• fogantatás napja

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy jól tudom-e, hogy a terhesség ideje és az embrió, később magzat éltkora két külön dolog? A terhesség idejét az utolsó menstruáció első napjától számolják, az embrió életkorát pedig a fogantatás napjától? Így lehetséges, hogy pl 6 hetes terhességnél az embrió még csak négy hetes( ha félidőben volt a peteérés)? Az embrió szívhangját a 6. héten lehet (terhességi hét)már hallani. Igaz az, hogy az embrió szíve a fogantatástól számított 21.-23. napon kezd el verni, amit ultrahangon már lehet hallani? Illetve ha egy bizonyos dátumon az embriónak még nincs szívhangja, akkor az azt jelenti, hogy nem lehet 21-23 napnál idősebb vagyis a fogantatás nem történhetett 21-23 napnál régebben? ( ha beleszámoljuk azt, hogy előfordulhat, hogy a spermiumok 2-3 napot várakozhatnak, hogy érett petét találjanak akkor maximum 26 nap?) Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a fogamzás időpont. témában

        Kedves Kérdező!Valószínűleg fontos oka van annak, napra pontosan szeretné tudni egy magzat életkorát. De csak megközelítő pontossággal ha5ározható meg, nem napra pontosan. A fogantatáshoz az ovuláció nagyjából a középidőre esik, a ciklus 13-15 napja táján. Az igaz, hogy a spermium termékenyítő képessége 1-2 nap, de a petesejt a kürtbe kerülve csak órákig életképes. A terhesség kihordási ideje megközelítően 10 holdhónap, azaz 280 nap de érett magzat születhet akár a 37. héten,és lehet túlhordott több nappal, melynek elegendő lepényfunkciójára fokozottan figyelnünk kell. Átlag terhességben a szülés megközelítő időpontja: az utolsó menzesz első napja + 7 nap, - 3 hónap.A magzati szívműködés első észlelése is bizonytalan időpont, függ a gép technikai szintjétől, a vizsgáló gyakorlatátl, az anyai szövetek vastagságától, stb. Kérem, elégedjen meg a napok megközelítő, vagy átlagot számíró pontosságával.


        Kérdés: 2019. július 14., 14:22; Megválaszolva: 2019. július 16., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: