Utrogestan adagolás

Tisztelt tanácsadó!

9 hetes első lombikos kismama vagyok. A folyamatos pecsételgetés miatt (a mi végre megszünt) kezelőorvosom napi 3X2 utrogestant írt fel az eslő 12 hétben, melyet az első trimeszter  végén abba kell hagynom minden csökkentés nélkül.

Érdeklődnék, hogy nem okoz-e problémát a szervezetem számára ha hirtelen hagyom abba a progeszteron szedését? Nem lenne jobb a fokozatos csökkentés? (erre többször is rákérdeztem az orvosmtól, aki azt mindta, hogy a 12. hét végére már a szervezetm is elegendő, mennyiségű hormont tud termelni)

Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza terhesség témában

Kedves leendő 12 hetes terhes! Nem szabad az utrogestant ilyen gyorsan abbahagyni, hanem csak fokozatosan. Én azt javaslom, hogy a 3x2 tablettát úgy csökkentse a 12-ig hétre a nullára, hogy kétnaponta egy tablettával kevesebbet használ. Így elég fokozatosan csökkenti és persze így nem lesz semmi baj ha elhagyja a gyógyszert, mert pont addigra veszi át a szervezet a hormontermelést. Vagyis addig is átveszi, csak éppen lehet kevésbé hatásosan.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 10.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...
Sikertelen beavatkozás?
Tisztelt Doktorúr! A következőkben szeretném véleményét kérni: 2023.04.05.-én, 7 hetesen végeztek nálam terhességmegszakítást, mert időközben kiderült több...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetes várandós vagyok. Terhesség megállapításkor a vizsgálaton 6+0 hetes voltam. Mindent rendben találtak. Méretek a következők voltak:...
Várandósság _ionizáló sugárzással...
Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes várandós vagyok, körülbelül két hete iszom málnalevél teát, melynek csomagolásán most vettem észre, hogy "ionizáló sugárzással...
Lelet kiértékelés
Tisztet Dr. Farkas Ágnes! Szeretném kiértékeltetni a leletünket, hogy kell-e aggódnunk? Jelenleg a párom a 27. hétben várandós és elküldött minket a genetikus...
Terhességgel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Petróczki István! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az utolsó menstruációm 2022.június 22-én volt, peteérésem teszt szerint július 9. a...