• Dohányzás terhesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! 18 hetes terhes vagyok. Az elmúlt 18 hétben sajnos elofordult, hogy családi helyzetem, párommal való kapcsolatom miatt rágyúgytottam. (teherbe esés előtt 8 évig dohányoztam, az utóbbi 4 évben kB. napi 1 dobozzal). 1.5 hónapja és most a 18.héten, összesen 3-3 nap alatt szívtam el 1-1 doboz cigarettát. Tudom hogy ez ártalmas a babára nézve, de a párommal való heves viták miatt pánikrohamaim voltak ezen alkalmakkor és a dohányzásba menekültem. Utálom magam miatta, és most rettegek, hogy a baba fogyatékossággal, rendellenességgel fog születni. Eddigi UH-kon minden rendben volt, a 12.heti genetikai UH-n sem láttak elváltozást. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esély van arra, hogy a babám maradandó károsodást szenvedett? Kiderül a következő vizsgálatokon, ha valami baj van? Mit tegyek, hogy innentől a lehető legegészségesebb legyen a baba? Az előírt vitaminokat rendszeresen szedem, helyesen táplálkozom. Természetesen szégyellem magam a dolog miatt, nagyon önzőnek tartom, és most félek. Előre is köszönöm a választ.

        Dr. Kiss György válasza a Dohányzás terhesen témában

        Tisztelt Hölgyem ! Kérem, ne aggódjon, ne féljen . Nagyon helyesen felismerte ,hogy dohányzott, de nem kell attól tartania, hogy a baba károsodott volna. A dohányzás felnőttben is érrendszeri károsodást idéz elő, igy várandóság idején, elsősorban a lepényi keringés, mely a magzat zavartalan fejlődését biztositja károsodhat a dohányzás miatt. Ez a későbbiekben a magzat alultápláltságához/ dysmaturitás / vagy koraszüléshez vezethet. Felismerte, hogy hibázott, ez már maga is nagy eredmény , ismétlem a baba genetikai károsodásától nem kell tartania éljen kiegyensulyozottan, dohányzás nélkül, ezt a baba is meg fogja köszönni Önnek ! Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. augusztus 22., 20:02; Megválaszolva: 2019. augusztus 24., 20:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: