Folyamatos mellgyulladás

Kedves Doktornő! 34 éves nő vagyok, 5 hetes a kisfiam, (inszeminációval fogant, természetes úton született) . A mellem 4 hete szinte folyamatos gyulladásban van. Először a bimbó is vérzett, de tanácsadó és bimbóvédő segítségével javult. Ezt követően viszont bevörösödtek, bekeményedtek, csomósodtak a melleim, nagyon fájtak, belázasodtam. Antibiotikumot kaptam és sűrűn fejtem (igyekeztem szoptatni is, bár bimbóvédővel is sebesedett) borogattam (fejés előtt meleggel, utána hideggel) és óvatosan masszíroztam, ahogy tanácsolták. A tünetek javultak, de nem múltak el, sőt azóta még kínzóbb fájdalmat érzek, de nem csak a mell ürítésekor, hanem szinte állandóan. Mindkét mellem ég, a bimbók és udvaruk vörös az állandó "nyúzástól", néha mintha kést döfnének beléjük, ráadásul jobb oldalon kisugárzik a fájdalom a hónaljamba és karomba, néha fel sem tudom a karomat emelni (itt kicsit más színű is a mellem oldala, olyan lilás-márványos) . Visszamentem a nőgyógyászhoz, a gyerekorvos pedig ellenőrizte, hogy nincs-e szájpenésze a babának, de mindent rendben talált. Újabb antibiotikumot kaptam a gyulladásra, illetve jegelést javasoltak, valamint óvatos masszázst és sűrű fejést (ami viszont nagyon fáj, néha mintha le akarna szakadni a jobb mellem oldala) . A kezdetek óta nagyon kevés a tejem, jó ha két mellből együtt 30 ml lejön egy fejés alatt. Korábbi mellultrahangon több cisztát is találtak a melleimben, azt mondták ezekkel nincs gond, de járják évente kontrollra. Inzulinrezisztenciám is van, amire jelenleg nem szedek gyógyszert, illetve várandósság alatt a T4-em csökkent, amire Euthyroxot szedek (terhesen 50, most 25 mikrogrammot) . Nem okozok kárt, kóros elváltozást a mellszövetemnek ezzel a folyamatos küzdelemmel? A baba az első, de nem tudom meddig érdemes ezt ilyen formán tovább erőltetni, vagy ezzel csak ne adj Isten több kárt csinálok, mint hasznot? Érdemes lenne esetleg elmennem emiatt újabb mellultrahangra és ha igen, mennyire sürgősen? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Kiss György válasza emlőgyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

A szoptatással együttjáró mellpanaszok valóban megterhelőek, de ezalatt az 5 hét alatt ismeri meg az anya és ujszülött egymást és ez sok viszontagsággal járhat.

A tünetek alapján kérem mutassa meg mellét sebésznek is, amennyiben nincs gyulladás a lehető legtovább igyekezzék szoptatni.

Az insulin resistentia és egyéb elváltozások most a szoptatás ideje alatt mellékesek, hiszen a tejelválasztást irányitó prolaktin nevü hormon irányitása alatt áll ilyenkor az anyai szervezet.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. április 07., 14:48; Megválaszolva: 2016. április 11., 09:36

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Drogfogyasztás
Jó napot! Olyan kèrdéssel fordulnék önhöz, hogy a terhességem első 3 hetében fogyasztottam ecstasyt pár alkalommal. Most a 6. hétben...
Genetikai problema
Tisztelt Doktor Ur! Utolso remenybe szeretnek Onhoz fordulni. 12 hetes genetikai vizsgalaton volt a menyem es ott az ultrahangon a kovetkezot allapitottak...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Kombinált teszt eredmény
Várandósság _ionizáló...