• Az Alzheimer-kór és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

      Az Alzheimer-kórról


    6/1 Az Alzheimer-kór és tünetei
    6/2 Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?
    6/3 Az Alzheimer-kór okai
    6/4 Diagnózis: Alzheimer-kór
    6/5 Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei
    6/6 Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére, az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia, csak olyan kezelések, amelyek segítségével az életminőség javítható egyes Alzheimer-kóros betegeknél.

    Ahol a betegség családi halmozódást mutatott, sikerült olyan géneket azonosítani, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatba hozhatók. Ezek működésének gátlásával, a betegség előrehaladását esetleg meg lehet majd akadályozni.

    Hirdetések

    Az Alzheimer-kóros beteggel való együttélés rengeteg türelmet igényel. Azok, akiknek Alzheimer-kórjuk van, illetve azok, akik gondozzák őket, támogatást és rengeteg szeretetet igényelnek a családjuktól és barátaiktól.

    Az Alzheimer-kór tünetei

    Időnként mindenkinek kihagy a memóriája. Teljesen természetes dolog elfelejteni ritkán látott emberek nevét. Azonban az idősödésnek nem természetes velejárója a gyakran látott, hozzánk közel álló emberek nevének elfelejtése, illetve a mindennapi használati tárgyak megnevezésének képtelensége.

    Az Alzheimer-kór progresszív (folyamatosan előrehaladó), degeneratív (jól látható ok nélküli) agybetegség. Kezdete lehet fokozatos, de néha valamilyen lelki traumához köthető (ami természetesen nem oka a betegségnek, csak az átmeneti, pszichés egyensúlyzavar feltűnővé teszi az addig rejtett tüneteket).

    Alzheimer-kór

    Megfigyelték eszméletvesztéssel kísért súlyos fizikai trauma, jelentős vérveszteséggel járó baleset utáni (esetleg évekkel későbbi) jelentkezését, de a trauma ezekben az esetekben is csak előbbre hozza az Alzheimer-kór megjelenését.

    Noha a memóriazavar korai és minden esetben megfigyelhető jellegzetesség, a tünetek nem pusztán feledékenységből állnak. Az idő előrehaladtával (évek) irreverzibilis (visszafordíthatatlan) szellemi károsodás következik be, ami tönkreteszi a beteg tanulási képességét, szóbeli kifejezőkészségét, illetve képzelőerejét is.

    A legtöbb Alzheimer-kóros betegnél hasonló tünetek jelentkeznek:

     Lehetséges szövődmények

    Előrehaladott Alzheimer-kórban a betegek önellátásra képtelenné válhatnak, ami miatt további betegségek alakulhatnak ki, így pl.:
    Tüdőgyulladás. A folyadékok, illetve ennivalók lenyelésének nehézsége az Alzheimer-kóros betegeknél aspirációt (félrenyelést) eredményezhet, ezáltal idegen anyagok jutnak be a légutakba és a tüdőbe, ami tüdőgyulladást okozhat.
    Fertőzés. Vizelet inkontinencia (tartási képtelenség) miatt előfordulhat, hogy katétert kell behelyezni a betegnél, ami növeli a húgyutak fertőződésének kockázatát.
    Elesések és ezeknek a szövődményei. Az előrehaladott Alzheimer-kóros betegek könnyebben elesnek, ami zúzódásokhoz, törésekhez, gyakran súlyos fejsérüléshez vezethet. Az esés eredményeként létrejött töréseknek a műtéti megoldása szintén kockázattal jár, mert a hosszan tartó ágynyugalom majd fokozatos rehabilitáció, amelyre egy törés után szükség van, nehezebben érhető el egy zavart tudatállapotú betegnél.

    Fokozódó feledékenység
    A betegség kezdetén csak időnként jelentkezik, különösen a közelmúltban bekövetkező események és az egyszerű kérések, utasítások esnek ki a beteg memóriájából. Ez a kezdetben enyhe feledékenység azonban folyamatosan fennáll, és az idő előrehaladtával csak romlik. Jellemző, hogy a betegek feleslegesen megismételnek mondatokat, cselekvéseket, elfelejtenek neveket, párbeszédeket, előre megbeszélt időpontokat. Gyakran tárgyaikat teljesen logikátlan helyre pakolják el, aztán nem találják azokat.

    Az absztrakt (elvont) gondolkodásra való képesség fokozatos elvesztése
    Az Alzheimer-kóros beteg idővel (esetleg elég hamar,) elveszti a képességét arra, hogy átlássa az anyagi helyzetét. Ez a probléma odáig fajulhat, hogy nem ismeri fel a számokat és nem tud velük dolgozni.

    A megfelelő szó megtalálásának nehézsége
    Az Alzheimer-kóros beteg számára kihívást jelenthet a megfelelő szavak megtalálása gondolatai kifejezéséhez, illetve a későbbiekben, már a párbeszédeket is nehezen követik. Idővel az olvasás és az írás is leromlik.

    Tájékozódó képesség elvesztése
    Az Alzheimer-kóros betegek gyakran elveszítik időbeli és térbeli tájékozódó képességüket, ezért új környezetben feltűnően segítségre szorulnak. Idővel még ismert közegben is elveszettnek érezhetik magukat (eltévednek ismerőseik, végül saját lakásukban is, különösen szokatlan körülmények között, pl. éjjel sötétben). Általánosságban elmondható, hogy bármilyen változáshoz látványosan rosszabbul alkalmazkodnak, mint korábban (amennyiben az alkalmazkodás szellemi tevékenységet igényel).

