Ibs tüneteim vannak?

Üdvözlöm! A problémám a következő, igazából több dologból tevődik öszsze és szeretném kiegészíteni a megfigyeléseimmel. Tehát már 2 éve küzdök gyakori visszatérő hasmenéssel. 1 éve voltam gasztroenterológián ahol a tükrözés kivételével mindent elvégeztek és semmilyen elváltozást nem találtak. Akkor hagytam is a dolgot megtanultam együttélni vele, amennyire lehet. Ebből kifolyólag minimálisra csökkentettem a kimaradásokat, többnyire otthon voltam. Viszont az elmúlt hónapokban elkezdtem eljárogatni szórakozni ide oda. Viszont egyre jobban kezd újra zavarni a dolog, hogy szinte nincs olyan hely ahol ne kellene wcre szaladnom vagy ne éreznék székelési kényszert. Néha még a bevett széntabletta pl. Lopedium sem segít. Ami még szintén zavaró és szerrintem összefügg ezekkel a tünetekkel nagyon izzadékony lettem főleg hónaj tájékon. Ami fokozódik, ha mennem kell vagy éppen valahol főleg társaságban vagyok. Nem az emberek zavarnak vagy idegesitenek csak egyszerűen, ha kikerülök az otthoni komfortzónámból ezek jelentkeznek. A munkámban is egyre jobban zavaró, hogy bármikor rámtörhet a hasmenés. Ön szerint mi lehet a probléma velem? Illetve mit tanácsol milyen orvoshoz, hova forduljak? Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Bálint

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza hasmenés témában

Kedves Bálint!

A hasmenésnek lehet organikus (szervi) eredetű oka, és persze pszichés oka is lehet. Szorongás, pszichoszomatikus tünetképzés. Ha jól értem, panaszai otthon nem jelentkeznek, inkább akkor, amikor kikerül a biztonságos környezetéből. Ez a körülmény inkább a pszichés eredet mellett szól, de pszichoszomatikus betegségről csak akkor beszélhetünk, ha a szervi eredetet a vizsgálatokkal kizárták, ezért gasztroenterológiai kontroll, valamint háziorvosi vizsgálat javasolt. (hasmenés, izzadékonyság endokrinológiai betegségben, pajzsmirigy fokozott működésében is előfordulhat) Hasznos lenne problémáját pszichológussal, pszichoterapeutával, vagy pszichiáterrel is megbeszélnie amennyiben szervi okot nem találtak a kivizsgálás során.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. január 04., 04:51; Megválaszolva: 2015. január 05., 21:50
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Szeparációs szorongás? Mit lehet...
Pánik vagy komolyabb?
Fejfájás - escitil?
Nyugtató vagy hangulatjavító
Mi állhat a háttérben?