• Ellenanyag szűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 32.hetes kismama vagyok. Eddig 4 alkalommal voltam vérvételen ellenanyag szűrés miatt. Az első 3 alkalommal ugyanaz az eredmény jött ki. Vércsoport: 0 Rh(D) pozitív, egyéb vörösvérsejt antigének: C+E-c+e+K- Eddig az állt a papíron hogy csak választott vörösvérsejt koncentrátummal vagyok transzfundálható, illetve h mikor jelenjek meg egy kontroll vérvételen. Most 4. alkalommal is ezek az eredmények jöttek ki, de az egyéb vörösvérsejt antigének között megjelent a Cw- is. Valamint az hogy vörösvérsejt ellenes antitest: anti-Cw A lap alján megjegyzésként ott áll hogy 3 hét múlva kontroll és hogy jelenjek meg transzfúziológia szakrendelésen, ahol el kell végezni a születendő gyermek Cw-antigén meghatározásat. Eléggé ijesztően hangzik. Mire számítsak? Okozhat ez problémat a babámnál? Ha igen, akkor milyet? Mit tehetek ellene? Köszönettel: 32 hetes kismama

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        Ön vérében megtalálható ellenanyagok hatása a magzatra előre nem megjósolható, ez a születés után derül ki. Ismételt terhesség esetén, ha a magzat az Ön Cw negatív tulajdonságát örökli, fejlődését egyáltalán nem befolyásolja az ellenanyag jelenléte. A Cw ellenanyag 2 féle formában tud termelődni: nagy molekula formájában, ami nem megy át a méhlepényen, és kis molekula formájában, ami átjut rajta. Ha a magzat hordozza a génjein ezt a tulajdonságot, akkor az ellenanyag lekötődhet a vörös vérsejtjeihez és károsíthatja azokat. A Vérellátó Intézetben foglalkoznak ilyen típusú szerológiai vizsgálatokkal,oda kell küldeni vért vizsgálatra.Jelen terhességben esetleges transzfúzió esetén csak választott vért kaphat.


        Kérdés: 2019. június 19., 03:19; Megválaszolva: 2019. június 21., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: