korai terhesség

Tisztelt Doktor úr! Egy hete egy vérvétel alkalmával tudtam meg, hogy van 7,8 U/L hcg a szervezetemben, és 52 nmol/l progeszteron, ekkor voltam a ciklusom 25 napján. Mivel mindkét előző terhességemnél progeszteron hiányom volt, egy babát sajnos emiatt el is veszítettem, az itthon lévő progesteron exeltisből napi 2x200 mg bevettem. Sajnos a doktornőmmel nem tudtam erről konzultálni, mert betegség miatt nem dolgozik hosszú ideig. Reméltem, hogy ennyi nem jelent gondot. A mai nap újra voltam vérvételen, 4 hét 3 napos terhes vagyok elvileg, a hcg szintem szépen emelkedett, 271 U/L, a progeszteronom azonban nagyon magas lett 350 nmol/L. Most nagyon aggódok. Nagyon rossz ez az érték? Mi az Ön véleménye? Okozhat ez problémát? Köszönöm szépen előre is a válaszát, Johanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

A HCG hormon terhességre utal.

A progeszteron – amelyet időnként a terhesség hormonjának is neveznek – alapvető fontosságú a várandósság sikeres létrejöttében. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik rá alkalmassá, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson.

A méhösszehúzódások gátlásán keresztül a terhesség megmaradását is aktívan elősegíti a hormon. A progeszteron koncentrációmérésével következtetni lehet a korai vetélésre, a méhen kívüli terhességre, valamint arra, hogy a menstruációs ciklus során végbement-e a tüszőrepedés.

A progeszteron másik elnevezése a sárgatest-hormon, ami arra utal, hogy a petefészekben a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő (a menstruációs ciklus második felében) . A mellékvesekéreg szintén termeli a hormont, a terhesség 6-8. hetétől pedig a méhlepény veszi át a progeszteron előállítását. A hormont a zsírszövet sejtjei is képesek tárolni.

Terhesség esetén ez rendben van.Terhességet szeretné kiviselni akkor keressen fel terhesgondozást,ha nem akkor is szükséges nőgyógyászati szakvizsgálat.

Kérdés: 2020. november 09., 18:09; Megválaszolva: 2020. november 10., 11:30
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Vigamox szemcsepp várandósság alatt
Tisztelt Doktor Nő, tisztelt Doktor Úr! Féloldali kötőhártya-gyulladás következtében Vigamox (5 mg/ml oldatos) szemcsepp alkalmazását írta elő...
Vetélés
Kedves Doktor Úr! A netet böngészem, próbálok választ találni a kérdésemre, de sajnos nem jártam sikerrel. A 12. hetes ultragangon derült ki, hogy...
Drogok a terhesség legelején
Tisztel Doktor Úr! Ma 2 napja, hogy késik a menstruációm és a tesztem pozitív lett. Ez, ha jól számolom, azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 héttel...
Monochloralis ikrek
3császármetszéses szülés után monochloralis ikerterhességet állapítottak meg nálam. Kérdésem az lenne, mennyire veszélyes ez a magzatokra nézve...
Magzati súl
Tisztelt Doktor Úr! Utolsó menstruációm első napja alapján 30 hét + 5 napos a terhességem. Szinte valamennyi létező vizsgálatot elvégeztettük...