• Kancsalság és kontaktlencse

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 23 éves vagyok, 5éves korom óta hordok szemüveget kancsalság/szemtengelyferdülés miatt (bal szem). Az utóbbi majd' 10 évben rájöttem, hogy csupán azért hordom a szemüveget, hogy a szemem rendesen "álljon", szemüvegben és anélkül teljesen ugyanúgy, élesen látok. Mostanában szívesebben vagyok szemüveg nélkül, ráadásul úgy látom a szemem se kancsal annyira, de néha nagyon fáradt vagyok, akkor kell a szemüveg. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges lenne, hogy szemüveg helyett kontaktlencsét hordjak? Köszönöm válaszát.

        Dr. Papp Júlia válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! Az Önhöz hasonló esetekben érdemes a kályhától elindulni és pupilla tágítással ellenőrizni a tényleges dioptria igényét a szemnek. Jó ilyen esetben a térlátást és a fúziót ( a két szem együtt működését ellenőrizni) is kontrollálni. Előfordulhat, hogy a párhuzamos szemállás miatt javasolt a dioptria érték nélküli prizmás szemüveg. Fontos ezt ellenőrizni és a mérés eredményét megbeszélni a vizsgálatot végző orvossal. A kontaktlencséknek nincs olyan fizikai, optikai hatása a szemállásra, mint a szemüvegnek - hisz a kontaktlencse közvetlenül a szemen fekszik. A kontaktlencse viselés lehetőségét, kivitelezhetőségét szintén a fenti mérések eredményei határozzák meg.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 22., 11:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés