Mellfeszülés

Kedves Doktornő/Úr!

Feleségemmel babát szeretnénk, és az utóbbi két hónapban (két hónapja próbálkozunk) a feleségem mellei nem csak a menstruáció előtti héten feszülnek, duzzadnak és keményednek meg, mint eddig bármikor, hanem rögtön a középidő után, vagy még az alatt. A ciklusa is lerövidült, 26-25 nap lett az eddig 28 helyett. Így nehezebb az ovulációt is figyelni, mert úgy tűnik, hogy mire az alkalmas idő eljön, tulajdonképpen el is haladt. Lehet, hogy ez érzelmi eredetű, vagy a terhesvédő vitamin egyik hatása? Utalhat ez a hosszan tartó mellfeszülés bármilyen hormonális problémára, ami akadályozhatja a fogantatást?

Másik kérdésem: ha a cervix váladék állaga megfelelő, van fokozottabb vágy, és az LH szint emelkedik a vizeletben, azt jelenti, hogy van is peteérés, vagy ezek a jellegzetességek akkor is megvannak adott időben, amikor a tüszőrepedés nem történik meg?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv: Poeto

Dr. Csuth Ágnes válasza peteérés témában

Kedves Poeto!

A peteérést legbiztosabban az UH mutatja ki, de erre csak akkor van szükség, ha a menses rendszertelen (a párjáé még most is teljesen rendben van) , vagy felmerül, hogy nincs peteérés egyéb ok miatt. A méhnyak váladék, fokozott vágy nem olyan, mint egy diagnózis, csak egy jellegzetesség. Az LH monitorozása egy jó módszer, nagy valószínűséggel mutatja ki a hormont, amikor peteérés van. Nem írja, hogy mikor kezdik el nézni, de talán 2 nappal hamarabb is kezdhetik, mert írja, hogy úgy tűnik, mintha "elhaladt" volna a megfelelő időpont. Ha a reggeli hőmérőzést is melléteszik, akkor még pontosabb eredményt kapnak majd. Szerintem a mellfeszülés, és a 2 nappal rövidebb ciklus csak pszichés dolog lehet, de biztosan korai lenne bármire gyanakodni, hiszen még csupán 2 hónapja próbálkoznak, nem kell egyből teherbe esni, ez bizony nem így működik.

Viszont felmerül bennem egy fontos dolog is. Nem lehet, hogy kicsit "túlfeszítik" a próbálkozásokat? Egy normál ciklussal megáldott hölgy, egészséges házaspár esetében miért kell egyből LH tesztet venni? Sokkal jobb, és szerencsésebb a spontán együttlét, nem alakul ki a görcsös, "ma van a peteérés, együtt kell lenni" érzés. Hiszen egy terhesség, mint korábban is írtam nem egyik hónapról a másikra sikerül az esetek többségében. Azért néhány hónapot kell várni a babára, "rendelésre" csak a lombikprogamban jön össze, de ott sem mindig az első próbálkozások alatt... Szerintem kicsit túlizgulják a dolgot.:) Próbáljanak kicsit spontánabbak lenni, és inkább egy napot a hétvégéhez csípve menjenek el kirándulni, ha megtehetik, vagy egy-egy szép vacsora, otthon is kellemes hangulatot teremt. Táplálkozzanak a szeretből, és a baba ebből könnyebben megfogan. Próbáljanak néhány cikluson át mindenféle teszt nélkül együtt lenni akkor, amikor úgy kívánják, így is ugyanolyan esély van arra, hogy várt baba megfogan. Sok sikert, írjanak, ha egyéb kérdésük lenne.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. november 08., 12:06; Megválaszolva: 2009. november 08., 12:06
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Peteérés
Babát szeretnénk csak hogy jobb oldalt elvan zárodva a petevezeték és peteérésem csak jobb oldalon van. nem fordul át a baloldara ebbe kérném a...
Teherbeesés
Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Az lenne a kérdésem, hogy van egy kb. 8000g.-os babám, és szeretnénk másikat is, hogy ha teherbe esek nem-e megy el attól...
Ovulációs mikroszkóp
Tisztelt Címzett! 2 kérdést szeretnék feltenni. Az egyik; mennyire biztos az ovulációs mikroszkóp által kimutatott eredmény? Babát szeretnénk...
Peteérés
Kedves Dr-nő! Szeptemberben szeretnék ismét teherbe esni, de a ciklusom 25 és 30 nap között váltakozik (teljesen normális mennyiségű)  igy...
Megtermékenyülés
T. Cím! Csak egy rövid, de furcsa kérdésem lenne. 28-41 nap közti ciklusaim vannak (változó) , de az biztos hogy a 14. napon van peteérésem. A...