Katéter vagy nyitott mellkasi műtét?

Tisztelt Doktornő!

Veleszületett kamrai sövényhiányom van. Decemberben az éves kontroll vizsgálaton az orvosom a műtétet javasolta, mivel most már két lyuk van a szívemen. Én nem szeretném a műtétet mivel semmi bajom nincs. Kérem Doktornő adjon tanácsot a műtét mellett vagy ellene döntsek. A vizsálati eredményem alapján gondolom, hogy nem lesz teljesen egyértelmű a válasz, gondolom a saját vizsgálat pontosabb ereményt adna, de nem tudom, hogy mi tévő legyek!

Tehát az eredményem:   Az aorta gyök 32 mm, az ao. billentyű: ép. A bal pitvar: 31mm. A mitrális billentyű: vastagabb, jól mozog. A bal kamra: 28-44 mm. A septum és a hátsófal: 9-9 mm. Segmentalis falmozgászavar nincs. EF: 60%. PF: nincs. A parsmembranatiának megfelelően VSD, melyen át bal-jobb shunt Dopplerezhető, Vmax: 5m/sec. A kamrai septum kp-medialis szakaszán muscularis VSD is látszik. (az ao. bill. sktól 25mm-re) QP/QS=1, 5. TI jelzett, az ebből számított syst. j. kamra nyomás 25+10Hgmm. kA pitvari septumon jelentős shunt nincs. AI I. fokú.

Kérem segítsen nekem hogy jól tudjak dönteni. Előre is köszönöm válaszát. Egy reménykedő fiatal édesanya.

 

Dr. Kocsis István válasza szívműtét témában

Kedves kérdező!

A kérdés valóban nem egyszerű. Felnőttkorban már nem nagyon várható, hogy a defektus magától záródjon, viszont a lyuk méretétől függően kialakulhatnak súlyos szövődmények: a VSD mind a bal, mind a jobb szívfélre terhet ró (szívelégtelenség, ill. a tüdő ereiben nyomásemelkedés alakulhat ki) , a perimembranózus VSD mellett aortabillentyű-elégtelenség alakulhat ki, a VSD-n nagy sebességgel átáramló vér pedig szívbelhártya-gyulladásnak teremthet kedvező feltételeket. A műtéti időpont megválasztása nem könnyű, de a szövődmények kialakulása után már rosszabbak a műtéti kilátások. Katéteres zárás inkább a muscularis típusú VSD-nél jönne szóba (a záróeszköznek kell egy kis perem, amin megtámaszkodhat) , a membranózus típusnál a billentyűk túl közel vannak.

A leírt ultrahangos lelet nem tűnik rossznak (nincs társuló billentyűbetegség, nem tágultak a szívüregek, jó a kamrafunkció, nem magas a jobb kamrai nyomás) , a Qp/Qs pedig pont a határon van, panaszai sincsenek, így elképzelhető, hogy lehetne még várni a műtéttel, de kezelőorvosa ismeri pontosan a leleteit. A megítélésben nyeletéses szívultrahang (TEE) is sokat segítene, nem írja, történt-e ilyen vizsgálat. Bízzon kezelőorvosában, ha kétségei vannak, beszélje meg őket vele egy ilyen komoly beavatkozás előtt.

Kérdés: 2010. január 22., 17:46 ;Megválaszolva: 2010. január 22., 17:46
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívműtét utáni tudatzavaros...
Sógornőmet okt 9-én műtöttéka szivével bal kamra billentyű csere, jólsikerült mindenaz orvosok szerint. Alapbetegsége epilepszia ébresztés már...
szívműtét után
Tisztelt válaszadó! 2 éve volt szívműtétem3 eret hidaltak át. A következő eredményeket állapították meg a legutóbbi katéterezés során:...
Szívműtét
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapámat a következő diagnózissal engedték haza a korházból: A kéthegyű billentyű elégtelensége Magasvérnyomás...
Szívdrót
Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent azt, hogy a median sternotomia utáni állapot során a dróthurok elszakadt. Ez mellkas röntgen leleten van...
stent
édesapámat 2 hete műtötték 3 darab hálót raktak be a koszorúérbe.az lenne a akérdésem hogy mennyi idö mire felépül elég fáradékony sokat...