• Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

        A Crohn-betegség aktív szakaszában a diéta célja egyrészt az, hogy a gyulladt bélszakasz tápanyagok általi irritálását kiiktassuk, másrészt pedig, hogy a tápanyag- és energiahiány kialakulását kivédjük.

        A téma cikkei

        5/1 A Crohn-betegség és tünetei
        5/2 Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?
        5/3 A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?
        5/4 A Crohn-betegség szövődményei
        5/5 Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

        A betegség akut szakaszában kerülni kell a tej, a nyers gyümölcs és zöldség, valamint az erősen fűszeres, zsíros ételek fogyasztását.

        Kerülni kell a durva növényi rostokat (a kukoricát, a lencsét, a babot, a káposztaféléket, a zöldpaprikát, a narancsot), a panírozott, bő zsiradékban kisütött ételeket.

        Nem ajánlatos a szénsavas üdítőitalok, az alkoholok, az erős kávé és tea fogyasztása sem.

        A zsiradék felhasználását csökkenteni kell, az mindenképpen növényi eredetű legyen.

        Hirdetések

        A tápanyagok felszívódásának sérülése miatt az elveszített tápanyagok és vitaminok pótlása (a fogyás és az energiahiány megelőzése) a legfontosabb szempont a diéta tervezésekor. Az egyszerre elfogyasztott étel kis mennyiségű legyen, napi ötszöri-hatszori étkezés ajánlott. A vas-, fehérje- és kalcium pótlásához elegendő mennyiségű sovány húsfélét és tejterméket kell fogyasztani.

        Az aktív gyulladás idején, hasmenéses időszakban a főzelékféléket és gyümölcsöket puhára főzve, áttörve kell fogyasztani.

        Súlyos akut szakaszban szükség lehet teljes mértékben úgynevezett klinikai tápszerek fogyasztására, amelyek minden fő tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak megfelelő arányban és mértékben. Kisebb adagban alkalmazva ideális kiegészítője a diétás étrendnek is.

        TIPP Még több diétás tanács krónikus betegek részére!

        A WEBBeteg segít Önnek!

        A WEBBeteg receptadatbázisában sok száz kímélő étel elkészítési módját megtalálja. Válogasson kedvére. A kímélő, egészséges, diétás fogások is lehetnek finomak, próbálja ki! Önnek csak annyi a dolga, hogy kiválasztja a betegségtípust. Kattintson a képre!

        Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Forrás:  WEBBeteg 
        Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Segítség a változókorban

        WEBBeteg

        Természetes készítmény, ami folyamatos segítséget nyújt a változókorban. (x)

        A hajhullás leküzdhető

        WEBBeteg

        Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

        Gyulladásos bélbetegségek: a...

        Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved. Ez Magyarországon kb. 40...

        A sztóma

        A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud...

        A Crohn-betegség és tünetei

        A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel...

        Egy gyógyíthatatlan betegség - Az IBD

        Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan...

        Az emésztőrendszeri autonóm neuropátia

        A cukorbetegségben szenvedőknél viszonylag gyakoriak a gyomor-és bélrendszeri tünetek, melyek gyakran a diabéteszes emésztőrendszeri...

        Májfolt: miért alakul ki, hogyan...

        A májfoltok a homlokon, az arcon, illetve a száj körül kialakult halványbarna, éles szélű, általában szimmetrikusan megjelenő pigmentált...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.