Lehet-e szívproblémám?

Az allergológián mellkasi röntgenfelvételt csináltak. Azt látta az orvos, hogy talán meg van nagyobbodva a szívem, de mondta, ezt innen nem lehet eldönteni, ahhoz olyan vizsgálat kéne. Kérdezte, nincs-e szívproblémám. A papíromra csak azt írta, enyhe szívárnyék látszik a röntgenen, így az orvosom nem küldött el sehová. Van egy valami, ami nem tudom, utalhat-e szív- és érrendszeri problémára. Az egyik lábujjamon mindig nagyon nagy bevérzés jön elő az egész körmöm alatt, már több mint egy éve. Egyszer már majdnem elmúlt. Ez folyamatosan ott van a lábujjamon. Igaz, sokat szoktunk túrázni, és akkor sokszor megnyomja a bakancs. Aztán eszembe jutott egy több mint 10 éve érzett tünet, amivel akkor nem fordultam orvoshoz. Egyszer nagyon fájt a szívem környéke, és az átsugárzott az állkapcsomhoz is. Nem tudtam megmozdulni, mert úgy éreztem, akkor azonnal meghalok. Nem tudtam megszólalni sem, mert azt éreztem, hogy akkor azonnal meghalok, és nem tudtam megszólalni se. Aztán öt perc alatt elmúlt. Soha többé nem jelentkezett. Akkor még nem voltam mentális beteg, bár akkor is ideges voltam, és sokszor volt halálfélelmem. Eszembe jutott, hogy egyszer mindenképpen meghalunk, és akkor ez pánikba csapott át. Amikor a fenti eset történt, nem éreztem ilyen pánikot, csak akkor, mikor elkezdtem érezni, hogy ha megmozdulnék, meghalnék. Amúgy nemrég voltam a pszichiátrián, ott mindig csinálnak EKG-t. Az nem mutatott ki semmit. És nem szoktam szíves tüneteket érezni. Megy a túrázás is, hosszú meredek szakaszokon is, és nem fulladok ki jobban, mint amit az indokol, sőt kevésbé, mint a szüleim, akikkel megyek. Amióta direkt fogytam 10 kilót, kevésbé fulladok ki, mint régebben.

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza mellkasröntgen témában

Kedves Hölgyem!

Panaszai alapján, nem hinném, hogy komoly szívbetegsége vagy egyéb szívbetegsége áll fent.

Akkor minden alkalommal fulladás jelentkezne, ha fizikai terhelésnek van kitéve.

Egy szívultrahang is kiderítheti, hogy valóban nagyobb-e a szíve, vagy nem. A röntgenvizsgálaton, ha éppen úgy dobban a szív, esetleg nagyobbnak lehet látni.

A lábujján lévő eltérést okozhatja a kirándulás is, ha nem megfelelő a cipő hozzá, vagy véletlenül belerúg valamibe.

A fogyás mindenképpen sokat segít ebben.

Szeretném megnyugtatni, hogy nem áll fönt szívbetegség a leírt vizsgálat alapján.

Üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Zsuzsa

Kérdés: 2022. november 18., 13:54; Megválaszolva: 2022. november 21., 11:00

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Édesanyám...
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Édesanyám mellkasröntgenének eredménye a következő, ami engem nagyon aggaszt. Rekeszek éles kontúrúak, sínusok...
Nyugalmi pulzus
Tisztelt Doktor! 28 éves vagyok. 177cm, 85kg, enyhén túlsúlyos, ülő munkát végzek. A vérnyomásom felülről üti a normál határértéket, viszont...
Infarktus?
Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék hogy 34 évesen lehet az embernek infarktusa? Kardiológiai leletek (ekg, sziv UH, terheléses ekg)...
Alacsony pulzus
Tisztelt Dr. Nő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz.. Két hónapja szültem meg a kislányom terhességem alatt jelentkezett alacsony pulzus nyugalmiba...
Szívbetegség
Tisztelt Doktornő! 27 éves férfi vagyok velem született ebstein-em van. Lassan 10 éve nem voltam kontrollon. Soha nem volt semmi panaszom. Gyógyszert...