• Cysticus adenomatoid malform

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 20. heti genetikai ultrahangon találtak valamit a baba bal tüdején. A Főorvos Úr gyanakodott cysticus adenomatoid malformra, ezért már másnap mentem chorionbiopsziára, aminek az eredménye kb 2hét múlva lesz meg. Próbáltam rákeresni, hogy mit jelent pontosan ez a betegség, de elég kevés információt találtam. Mire lehet ilyen esetben készülni? Echokardiográfiára megyünk majd, de esetleg milyen orvost érdemes Ön szerint még megkeresni? Mi a legsúlyosabb, amire fel kellene készülnünk? Előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Kedves Kérdező! Congenitalis cysticus adenomatoid malformatio (CCAM) esetén a prognózist leginkább az határozza meg, milyen mértékű az elváltozás, illetve mennyiben befolyásolja a szív működését. Ha elégtelen szívműködét okoz (ennek kimutatását szolgálja az echocardiographia), súlyos esetben a terhesség a 24. terhességi hétig megszakítható, ilyenkor gyakran kíséri sok magzatvíz, hydrothorax (mellkasi folyadékgyülem) a szívelégtelenség jeleként. Enyhébb esetekben a kórosan fejlődött tüdőrész megszületés után műtéttel távolítható el, igen jó eredménnyel. Súlyos esetekben akár a megszületés előtt is megoperálják a tüdőt (magzati műtét), de az ilyen súlyos esetekben a túlélés aránya csak kb. 50% irodalmi adatok alapján - és nem gondolom, hogy ilyen műtétet Magyarországon végeznének. A pontos ultrahang leletét persze nem láttam, de nem kizárt, hogy a CCAM mellett egyéb lehetőséget is felvetettek, mivel ez magyarázná az elvégzett kromoszómavizsgálatot - a CCAM önmagában ugyanis nem kapcsolódik kromoszómarendellenességhez, CVS-t nem feltétlen indokol, valamint eddigi ismereteink szerint egy következő terhességben az ismétlődés kockázata nem nagyobb, mint bármely terhességben az előfordulás valószínűsége.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 18:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.