    Az ítélőképesség romlása
    A mindennapi problémák megoldása (például annak eldöntése, hogy mit kell tenni, ha az étel a gáztűzhelyen odaég) egyre nehezebbé, később kivitelezhetetlenné válik. Az Alzheimer-kórra jellemző, hogy a döntéshozás egyre nehezebbé válik.

    Az Alzheimer-kór

    Ismerős tevékenységek végzése
    A betegség előrehaladtával az egykoron rutinfeladatnak számító tevékenységek (pl. a főzés) is kivitelezhetetlenné válnak. Idővel az előrehaladott Alzheimer-kóros beteg a legalapvetőbb dolgok elvégzését is elronthatja vagy elfelejtheti.

    Személyiségváltozás
    Az Alzheimer-kóros betegek hangulata ingadozóvá válhat. Gyakran bizalmatlanok másokkal szemben. Makaccsá válhatnak és szociálisan visszahúzódhatnak, bár szociális igényeik általában sokáig megmaradnak. A betegség korai stádiumában ez a romló memóriájuk miatti frusztrációnak tudható be. 
    A betegséggel párhuzamosan gyakran depresszív tünetek is kialakulnak. Ahogy a betegség előrehalad, az Alzheimer-kóros beteg nyugtalanná, szorongóvá, agresszívvá válhat, majd teljesen inadekvátan (célszerűtlenül, oda nem illően) kezdhet viselkedni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel a korai Alzheimer betegség tünetei általában lassan romlanak, a diagnózist gyakran elég sokára állítják fel. A még éppen csak kialakulóban levő betegség áldozatai valószínűleg észreveszik, hogy valami nincs rendben velük, de (a betegség előtti személyiségüktől és meggyőződéseiktől függő mértékben) megpróbálják ezt leplezni. Emiatt a környezet gyakran csak akkor veszi észre a bajt, amikor a tünetek már kifejezettek és akkor döbbennek rá arra, hogy hasonló jellegű, csak enyhébb tünetek már évekkel korábban is megvoltak.

    A betegség lefolyása betegről betegre változhat. Általánosságban az Alzheimer-kór diagnózisának felállítását követően nyolc év telik el a halálig, de vannak, akik több évtizedet is élnek a betegséggel.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Ortopédiai problémák

    Bizonyos ortopédiai rendellenességek gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban. Ezek egy része megelőzhető.

    Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást!

    Sokan számítógép előtt töltik egész napjukat. Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz.

    Még többen juthatnak el vastagbélszűrésre

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését.

    Diabétesz és szájüregi problémák

    A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását segíti elő, többek között a szájüregben.

   •  

    Hozzászólások (11)
    Írta: Szekeres Erzsébet
    nálunk már okafogyott a kérdés, anyukám április 1-sején elment :(. Rettenetesen gyorsan zajlott le az esemény, 3 hónapja még a kertben szöszölt, rakott krumplit főzött nekünk. és akkor elkezdtek a "vendégei" jönni: politikusok, művészek, régi ismerősök. néhány hete már nem ismert meg, hogy a testvére, hol az anyukája, hol az unokája voltam. 1 hétig volt kórházban és elaludt. azt hiszem így volt jó neki... 83 éves volt

    Írta: Marika
    Még annyit, hogy: nehéz ellátni az ilyen beteget, mert nem hagyható magára, állandó felügyelet kell. Előfordult, hogy mikróba tette a fémbögrét és el is indította, amíg egy pillanatra nem voltam ott. A kaput zárni kellett, mert kisétált volna. Nincs tisztában a korlátaival.Ez minden családban nagy gond lehet. Nálam akkor kezdődtek a fizikai problémák. Gerinc, csípő, izületfájdalom, zsibbadás, fülzúgás és azt hiszem pánikbetegség. :(

    Írta: Marika
    Az én drága jó anyósom, aki mindig top-on volt, jó eszű könyvelőként ment nyugdíjba. 70 éves kora körül jelentkezett a vérzékenysége. Tele volt véraláfutással. Erre szteroidot, Medrolt kapott. Gondolom, akkor történhetett az agyában is olyan vérzékenység, ami kiváltotta a feledékenységet. Nehezen és lassan vettük észre, hogy megváltozott. Az addig bizalmatlan anyósom idegeneket engedett be a lakásába, akik elemelték a pénzét és szétnéztek még a szekrényekbe is. Akkor döntöttünk, hogy magunkhoz vesszük. Nem ment könnyen, mert nem akart jönni. A gyámhatóság segítségét kértük, akik kijöttek és elbeszélgettek vele. Ez hatott és végül sikerült. Eleinte nem volt semmi probléma. Nagyon friss volt egész nap. Jött-ment a kertben és tévézett. Később dührohamok jöttek, ha pl.szóltam, hogy fürödjön meg, segítek. A háziorvos Tiapridalt adott kis adagban, ami segített. Sajnos 3 év múlva már nem tudta a székletét kezelni és a pelenkát is leszedte magáról. Ekkor kerestem szociális otthont, ahol ma is él 88 évesen, és jól érzi magát. Engem megismer, de a férjemre néha azt mondja, hogy az ő bátyja. Sűrűn látogatjuk, néha hazahozzuk egy kis időre.Az én anyukám 95 éves - szintén nálunk él - fizikailag szinte mindig az ágyban van, de szellemileg akár egy fiatal. Olvas, köt-horgol, neveli a családot. :)

    Lapozzon a hozzászólások között!