesítőszert választhassuk, a részletezett tulajdonságok mellett, leginkább a személyes tapasztalat segíthet. 

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        A szív útja

        Tóth András, újságíró

        A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

        Singh Viki fogyókúrás tanácsokat ad a követőinek

        Az énekesnő fogyása óta követői megsokszorozódtak. Rengeteg nő, köztük tinik is tanácsokat kérnek a saját fogyókúrájukhoz. Viki tudja, nagy felelősség, hogy mit tanácsol. Dicséri és biztatja őket, de arra is felhívja a figyelmet, hogy közben vigyázzanak az egészségükre is.

        Singh Viki nem tudta elfogadni nőies idomait

        Az énekesnő - saját bevallása szerint - sosem tudta elfogadni magát. Alkata miatt kerekebb csípője állandóan gondot jelentett neki és elégedetlen volt önmagával. Édesapja Indiából gyógynövényekkel segítette lányát, akiről, miután az étvágya csökkent, szinte leolvadtak a kilók. Tíz kiló mínusszal Viki most már szereti testét és fehérneműben is büszkén pózolt a kamera előtt.

        Több mint TestŐr előzetes

        Fogyókúra alatt, életmódváltás közben mennyire megengedett a gyümölcs, az egészségtudatos édesség mértékletes fogyasztása? Singh Viki elmondja, ő hogy csinálta.
        Speciális lézerrel eltüntethetők a tetoválások. Hány kezelés szükséges a nemkívánatos emlékek eltüntetéséhez? Kiderítjük!

        Singh Vikinek az apukája segített a fogyásban

        Viki az évek alatt szép lassan - ahogy ő fogalmazott - kigömbölyödött. Ez a néhány kiló súlyfelesleg viszont az élet minden területén akadályozta. Az egész kisugárzása megváltozott, hiszen nem tetszett önmagának. Édesapja Indiából olyan gyógynövényekkel segített rajta, amik nemcsak az étvágyát csökkentették, hanem emellett fontos vitaminokkal táplálták is, így a gyönyörű haja sem kezdett el hullani a fogyókúra alatt. Az énekesnő 10 kilótól szabadulva újra nőiesnek és szépnek érzi magát.

        A fogyókúránál a bőr rugalmasságára is figyelni kell

        Aki valaha fogyókúrázott már, az ismeri a gyors súlyvesztés következményeit. A bőr veszít a feszességéből, sőt nagyobb fogyásnál akár meg is ereszkedhet, vagy rosszabb esetben lóghat is. Fontos, hogy az egyenletes fogyás közben a bőr rugalmasságát az elegendő vízbevitellel rugalmasan tartsuk.

        Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

        A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.