• Vetélés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! A netet böngészem, próbálok választ találni a kérdésemre, de sajnos nem jártam sikerrel. A 12. hetes ultragangon derült ki, hogy a baba a pocakomban már nincsen. Azt mondták, hogy körülbelül a 8-9. hét magasságában állhatott le a szívműködés. A 8. héten voltam magán orvosnál, Ő ott nézett szivhangot és minden rendben volt, addigra készen volt a laborom is és minden rendben volt, vérkép, vitamin szint minden tökéletes volt, meg is dicsért az eredményeimet látva. Itt megnyugodtunk és boldogan vártuk a 12.hetes uh.-t, ahol sokként ért minket, hogy már nincs szivhang. Utána rögtön visszamentunk a magán orvoshoz, mondom akkor nyugszom meg, ha ő is megnéz. Sajnos ő is ugyanezt mondta, kérdeztük, hogy ez mitől, lehet, de csak találgatott, lehet fertőzés, lehet kromoszóma, ezt már így nehéz megállapítani, ennyi volt a válasza. Megtörtént a műtét, most várjuk a szövettani eredményt. A magán orvos, amikor most megvizsgált, akkor még annyit mondott, hogy rendellenesen vastag volt a köldök zsinor. De nem fejtette ki, hogy ez miért alakulhatott így, vagy hogy ez mit jelenthet. Esetleg Ön tudna erre választ adni? A netet böngészve nem tálaltam rá választ. Előre is köszönöm

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A köldökzsinórban két verőér (köldökartériák) és egy visszér (köldökvéna) fut spirálisan, amelyeket rugalmas, vastag, zselés anyag ölel körül, az ún. Wharton-kocsonya, lényegében ez képezi a köldökzsinór anyagát. Ennek fő funkciója az erek összenyomódástól való védelme. A három ér szállítja a tápanyagokat és az oxigént az embrió, ill. magzat számára: a véna oxigéndús, tápanyaggazdag vért visz a magzathoz, az artériák oxigénben és tápanyagban szegény vért juttatnak vissza az anyai eringésbe. Az erek spirális lefutása miatt hosszuk nagyobb, mint maga a köldökzsinór hossza, így a köldökzsinór húzásakor nem lehet elzárni azokat. A köldökerekben folyó vér tartja a köldökzsinórt feszes állapotban, ezért az ritkán törik vagy csomózódik meg. A vetélés leggyakoribb okai genetikai rendellenesség a méhlepény rendellenes fejlődése a méh fejlődési, vagy egyéb rendellenességei (sövény a méhüregben, méhnyálkahártya-polip, a méh üregét bedomborító miómák) méhszáj-elégtelenség (ismeretlen okú, vagy előzetes méhszájon végzett műtétet követően is kialakulhat) hormonális rendellenességek (policisztás petefészek szindróma, pajzsmirigybetegségek, cukorbetegség) fertőzések (szexuális úton átvihető betegségek, vírusos, bakteriális fertőzések, állati eredetű fertőzések) túl fiatal, vagy túl idős anyai életkor túl alacsony, vagy túl nagy anyai testsúly belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek, vesebetegségek, felszívódási zavarok) A pontos vetélés okot nehéz megadni.


        Kérdés: 2020. szeptember 05., 08:46; Megválaszolva: 2020. szeptember 06., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 39.hétben jár a terhességem. Párommal szeretkeztünk, C2100-át állapított meg orvosom 3 hete, azóta a mehszajat nem vizsgalta, romolhatott is akár. nagyon félek, hogy a párom megsérthette a babát, bár óvatosak voltunk, de...
        Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes kismama vagyok. Terhességem 25.hetétől fekvést javasolt orvosom, mert felpuhult a méhszájam. Utoljára 2 hete, azaz a 36.héten ellenőrizte nőgyógyászom, akkor C2100-at állapított meg. Azóta már engedélyezte a...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések