Miként szokjak le a Frontinról?

Tisztelt Dr nő! 15 évvel ezelőtt lányom 2éves volt azzal a panasszal fordultam orvoshoz, hogy úgy érztem össze vissza kalapál a szívem. Kiderült ez nem valós. Atarax tablettát kaptam. 2×1et. Én akkor csak 2×1/2 et szedtem, de lett hatasa. Hamar el is hagytam, de mindig kiírták. Azóta többször is mentem orvoshoz bizonyos tünetekkel és az orvosomnak egyből az volt a meglátása, hogy nem szedem az Ataraxot. Valóban így volt. Amikor szedtem jól voltam,de mindig abbahagytam. Sajnos párkapcsolati nehézségeim vannak valamit borzasztó gyerekkorom volt(alkoholista nevelőapa, molesztálás, tettlegesség, félelem). Soha nem voltam pszichológusnál sem pszichiáternél. 2016 őszén éjszakánként arra ébredtem, hogy az orromon keresztül nincs elég levegő. Idő kellett mire múltak a tünetek. Ujra elkezdtem az Atarax szedését valamint voltam laborban, kardiologian, tüdőgondozóba. Utóbbi rendel3sen kaptam ventolin spret és mometosam orrspret meg valamilyen allergia tablettát de ezt nem szedtem sokaig. Az első kettőt szükség szerint. Allergia vizsgálat negatív lett. Én biztos vagyok abban, hogy pánikbeteg vagyok. Most 2020.novemberében megfáztam enyhén köhögtem. Egy vasarnapi napra elment ízlés, szaglas. Orrom eldugult. Nem folyt egyáltalán. Helyettes orvosunk van egész évben heti 3× délután pár órát. Telefonos konzultacióban elmondta h maradjak itthon az ACC t ittam azt folytassam és láz esetén csillapítas. Nekem egy nap volt lázam az elején. Az orrdugulastól és illatelvesztéstől olyan pánikom lett. Azt hittem megfulladok. A ventolint használtam egy nap 5x.Soha nem kellett ennyiszer csak ritkán. Úgy gondolom ez segít. Orrspret xilomare majd nasopax. Sokat nem ért. A panik miatt Frontint kaptam. Sokkal jobb lett. Az ataraxot nem szedem. Tesztet nem kért az orvos (nekem talán jobb is). A köhögés nem akart múlni. Kaptam suspensio terpinit. Nem segített. Volt, hogy alig köhögtem egyet egyet volt, hogy sokkal többet. Erre aztán csak kaptam Azibiot tablettát. November óta szedem a Frontint. Concor 5mg vernyomas csökkentőt napi 2×felet. Quamatelt 2×1et.Frontin 3×0.25van kiírva, de már jó ideje napközben csak akkor veszek be felet, ha szükséges. Este egyet. Valamint elmentem fül orr gégészhez december elején mert nagyon kiszáradt az orrom vagy eldugult. Zavaró volt nagyon. Ott kaptam lordestin tablettát, avamys orrsprayt es coldastop olajat. A tablettát egy darabig szedtem. A többit már nem használom.Attól is pánikolok amikor valami miatt köhögök. Ezek a köhécselések főleg estefelé jönnek rám. Én már mindent észreveszek magamon. Ez a pánikolás mist lett ennyire durva amikor megfáztam és nem volt illat. Szeretném elhagyni a frontint. Az atarax viszont engem álmossá tesz. Nem tudom, hpgy álljak vissza inkább az Ataraxra, de, ha kell tudjak bevenni frontint. Az orvos azt mondta apránként hagyjam el. Ez szép és jó, de úgy érzem kell segítség. Előre is köszönöm a tanácsát. Tisztelettel:Molnár Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza a témában

Tisztelt Kérdező, Látom a törekvést a leírásából, hogy a lehető legkisebb adagot szedjen bármiféle gyógyszerből. Panaszai hátterében valóban szorongás állhat, még a fennmaradó köhögés magyarázatául is szolgálhat. Azt semmiképp nem javaslom, hogy egyidőben szedje az Ataraxot és a Frontin. Ha hatékonynak bizonyul az Atarax, hosszú távon az a jobb választás, mert kevésbé alakul ki hozzászokás. A Frontin valóban csak rövid ideig javasolható feszültségoldó, és a tünetek enyhülésével lassan javasolt elhagyni. Az, hogy mit jelent a lassú tempó, ez egyénenként változik, sokszor több hét is kell hozzá. Ha nem enyhülnek a szorongások, még mindig érdemesebb antidepresszánsra váltani, ami tartósan szedhető, és rendszerint kiterjedt, jó hatás várató tőle. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. január 03., 14:05; Megválaszolva: 2021. január 13., 21:26
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Daganat vagy más gond lehet?
Alacsony pulzus
Utazás közbeni rosszullét
Nyugtató gyógyszer hatása