Miként kezelhető az alvászavarom?

Tisztelt Doktornő! Évtizedek óta szorongó (iskolai bántalmazás, párkapcsolati bántalmazás, stresszes munkahely tíz évig) miatt, súlyosan hipochonder vagyok. Egyéni terápiákra meg megszakítva kb 15 éve járok, 2009 óta Szertralint, Zoloftot szedek, eleinte 100, mostanság 50 mg-t (napi egyet) . Thalassa-házban is voltam 2018-ban öt hónapot. A stresszes munkahelyet pár éve otthagytam, azóta alkalmi munkáim vannak illetve szociális munkás szakon kezdtem tanulni. Jelen időszakban a hipochondriám miatt kezdtem pszichológushoz járni a kerületi gondozóba, miután 2020 karácsonyára alaptalanul szinte halálfélelmem lett. Sajnos bármi panaszom van hamar eljutok a netet böngészve a legdrámaibb betegségekhez, amikről aztán hetekig olvasok mindenfelé fórumoktól kezdve tudományos dolgozatokig. Képes voltam egy éjszakára inkontinenciát is elkapni szinte. Vélhetően a Szertralintól egy időben éjjelente üvöltöztem, amit többnyire csak a szomszéd szobában alvó vendégem, illetve esetleg az alsó szinten élő édesanyám észlelt, én többnyire nem. Többnyire egyedül vagyok a tetőtérben, párom, gyerekeim nincsenek. Barátaim néhány éve végre igen, egy bántalmazó párom volt lassan 15 éve. Az éjjeli ordításaim úgy hiszem, hogy elmaradtak, viszont valami új dolog jelentkezett. Először azon kaptam magam éjjel, hajnalban, ét-három óra alvás után (éjfél után alszom el, addig telefonozok, tévézek) , hogy az ablakom melletti radiátort fogdosom állva, aztán felébredtem, hogy mi franc ez? És visszafeküdtem. Szerencsére az ablak elég magasan van én meg távol állok egy akrobatától. Néhány hét elteltével mára virradóra azon kaptam magam, hogy az ágyam végében a padlóról szedem össze az alsónadrágom, amiben elvileg aludtam. Reggel azt láttam, hogy tv alatti polc félig portalanítva van, gondolom álmomban törölgettem, de erről nem tudok biztosat. Volt olyan ezeken kívül, amikor az ágyam szélén ülve ébredtem. A pszichiáter, aki mostanság a Szertralint írja fel nekem csak az ordibálásaimról tudott. Akkor azt mondta, hogy az SM miatt nem szeretne adni altatót, mondjuk ezt nem értettem. Ön szerint mit lehetne, mit kéne tenni? Gyógyszerváltás? A másik gondom a következő: Kb. hat éve gondoznak az SM ambulancián, amúgy ez a 13. évem a diagnózis óta, de az SM az én esetemben igazán jóindulatúnak tűnik, gyakorlatilag nem szól bele az életembe, három éve volt egy kis egyensúly problémám, akkor volt gyógyszerváltás, ami úgy néz ki, hogy jó ötlet volt, azóta nincs progresszió, pár hete volt pont MR kontroll. Egy új kezelőorvosom lett, mert korábbi nyugdíjba vonult. Az új doktornő ártatlanul rákérdezett, hogy szoktam-e félrenyelni. Mivel nem tűnt fel nekem, hogy többször tenném, mint mások ezért mondtam neki, hogy nem szoktam. Persze, amint hazaértem napokig, hetekig a nyelészavarokról kezdtem olvasgatni, betegesen figyelni a nyelésem, észleltem is, hogy néha köhintek ivás közben, után. Február elején megesett, hogy valójában félre is nyeltem maximum kétszer, aztán megnyugtattak, hogy ilyesmit azért nem szoktam többször csinálni mint mások. Hetekig nem is foglalkoztam a dologgal, aztán egy-két hete eszembe jutott, hogy de rég volt "panaszom" és persze nintha újra gyakrabban köhécselnék és jobban aggódnék. Úgy hiszem pedig ha nyelési gondjaim lennének valójában az feltűnt volna az évek során, de másnak is, hisz gyakorlatilag édesanyámtól pár méterre szoktam táplálkozni naponta többször. Ön szerint igazam lehet, ha -e mögött is pszichés okot feltételezek a szorongással, hipochondriával összefüggésben? Mi lenne a javaslata relaxáció, terápia, hasznos elfoglaltság keresése, több mozgás vagy valami egyéb? Előre is köszönöm a válaszait. Minden jót kívánok!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza témában

Tisztelt Kérdező,

Az nem várható, hogy tartós Sertralin szedés során új tünetek, mellékhatások jelentkeznének. A somnambulizmus egy" ártatlan" jelenség, nem kórjelző semmilyen mentális problémára, betegségre. Mindemellett persze kellemetlen, és akár ijesztő is lehet. Altatót talán azért nem írt fel a kolléga, mert az izom ellazító hatástól tart. Meg lehet próbálkozni relaxációs módszerekkel esténként, elalvás előtt. Az alvásminőség javítására pedig melatonin tartalmú táplálékkiegészítővel lehet próbálkozni, 5, vagy 10 mg dózisban. Ennek jó hatása lehet az alvás-ébrenlét ciklus szabályozására. Emellett persze az Ön által említett tevékenységek is hozhatnak javulást.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. április 02., 13:43; Megválaszolva: 2022. április 05., 10:45
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma
Pánikbetegség
Szociális fóbia