Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

Mi a szerepe az inzulinnak a szervezetünkben?

Az inzulin olyan fehérjetermészetű anyag, melyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelnek. Az inzulinnak alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában, továbbá növekedési faktorként is hat.

Általánosságban elmondható, hogy az inzulin serkenti az anyagcsere felépítő, és gátolja a lebontó folyamatait – fokozza a glikogén (egyfajta összetett szénhidrát), a zsírok és a fehérjék felépítését, ezzel szemben gátolja azok lebontását.

Az inzulin-anyagcsere zavarai

A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának okai

Az 1-es típus hátterében a hasnyálmirigy Langerhans-szigetek béta-sejtjeinek pusztulása miatt abszolút inzulinhiány alakul ki, vagyis a termelődő inzulin nem elégíti ki a szervezet számára szükséges mennyiséget.

Az 1a típus esetében az immunrendszer valamilyen ok által kiváltott reakciója következtében pusztulnak a sejtek, ahol a kiváltó tényező lehet például egy vírusfertőzés. Az 1b esetben az ok ismeretlen marad, ám Európában ez a típus csak elvétve fordul elő.

Az 1-es típus gyakran családi halmozódást mutat, amely az örökletes jelleget bizonyítja. A gyakran kimutatható inzulin vagy béta-sejt elleni antitestek autoimmun mechanizmusra utalnak.

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának okai

A 2-es típusú diabétesz relatív inzulinhiány kialakulása miatt jön létre.

Ez azt jelenti, hogy a termelődő inzulin mennyisége elegendő, ám funkcióját nem képes megfelelően kifejteni, vagy a célsejtek inzulin iránti érzéketlensége, vagy a nem kielégítő kiválasztódás miatt.

Vagyis az inzulin vagy nem jut el a hatás helyére, vagy a receptorok nem képesek a megfelelő jel továbbítására. (Régebben megkülönböztettek 2a és 2b típusú cukorbetegséget az alapján, hogy a kór normál alkatú vagy túlsúlyos egyénekben alakult ki. A mai felfogás szerint ennek nincs relevanciája.)

A 2-es típus legtöbbször az úgynevezett metabolikus szindróma talaján fejlődik ki, melynek alapja a túlzott táplálékfelvétel és az ennek következtében kialakuló elhízás.

A fokozott kalóriaellátás megnöveli az inzulin elválasztását, ami az inzulinreceptorok megkevesbedéséhez, és emiatt az inzulin hatásának csökkenéséhez vezet.

Ennek következtében további inzulintermelés következik be, ezzel egy önmagát erősítő folyamat jön létre. A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigy béta-sejtjei kimerülnek, és nem képesek nagyobb inzulinmennyiség előállítására.

Cukorbetegség - Egyéb típusok

A 3-as típus az előidéző okok alapján különíthető el. A 3A típus oka a béta-sejtek működésének genetikai defektusa, a 3B esetében az inzulinhatás genetikusan kódolt hibája bizonyítható. A 3C a hasnyálmirigy betegségére (krónikus pancreatitis, más néven idült hasnyálmirigy-gyulladás), a 3D hormonális zavarokra (Cushing-kór, hyperthyreosis stb.), a 3E kémiai szerek vagy gyógyszerek hatására (pl.: szteroidok), a 3F különböző vírusfertőzésekre (újszülöttkori rubeolafertőzés, Cytomegalovírus-fertőzés), a 3G immunológiai okokra (inzulin ellen termelődött autoimmun antitestek jelenléte), a 3H az előzőktől különböző genetikai betegségekre (pl.: Down-kór) vezethető vissza. A diabétesz 3-as típusba tartozó formái nagyon ritkák.

A 4-es típus a gesztációs vagy terhességi diabétesz, amely előzőleg nem cukorbeteg várandós nők körében fordul elő. A kór legtöbbször a szülés után elmúlik, ám előfordulása a későbbiekben növeli a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Fontos a mielőbbi kezelés

Amikor a cukorbetegség diagnózisát kimondják egy adott betegnél, akkor egyben azt is, hogy egy életre szóló krónikus, progresszív betegséggel kell együtt élnie, amely már nem visszafordítható, de megfelelő kezeléssel egyensúlyban tartható.

A cukorbetegség kezelése az 1-es típus esetén inzulinkészítmények, 2-es típus esetén életmódrendezés, diéta, szükség esetén szájon át alkalmazandó gyógyszerek segítségével történik.

A vércukorszint megfelelő határok közt tartása nagyon fontos, mivel a magas értékek a kiserek és idegek károsításával komoly szövődmények kialakulásához vezetnek (ideghártya-károsodás, vakság, veseelégtelenség, lábamputáció). A cél a szövődmények megelőzése, amelyért mind az orvosnak, mind a betegnek mindent meg kell tennie.

Tovább A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.