Enyhe ventriculomegalia magzati korban

Tisztelt Doktornő! Normál terhesség, 31.hétben, pajzsmirigy alulműködés, szinten tartott Letrox 75 mg-mal. Prenatest negatív. Terhesgondozás külföldön. Magam megnyugtatására genetikai ultrahangot kerestem fel 30. hetesen Budapesten. Enyhe Ventriculomegalia: 2 oldali magzati oldalagykamratágulat (12mm) . Magzatvíz mennyisége átlagos. Lepény szerkezete terhességi kornak megfelelő. A magzat biometriai adatai megfelelnek a terhességi kornak. A magzat flowmetrias adatai normál tartományon belül. Anaemiára utaló jel nincs.Has-gyomor-bélrendszer,urogenitalis eltérést nem mutat.Kielégítő egésztest és végtagmozgások. Mai UH alapján az elváltozás izoláltnak tűnik.De az idő előrehaladtával kiegészítő vizsgálatokkal (MR) társuló rendellenességek megjelenhetnek. Egy hét múlva kontroll. Külföldi terhesgondozáson genetikai ultrahangot nem, csak rendszeres sima ultrahangszűrést végeztek, ahol a magzat mindig 2-3 héttel a számított idejéhez képest nagyobb volt. Zárójel.szerint: amennyiben a terhesség során végig megmarad és nem haladja meg a 15mm-t,az újszülöttek 90 %-a egészséges, 10 % beteg leget. Lehet egészséges gyermekem? Köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel.: Egy nagyon aggódó Kismama

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség ultrahang témában

Kedves Aggódó Kismama, Pocaklakó bérbeadója!

Amikor külföldön vizsgálták, akkor is volt genetikai UH, a 18-20. hét körül. Ez a világon minden fejlett országban van. Az átmeneti agykamratágulat viszonylag gyakori jelenség, és leggyakrabban a kontrollvizsgálaton már nem látják. Még a leírás alapján is, ha meg is maradna egy ilyen enyhe tágulat, akkor is nagy valószínűséggel a kisbabája egészséges lenne. De annak a legnagyobb az esélye, hogy csökken a tágulat, és visszaáll normális méretre az agykamra.

Minden jót, és mielőbbi megnyugtató eredményeket kívánok Önnek!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. június 16., 11:19; Megválaszolva: 2021. július 04., 23:02
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Streptococcus
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Lágyéksérv terhesség
Látóterenként kevés granulocyta
Terhesség-petezsák