• Terhesség alatti CMV

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 23 hetes kismama vagyok lombikos ikrekkel, talán ezért is izgulok a kelleténél jobban mindentől. A várandósságom előtt és az elején sem készült TORCH vizsgálat, egyedül Toxoplazma kivizsgálást ajánlottak nekem, így sajnos nem tudom, hogy a többi fertőző betegségre fogékony vagyok-e. A problémám és a kérdésem a CMV-hez kapcsolódna. Olvastam, hogy leginkább óvodás korú gyerekektől lehet elkapni. A családunkban van 2 kisgyermek ( 3 és 6 évesek) akikkel kb 2-3 hetente találkozunk, azonban nem tudom, hogy ők átestek-e már a betegségen. A kérdésem, hogy ennek tudatában ebben a terhességi korban érdemes még elvégeztetni a CMV szűrést, vagy ha az ultrahangokon nincs probléma, akkor nem kell emiatt aggódni? Válaszát köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A TORCH vizsgálat :toxoplazma,rubeola,cyimegalo,herpes vérből történő kimutatására végezhető. Immunoglobulin IgM és IgG jelenléte alapján megtudható ,hogy korábban volt-e fertőzés ezekkel a kórokozókkal vagy esetleg friss fertőzésre van gyanú. Toxoplazma fertőzésben a macska , kutya hordozó.Ezzel való kontakt okozhat fertőzést. Rubeola ellen védőoltást kapott a jelenlegi terhességet vállaló korosztály. Ebben a terhességi korban lehet végezni TORCH vizsgálatot ,ha a fertőzés lehetősége felmerül.


        Kérdés: 2020. január 03., 10:55; Megválaszolva: 2020. január 04., 12:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: