Szülés utáni első menstruáció

Tisztelt Doktor Úr! Terhességem végén Hellp-szindróma gyanújával kórházban voltam. 2018.02.14-én elfolyt a magzatvizem, és rossz NST miatt császármetszéssel szültem. Kisfiam 34 hétre, koraszülöttként jött világra. Kezdetektől a cumisüveget részesítette előnyben, a lényeg, hogy 2018.03.13-án fejtem, és az előtte való napokban tettem mellre őt utoljára. 2018.03.29-én voltam 6 hetes kontroll-vizsgálaton a nőgyógyászomnál, aki mindent rendben talált (zárt méhszáj, jó involutio, vérzés nincs, hason pl. gyógyult lap. hege) , a vizesedésem elmúlt, a vérnyomásom rendeződött. Elfelejtettem rákérdezni a szülés utáni első menstruáció "esedékességére", de mindezt eszembe juttatta a másnap reggel jelentkező és 3 napon át tartó pecsételő vérzésem. A pecsételő vérzés elmúltával 2 napig olyan gyenge hasi fájdalmam volt, mint korábban menstruáció előtt. Mára a fájdalom is elmúlt. Kérdésem: mikortól várható a "rendes" menstruációm?

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

A szülés utáni első menstruáció jelentkezése mindenkinél más időpontban lehetséges. Befolyásoló tényező lehet a szoptatás. A legtöbb esetben, általánosságban elmondható, hogy a szülést követően a menstruációs ciklus rendezettebbé válik, ugyanakkor kísérhetik klasszikus tünetegyüttesek, mint ingerlékenység, feszültség, fejfájás, levertség, derék és alhasi fájdalom. Amennyiben a szülést megelőzően volt bármiféle nőgyógyászati probléma, előfordulhat, hogy a menstruációs ciklus valamint a hormonháztartás korábbi egyensúlya nehezebben áll vissza.

Ha nincs lehetőség a kisbaba anyatejes táplálására, 6‐8 héttel a szülést követően már jelentkezhet az első menstruáció. Amennyiben az anyatej elapadását követően 3‐6 hónapon belül nem jelentkezik az első szülés utáni menstruáció, mindenképpen keresd fel nőgyógyász szakorvosod, olykor hormonkezelés válhat szükségessé.

Kérdés: 2018. április 06., 12:48; Megválaszolva: 2018. április 07., 20:36
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid