• Nem tudom teljesen letenni a cigit

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorok! 28 hetes terhes vagyok, de sajnos képtelen vagyok teljesen letenni a cigarettát. Depressziós vagyok, és sajnos hetente 1-2 szálat mindig elszívok, akármennyire is próbálom mellőzni. Egyszerűen nem bírok megnyugodni nélküle. Az a félelmem, hogy gyermekem szellemi fogyatékossággal, vagy más problémával fog születni. Orvostól segítséget nem merek kérni, félek a megaláztatástól, ami amúgy teljesen jogos lenne. Félek, hogy olyan kárt okoztam, amit a vizsgálatok jelenleg nem mutatnak ki. Mennyi esélye van nagyjából annak, hogy a gyermek betegséggel fog születni? (Minden terhesgondozáson megjelenek, eddig mindent rendben találtak.)

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A méhen belül fejlődő magzat az anya vérkeringésén keresztül a cigarettafüst káros anyagaival kerül kapcsolatba. Ezek az anyagok gátolják a magzat megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassítani fogja a baba növekedését és fejlődését. Emiatt megnő egyrészt a koraszülés kockázata, az újszülött továbbá nagyobb eséllyel jön világra az átlagosnál jóval alacsonyabb születési súllyal és fejletlenebb szervekkel. A dohányzó nők gyermekei átlagosan 200 grammal kisebb súlyúak, mint a nem dohányzó anyáké: a túl alacsony születési súly többek között megnehezíti, hogy az újszülött kellően melegen tarthassa saját testhőmérsékletét, emellett a baba fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét is csökkenti. A terhesség alatti dohányzás következtében a vetélések, a halva születések, illetve a különféle születési rendellenességek (például farkastorok, nyúlszáj, szívfejlődési zavarok) megjelenésének kockázata is nőni fog. A méhlepény állapota is jelentősen romolhat, aminek következtében túl hamar elválhat a méhtől, növelve ezzel a vérzések kockázatát. Más esetekben elől fekvő méhlepény alakulhat ki, ami részben vagy akár teljesen is elfedheti a méhszájat (ez az úgynevezett placenta previa). További problémák forrása lehet, ha a fejlődő embriót közvetlenül körülvevő vékony hártyaréteg, a magzatburok már a 37. terhességi hét előtt megreped. A dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásai attól is függnek, hogy ki mennyit dohányzik naponta. A terhesség alatt ennek azonban nincsen akkora jelentősége: a vérerek már napi egy-két szál cigaretta elszívása után is szűkebbé válnak, a fejlődő magzat számára pedig már ez is éppen elegendő hátrányt jelent, ha minden nap megtörténik.A terhesség alatti dohányzás nemcsak a fejlődő magzatot károsítja, hanem a születést követően is többféle negatív hatást gyakorolhat.


        Kérdés: 2019. november 04., 19:23; Megválaszolva: 2019. november 05., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: