• Toxoplasma félelem

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 16 hetes kismama vagyok, toxoplasma eredményem negatív, T. gondii fogékony vagyok. 2 nappal ezelőtt unokahúgommal egy lakótelepi játszótéren voltunk és homokozás után a homokos kézzel a számhoz nyúlt/számba kapott. Pillanatok alatt történt és azóta is attól rettegek, hogy esetleg elkaptam a toxoplasmát. Több kérdésem lenne, az egyik, hogy mennyi idő alatt mutatja ki a vérvizsgálat, ha esetleg elkaptam, illetve mennyi az esélye annak, hogy így fertőződök meg. Egy esetleges megfertőződés esetén az antibiotikum kezelés hatásos szokott lenni? A fertőzés után legkésőbb mikor kell elkezdeni a kezelést annak érdekében, hogy minimális legyen a magzatkárosodás hatása? Válaszát előre is köszönöm, Egy nagyon aggódó kismama

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A felnőttkorra az emberek 30-50%-a átesik az első toxoplasma fertőzésen, ami alatt egy életre szóló védettség alakul ki. A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be, ezért macskatartók körében magasabb a védettek aránya. Előfordulhat még fertőzöttség nem kellően sült, főtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával, a szennyezett föld szájüregbe kerülésével, vértranszfúzióval vagy szervátültetéssel is. A betegség emberről emberre nem terjed. A macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet. Felnőttekben, egészséges immunrendszer esetén, a betegség 1 héten belül nyomtalanul gyógyul. Kimutatása laborvizsgálattal lehetséges.A terhes anya, friss fertőzés esetén, a terhesség 16. hete után 50%-os valószínűséggel fertőzi magzatát. A fertőzött anyák mintegy egyharmada szül fertőzött csecsemőt, akiknek csak 10%-án figyelhetők meg klinikai tünetek. Kezelés általában nem szükséges. Kivételt képeznek a kisgyermekek, akiknél a szemkárosodás megelőzése miatt szükséges kezelés, és az immunhiányos állapotban szenvedők, valamint a terhes asszonyok. A kezelésre főként spiramicint, szulfonamidokat, co-trimoxazolt, azitromicint alkalmazhatnak szájon át beadva. Nagy aggodalomra nincs oka.


        Kérdés: 2019. szeptember 09., 15:43; Megválaszolva: 2019. szeptember 10., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: