• Terhesség,penész

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 13. heted kismama vagyok!Sajnos penészesedésre hajlamos lakásban élünk jelenleg,de helyileg mindig kezeltük a problémát!Tavasszal kezdjük a szigetelést, a ház átalakítását!A problémám az lenne,hogy a hálóban az ágy mögötti résznél jelent meg a penész,ami valószínűleg terhességem elejétől ott van,csak sajnos nem vettük észre!Gyakran be volt dugulva az orrom,de azt hittem csak a várandósság miatt!Természetesen orvosoljuk a problémát,de nagyon aggódom,hogy ez árthatott-e a magzatnak? Köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve, melyeket a szabadban és fedett helyiségekben egyaránt megtalálhatunk. A leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosportium és a Penicillum. A penész spórákon keresztül terjed, ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát - nem csoda, ha a téli ha penészes környezet számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőknek lehet veszélyes. A légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél,-ilyen a terhesség is-, a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmások vannak veszélyben. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják. Tehát várandóság alatt közvetve okozhat betegséget,anyai betegségen keresztül érintheti a magzatot.


        Kérdés: 2020. február 07., 14:40; Megválaszolva: 2020. február 09., 19:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: