enyhe látótér kiesés

Tisztelt Doktornő,

A következő problémával fordulok önhöz: 23 éves férfi vagyok, 1-2 hónapja éreztem már, hogy kicsit tompán, nyomódásszerűen fáj mindkét szemem, főként a bal. 2 hete voltam emiatt szakorvosnál, ahol 22 Hgmm volt minkét szememen a szemnyomás, több mindennel vizsgáltak, de a látótér vizsgálat eredménye nem tetszett a doktornőnek a jobb szememen. Mivel a többi vizsgálat nem mutatott eltérést, és több minden cseppet kaptam már a vizsgálat előtt, ezért ma visszahívtak ismétlésre, ami hasonló eredménnyel zárult. A jobb szememen (a látótér jobboldali szélén) a műszer szerint enyhe látótér kiesés van, viszont a nyomás ma reggel csak 17-19 Hgmm volt. A látóideg teljesen ép, ideghártya rostokban gazdag, én a megfelelő korrekcióval (-1, 25, -1, 5) élesen látok, és nem észlelem, hogy a jobb szélén ne vennék észre tárgyakat. Glaukómás egyébként csak a távoli rokonságban van. Korábban (fél, valamint egy évvel ezelőtt) nagyfokú üvegtesti homályok és töredezett látás, negatív utóképek miatt már volt 2x érfestésem, oct vizsgálat, de szerencsére ez is negativ eredménnyel zárult, akkor egyébként 16 Hgmm volt mindkét szememen a nyomás.

A kérdésem arra irányulna, hogy ép látóideggel, ilyen szemnyomással miért lehet látótér kiesésem, ha ezt én magam nem is észlelem? Valamint erre az ingadozó szemnyomástartományra kell e valamilyen szemcsepp?

Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Boros Miklós válasza látótérkiesés témában

Tisztelt kérdező! A kérdéskör amit érint nagyon összetett. A látótérkiesés oka leggyakrabban valóban a zöldhályog miatti idegrost károsodás. Az is nagyon gyakori, hogy az egyik szem perifériáján detektált kiesés a kétszemes együttlátásnál a mindennapi gyakorlatban szerencsére nem észlelhető, nem zavaró. Ép látóideg és közel normál tartományba eső szemnyomás mellett is leőfordulhat - egyéb okból is látótér kiesés. A látótérkiesést például az agyban futó, kereszteződő látópálya további részéinek részleges elváltozása is okozhatja - ilyen esetekben ugyanakkor speciális általában mindkét szemet érintő elváltozásról lehet szó. A zöldhályog betegségnek ismert, viszonylag ritkább típusa az úgynevezett normotenziós glaucoma (normális tartományba eső szemnyomás érték a páciens keringésével összevetve "relatíve" magas, így okozhat károsodást.) Érdemes lenne tovább kontrollálni a szemnyomást, idegrostréteg vastagságát, látóterer. Keringést javító enyhe szemnyomás csökkentést okozó szemcsepp használata mérlegelendő, mindemellett esetleg a biztonság kedvéért neurológiai vizsgálat is elvégezhető.

Kérdés: 2010. április 26., 09:28; Megválaszolva: 2010. április 26., 09:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látótérkiesés
Tisztelt doktor úr/nő! 20 éves lány vagyok, a problémám a következő: egy ideje, ha természetes fényen vagyok, akkor szikrázó fekete pontokat...
Látótérkiesésről kérdés
Tisztelt szemész doktornő! Cilinderes szemüvegem van. Értékei: +1.0 Dsph +4, 5 Dcyl -1.0 Dsph 3 7, 5 Dcyl Nemrégiben csináltak egy látótér...
látás
Tisztelt Szakértő! A problémám a következő lenne. Kb. egy hónapja már mindkét szememben a perifériás látótérben van egy kieső folt, nem...
Szürke folt
Tisztelt Doktor úr! A 17 éves lányomnak kb. 8 hónappal ezrlőtt megjelent egy kis fix szürke folt a látóterében a jobb szeme előtt, ami nem úszkál...
Retina szakadás, perifériás...
Tisztelt Doktorúr! Az elmúlt hónapban kétszer volt retina szakadásom, amit lézerrel műtöttek. Kezelőorvosom perifériás degenerációt említett....