• acyklovir kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 3 éve genitális HSV 1-gyel diagnosztizáltak, és bár az utóbbi kb. 2 évben tipikus tünetem nem volt, stresszesebb időszakokban, megelőzésképpen napi 2x400 mg acyklovir tablettával kezeltem magam: 2019. április végén 5 napig, június végén 5 napig és augusztus elején 3-4 napig. Bár nem terveztük, most, szeptember elején derült ki, hogy kisbabát várok (kb. a 4. hétben vagyok), és nagyon aggódom, mivel ez alpján visszagondolva viszonylag közvetlenül a fogantatásom előtt vagy a fogantatásom környékén (augusztus eleje-közepe) is szedtem a gyógyszert. Árthattam-e ezzel a babának? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség idején csak a kezelőorvos kifejezett utasítására szedhető. Az aciklovir átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak a kezelőorvos kifejezett utasítására szedhető. A herpesz fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzés, és egyre inkább terjedőben van. Nagyon kellemetlen, kiújulásokra hajlamos betegség a genitális területeken terjedő herpesz, és valójában végleges terápiája nincs. A kiújulások sűrűségének csökkentése, illetve a kiújulás hosszának ideje jól csökkenthető, erre létezik egy készítmény, az aciclovir hatóanyagú, amelyet megfelelő ritmusban szükséges alkalmazni, attól függően, hogy milyen gyakoriak a kiújulások. Az életminőség javítása lehetséges a gyógyszer megfelelő alkalmazásával, de a herpesz maradéktalanul nem gyógyítható. A terhesség során a nem friss herpesz fertőzés, tehát ami a kérdéses esetben is jelen van, kevésbé veszélyes. A lepényen keresztül a magzat többnyire nem fertőződik, az igazi gondot az jelenti, ha a szülés során fertőződik meg az újszülött. Ez általában akkor képzelhető el, ha valakinek kiújult herpesz fertőzése van, tehát maguk a nedvedző kis hólyagocskák jelen vannak. Ismert herpesz fertőzött páciensnél a 36. héttől kezdve az aciclovir terápiát napi szinten lehet alkalmazni, egészen a szülésig. Így erre az időszakra visszaszorítható a herpeszes képződmény kialakulása, így a hüvelyi úton történő szülés vállalható. A kezelés ellenére valaki a kiújulás tüneteit észleli, tehát a speciális zsibbadásos tünetet, amit minden herpesz fertőzött ismer, a szülés levezetése nem hüvelyi úton, hanem császármetszéssel történik. Így a súlyos magzati szövődmények megelőzhetők. Tehát az alkalmazott gyógyszer szedése nem jelent akkora kockázatot,hogy a terhesség kiviselése ellenjavalt lenne.


        Kérdés: 2019. szeptember 07., 17:26; Megválaszolva: 2019. szeptember 08., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: